onsdag 9 juli 2014

"Nattsvart, stjärnlöst" av Stephen King

Genre: Skräck
Antal sidor: 440
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Full dark, no stars
Översättare: Gabriel Setterborg
Serie: -
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: (original) 2010 (min) 2012
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 15 juni 2014


Baksidetext
Jag tror att det finns en annan person inuti varje människa, en främling skriver Wilfred Leland James i början av 1922, den första kortromanen i denna becksvarta och trollbindande samling. James främling väcks till liv när hans fru, Arlette, föreslår att de ska sälja familjens egendomar och flytta till Omaha. En fasansfull våg av mord och galenskap inleds.

I Storchaffisen stöter deckarförfattaren Tess på en främling på en bakgata i Massachusetts, när hon tar en genväg hem från en bokklubbsträff. Våldtagen och döende planerar Tess sin hämnd. En hämnd som kommer att föra henne ansikte mot ansikte med en annan främling: den som finns inom henne.

Den kortaste och mest obehagliga av berättelserna är Schyst förlängning. Dave Streeter ingår en pakt med djävulen, som inte bara räddar honom från att dö i cancer, utan även för över hans otur och olycka på en annan person.

När Darcy Andersons make sedan mer än tjugo år tillbaka är iväg på en av sina många affärsresor, råkar hon upptäcka en mörk och fasansfull hemlighet medan hon letar efter batterier i garaget. Darcy hittar en låda under ett arbetsbord och innehållet avslöjar att hennes man inte är den han utgett sig för att vara. Ett gott äktenskap är den sista kortromanen i Stephen Kings nya mästerverk om det mörka som finns inom oss alla.

Min kommentar
Många novellsamlingar av Stephen King har det blivit genom åren och hur mycket jag än gillar honom som romanförfattare och hur hög hans lägstanivå än är så brukar hans noveller vara av... skiftande kvalitet. Med det sagt så vill jag nog påstå att detta kan vara hans bästa novellsamling.

Här finns bara fyra noveller, varav två är över 100 sidor och en precis under. Alla fyra handlar om vanliga, hederliga människor som av olika anledningar ser sig tvingade att korsa gränsen och bli dåliga människor. De ställs inför helt omöjliga val och vi får följa deras moraliska funderingar och vilka samvetskval de eventuellt får när de väl korsat den där gränsen. Detta är verkligen nattsvart och stjärnlöst...

I den första novellen, 1922, får vi träffa en lantbrukarfamilj. Mannen, Henry, äger en bit land som varit i hans släkts ägo i generationer. Frun, Arlette, äger också en bit land, men hon vill sälja och flytta till stan. Det gillar inte Henry alls så han manipulