torsdag 24 juli 2014

Kommande böcker augusti 2014

Jaha. Då börjar det ju då. Höstens tidvattensvåg av nya böcker...

Skuggorna av Katarina Wennstam
Genre: Kriminalroman
Serie: Charlotta Lugn (3)
Antal sidor: 394
Utgivningsdatum: 2014-08-05
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
Slår man upp ordet "talionsprincipen" får man veta att det är en juridisk grundsats enligt vilken brottslingen tillfogas lika stor skada som den han åstadkommit. Populärt uttryckt i Andra mosebok: "liv för liv, öga för öga, tand för tand, hand för hand, fot för fot, bränt för bränt, sår för sår, skråma för skråma". Man kanske kan säga att den fortfarande tillämpas som idé: ju grövre brott, desto längre straff.

Men för "skuggorna" är fängelse eller böter inte nog. För dem gäller bränt för bränt, sår för sår. Bokstavligen.

I Katarina Wennstams nya roman får vi möta en annorlunda sorts brottslingar. De ser sig mer som rättsinstans. Om en man blivit dömd för ett brott, suttit av sitt straff och kommit ut igen, är det inte säkert att skuggorna tycker att han sonat sin skuld till samhället. För om det är en man som misshandlat eller förgripit sig på en kvinna så står de där och väntar på honom, på att få slå till och tillfoga sår för sår, brännmärke för brännmärke, syra för syra. De är starka, snabba och osynliga, och lika snabbt som de dyker upp ur skuggorna försvinner de igen. Det blir Charlotta Lugns uppgift att spåra och gripa dem. Och försvarsadvokat Shirin Sundin ställs inför ett både moraliskt och juridiskt dilemma: vem är offer och vem är förövare i de här fallen?


Jag är ju fortfarande bara på hennes förra serie, den om Madeleine Edwards, men så småningom kommer jag nog till denna också.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.Vassa föremål av Gillian Flynn
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2014-08-21
Förlag: Modernista

Från Bokus
Efter en lång tids frånvaro är journalisten Camille Parker tillbaka i sin gamla hemstad. Hon är ditskickad av sin arbetsgivare en tredje klassens Chicago-tidning för att rapportera om två unga flickors försvinnande. Camille är motvilligt inhyst i sitt föräldrahem, där hon på nytt konfronteras med sin distanserade mamma och den brådmogna trettonåriga halvsyster hon knappt känner. Hemsökt av mörka händelser ur det förflutna, och samtidigt bekymrad över det olustiga grepp hennes syster tycks ha om stan, brottas Camille med samma gamla behov av att bli accepterad som plågade henne under uppväxten.

När ledtrådar visar sig bli återvändsgränder identifierar sig Camille allt mer med de unga offren. Och till sist inser hon att hon inte har något val: Hon är tvungen att nysta upp sitt såriga förflutna om hon ska kunna klara sig ur den här hemkomsten med livet i behåll.
I översättning av Rebecca Alsberg.


Det här är ju egentligen ingen ny bok, men den får vara med ändå...

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.En fransk curry av Richard C Morais
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 320
Utgivningsdatum: 2014-08-05
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
En fransk curry är en hänförande fantasifull berättelse om en ung kock vars ovanliga förmågor leder honom från Bombays slum till Paris avenyer.

Kärleken till god mat får den stora familjen Haji att trotsa fattigdomen och starta restaurang i Bombays finare kvarter. Men alla ser inte välvilligt på deras klassresa och snart tvingar en tragedi dem att fly landet.

När de senare, i en fransk alpby, råkar öppna sin enkla indiska servering mittemot en prisad lyxrestaurang står katastrofen åter för dörren. Den unge Hassan Haji är en virtous i köket, men stjärnkocken Madame Mallory skyr inga medel för att driva bort familjen något som dock visar sig bli Hassans biljett till Paris och hans chans att öppna en egen gourmetrestaurang.

En fransk curry är en tidlös berättelse om ödets oundviklighet, kärleken till god mat och hur nära det kan vara mellan fiende och vän.

Med ett mustigt, vackert språk skildrar Richard Morais skillnaderna mellan kulturer och livsvillkor genom olikheterna mellan det indiska och det franska köket. Som en av USAs mest erfarna utlandskorrespondenter är han känd för sina levande beskrivningar.


Att Lasse Hallström ska göra film av denna räcker för mig.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.Skymningslandet av Marie Hermanson
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2014-08-19
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
Timanställd på hotell. Jobba tills man spyr och kastas ut när man inte behövs längre. Enda semestern man kan få är en utflykt till Slottsskogen med mobilen på så att jobbet kan nå en. Lägenhet i andra hand, men hon som hyr ut den vill ha tillbaka den omedelbart. Och de lyckade föräldrarna med sina fasta jobb reser till Paris och river ens gamla rum i villan för att få större vardagsrum.

Tjugotvååriga Martinas valmöjligheter är lätt räknade. Så när hon träffar sin gamla kompis Tessan, som erbjuder henne ett boende på en herrgård i närheten säger hon inte nej. Tessan har inte heller haft mycket att välja på. Det visar sig att hon är anställd av en gammal dam som husa. Husa på fyrtiotalet. Det är i den tiden den gamla damen befinner sig mentalt. Hon lever sitt liv som under andra världskriget och bjuder verserade herrar på inbillade middagar.
Martina och Tessan accepterar sina roller i hennes fantasivärld. De bor bra och betalar ingen hyra.

Men de blir fler. Först en vilsen tonårstjej på rymmen. Sedan två killar som Tessan och Martina träffat under en kväll på stan. Ingen har funnit sin plats i livet, men alla finner de sig väl tillrätta på herrgården. De börjar fantisera om att få leva kvar där. I Skymningslandet. De sätter en plan i verket för att få ärva herrgården. Tills en oanmäld och mycket ovälkommen besökare dyker upp. Som stör deras planer och sätter ett fruktansvärt händelseförlopp i rörelse.

Skymningslandet är en både satirisk och spännande berättelse om hur arbetslöshet och bostadsbrist kan driva unga människor in i en både lockande och farlig kollektiv fantasi.


Har ju bara läst en bok av henne tidigare, alldeles nyligen, men den gav mersmak.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.I mullbärsträdets skugga av John Grisham
Genre: Thriller
Serie: Jack Brigance (2)
Antal sidor: 544
Utgivningsdatum: 2014-08-19
Förlag: Albert Bonniers

Från Bokus
Seth Hubbard är en mycket förmögen man som är döende i lungcancer. Han är en ensling som bor en bit utanför staden Clanton, han litar inte på någon och ingen litar på honom. Strax innan han tar livet av sig och hänger sig i ett mullbärsträd på sina ägor skriver han ett nytt testamente, för hand. Hans sista vilja väcker fler frågor än svar och kommer att skapa stora konflikter bland alla inblandade, hans vuxna barn och hans svarta hemhjälp Lizzie Lang. Varför ville Seth Hubbard skänka nästan hela sin förmögenhet till sin hemhjälp? Har hans medicinering påverkat hans omdöme? Han vill också att man söker efter hans sedan länge försvunna yngre bror, därför att de delar en hemlighet från barndomen. Jack Brigance, som vi minns från Grishams första roman Juryn, tar sig an fallet. Återigen utsätts han för obehaglig rasism och fördomar från förr i den lilla staden i Mississippi.

Grisham. Ett trigger-ord.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.Himmelstrand av John Ajvide Lindqvist
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2014-08-25
Förlag: Ordfront

Från Bokus
Det ser ut att bli en fin dag på Saluddens camping. Himlen är djupblå och gräset underbart grönt. Ändå är någonting helt el. Igår var allt som vanligt; glada röster, osande grillar, mygg och vin i plastglas. Men nu är allt försvunnet. Campingen, sjön, till och med solen är borta. Det enda som finns är det oändliga gräsfältet, fyra bilar med husvagnar, åtta vuxna, två barn, en hund och en katt. Alla inser de att något ofattbart hänt under natten. Hur ska de kunna ta sig bort från denna orimliga plats? För den gamla världen finns någonstans, ett mobilsamtal går plötsligt fram och radion spelar gamla schlagrar. Snart börjar också märkliga, skrämmande figurer dyka upp. Monstruösa varelser som fötts ur de åtta vuxnas mest traumatiska upplevelser. Och så mörknar himlen. Regnet är på väg, som en befrielse. Men det är ett regn som ingen ens i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig. Det är nu den verkliga mardrömmen börjar. Himmelstrand är en häpnadsväckande originell historia om tio människor som är så tragiska, absurda och modiga som väldigt vanliga människor ofta är. Och som alla tvingas välja mellan ont och gott, mellan splittring och gemenskap.

Behöver ingen som helst förklaring.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.Svarta vatten av Attica Locke
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 450
Utgivningsdatum: 2014-08-11
Förlag: Leopard

Från Bokus
Svarta vatten är en laddad och nervkittlande kriminalroman som utspelar sig i 80-talets Texas. Attica Lockes hyllade debut har nominerats till en rad priser, bl a Orangepriset 2010, och hon jämförs ofta med Dennis Lehane och George Pelecanos.

Houston 1981. Framtiden ser äntligen ljusare ut för Jay Porter som i åratal kämpat för att få sin lilla oansenliga advokatbyrå att gå ihop. Han överraskar sin gravida fru Bernie med en romantisk kvällstur längs med floden. Men kvällen tar en oväntad vändning när de passerar Houstons ruffigare kvarter och plötsligt hör en kvinnas skrik på hjälp, sedan pistolskott och ljudet av en kropp som faller i floden. Jay inser att han måste rädda kvinnan från att drunkna och dyker ner i det dunkla, svarta vattnet. Kvinnan är chockad men inte skadad, och uppenbarligen rädd. Hon vägrar att berätta något om vad som hänt.

Jays räddningsinsats visar sig få oanade konsekvenser och han hamnar mitt i en mordutredning med minst sagt oklar utgång. Mot sin vilja dras han allt djupare in i ett mysterium vars förvecklingar leder ända till Houstons absoluta maktelit. Jay ställs inför svåra val och tvingas att konfrontera spöken ur sitt eget förflutna.


Jag är ju skeptisk till författare som jämförs med andra författare, men de kanske har rätt den här gången.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.Fattig av Tinka Ullbro
Genre: Kriminalroman
Serie: Västkustdeckare (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2014-08-15
Förlag: Förlaget Orda

Från Bokus
När Nina hittas mördad på Andra Långgatan i Göteborg kallas hennes vän, barnpsykologen Paola in för att framföra dödsbudet till Ninas två barn. Hon hittar femåriga Sophie på den nattöppna förskola hon går på men femtonåriga Wille finns ingenstans. I skolan har de inte hört av honom på länge och till lägenheten återvänder han aldrig. När polisen börjar misstänka Wille för mordet blir Paola allt mer desperat i sitt sökande efter honom. Det kan inte vara han, det får inte vara han. För hans egen skull, för Sophies skull, den lilla flickan som nu står helt ensam i världen.

Men vad gjorde Nina, en förskolepedagog och tvåbarnsmamma på Andra Långgatan sent en natt? Paola trodde att hon kände Nina men blir tvungen att inse att det fanns mycket i Ninas liv som hon inte visste något om. Och varför använde Wille ordet fattighjon när de sist sågs? Samtidigt tvingas Paola fråga sig själv varför hon så gärna vill rädda Wille och Sophie, är det för deras skull eller för sin egen?


Tyckte om hennes förra bok.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.Stjärnklart av Lars Wilderäng
Genre: Kriminalroman
Serie: ? (1)
Antal sidor: 390
Utgivningsdatum: 2014-08-25
Förlag: Massolit

Från Bokus
Elektronik har inget immunförsvar.

Det är något som inte stämmer med de allt fler trasiga telefonerna som har lämnats in för reparation runtom i landet. De är stendöda.

Samtidigt börjar en rad oförklarliga händelser i samhället avlösa varandra. Ett fabrikationsfel i bilarnas mikrochips förvandlar snabbt vägarna till bilkyrkogårdar. Tågen drabbas av elfel, hyllorna i affärerna gapar tomma, sommarförkylningarna blir allt segare och strömavbrotten blir en del av den nya vardagen.

På Karlsborgs flygplats står elitsoldaten Gustaf Silverbane redo för utlandsinsats när något går fruktansvärt snett och ett eldsken fyller himlen. Survivalisten Filip Stenvik får se sin tidigare hånade hobby förvandlas till blodigt allvar. I den tilltagande ovissheten driver polisen Peter Ragnhell sina redan okonventionella metoder för brottsbekämpning till sin spets. Samtidigt gör programmeraren Anna Ljungberg en upptäckt som hotar att förändra förutsättningarna för allt mänskligt liv på jorden. Eller är det redan för sent?

Efter ännu ett strömavbrott förändras allt. Den mörka hösten går in i en stjärnklar vinter där kaos råder och få överlever.


Har inte läst något av Wilderäng tidigare, men teknik lockar alltid.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.Svart gryning av Cilla & Rolf Björling
Genre: Kriminalroman
Serie: Rönning Stilton (3)
Antal sidor: 419
Utgivningsdatum: 2014-08-27
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Olivia Rönning har valt att återvända till polisyrket och fått en tjänst i skånska Höganäs. När den lilla orten Arild drabbas av ett fruktansvärt barnmord dras Olivia in i utredningen.

Några dagar senare begås ett nytt barnmord. Denna gång på Värmdö. Sjuårige Aram har fått sin nacke avvriden på samma sätt som treåriga Emelie i Arild. De brutala morden ger eko över hela landet. Rikskrim och Mette Olsäter kopplas in. Misstankarna riktas mot rasistiska kretsar som uttalat hot mot båda barnens föräldrar.

Tom Stiltons vän Ronny ger honom en bok som han har fått in till sitt antikvariat. I boken ligger ett stort antal urklipp. Alla handlar om ett olöst mordfall på en gravid lyxprostituerad från 2006. "Jillfallet" var det fall som Stilton blev utmanövrerad från och aldrig har kunnat glömma.

När Marianne Boglund på SKL får en träff i registret söker hon upp Mette Olsäter. Testresultatet styr in utredningen på märkliga vägar.


Jag har ännu inte läst någon av böckerna i den här serien, men det kommer väl.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.Himlen är alltid högre av Jonas Moström
Genre: Kriminalroman
Serie: Nathalie Svensson (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2014-08-28
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Nathalie Svensson, överläkare och landets främsta expert på psykopater, trivs äntligen med livet. Som nyseparerad från trista Håkan har hon skaffat sig en etta i Stockholm, där hon tillbringar tiden då hon inte har barnen hemma i Uppsala.

En natt på väg hem från Café Opera får hon ett sms från Rickard Ekengård, den berömde skådespelaren som hon följde med hem några helger tidigare. Han vill träffa henne vid Karlaplan, och efter stunds tvekan tackar hon ja. Men det blir inget möte, för när Nathalie kommer fram ser hon Rickard Ekengård bli skjuten och slängd i fontänen. Överfallet är otäckt likt, närmast identiskt, med mordet på hennes stora kärlek tio år tidigare ett fall som aldrig fick sin förklaring.

Är Nathalie utsatt för ett ödets grymma nyck, eller finns det en koppling mellan morden? Och har de obehagliga sms hon börjat få från dolt nummer något med det att göra? Snart är Nathalie indragen i en ondskefull historia som blir mörkare ju närmare sanningen hon kommer.


En ny serie? Ska jag tolka det som att serien om Axberg är avslutad?

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.Hyreshuset av Alex Marwood
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2014-08-28
Förlag: Modernista

Från Bokus
I ett sjaskigt hyreshus i södra London väntar något fruktansvärt på att upptäckas. Alla de sex hyresgästerna tycks ha något att dölja. Collette är på flykt från sin före detta chef. Minderåriga Cher är på rymmen från ett barnhem. Thomas försöker bli vän med alla sina grannar; det tycks bara göra honom mer ensam. Hossein är en attraktiv men tillbakadragen iransk flykting. Och så Vesta, som finns där för alla och verkar känna till allt som pågår i huset. Eller åtminstone trodde hon själv det.

En natt inträffar en fruktansvärd olycka som tvingar de sex att ingå i en allians. Men en av dem är en mördare. En person som är mycket skicklig på att dölja sitt tidsfördriv. Och som nu närmar sig sitt nästa offer


Gillade hennes förra så...

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.Rävsång av Christin Ljungqvist
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: 288
Utgivningsdatum: 2014-08-29
Förlag: Gilla Böcker

Från Bokus
Finns pappa är död, söp ihjäl sig. Finn vill gå vidare, men det är som att det inte går, som att något hindrar honom och resten av familjen. Något i lägenheten, som har att göra med sakerna som plötsligt försvinner, tv:n som ibland sätts på av sig själv, och Finns mystiska huvudvärk. Ingenting blir heller lättare av att det flyttar in en tjej på våningen under, med en utstrålning som gör Finn mållös.

Rävsång är en genreöverskridande skildring av komplicerade familjerelationer, sorg och förlåtelse. Och brännande förälskelse. Precis som i Christin Ljungqvists tidigare romaner, Kaninhjärta och Fågelbarn får vi även här möta Hanna, som ser sådant som andra inte ser.


Gillade Kaninhjärta och har precis köpt Fågelbarn. Då kommer det minsann ännu en.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.

14 kommentarer:

 1. Vi kommer ha att göra när det gäller läsningen :)

  SvaraRadera
 2. Det verkar ligga en spännande höst framför oss. Rävsång är jag nyfiken på som bara den, och tydligen har Ljungqvist lagt ut bitar av den som följetong på sin blogg.

  En fransk curry har jag fått mejl om från förlaget, så den överväger jag att läsa. Jag är också lite sugen på Vassa föremål, men det kanske är bäst att läsa den Gillian Flynn jag har liggande här hemma så att jag vet om jag gillar författaren eller ej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju precis köpt Fågelbarn så jag ligger lite efter där.

   Vassa föremål har jag i den gamla utgåvan, som heter Vass egg och jag tror att du kommer att gilla Flynn, i alla fall hennes Mörka platser :)

   Radera
 3. Aj aj då. Här var det ju flera som var intressanta. Att Moström nu skriver om Uppsala lockar mig ju eftersom det var där jag bodde första delen av mitt liv ;-) Rävsång, En fransk curry mfl lockar också. Svarta vatten har jag fått förhandsex av (det var väl den du hade fått av också?). Grisham måste jag kolla om den står oläst i hyllan (på engelska) eller om jag missat den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moström har alltså lyckats pricka in två av dina boplatser :) Svarta vatten har jag också fått som förhandsex ja, den är jag väldigt nyfiken på.

   Jag trodde inte det var sant när jag hittade den ena boken efter den andra, som jag vill ha...

   Radera
 4. Svart Gryning kommer jag att läsa. Paret Börjlind tillhör de få författare i det jag kallar skrämselgenren som jag faktiskt läser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju fortfarande inte läst något av dem, men böckerna låter bra :)

   Radera
 5. Det är nu man skulle haft semester.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hitta det där jobbet som bokläsare :)

   Radera
 6. Jag ser fram emot "Himmelstrand" och "Rävsång" något otroligt! Älskar hittills allt mer eller mindre från Ajvide Lindqvist och har älskar Ljungqvists tidigare två... (:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst två av Ajvide Lindqvist, men jag har de andra stående här också. Vill inte läsa för många på för kort tid, då kanske jag blir bortskämd :)

   Radera
 7. Jaha, det var ytterligare fem böcker till den redan stora VILL! läsa-högen. Är det något mystiskt ha-begär eller är det "bara" böckerna i sig som lockar?! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta böckerna är ju faktiskt av författare jag läst och gillat så för det mesta är det nog böckerna i sig som lockar :)

   Radera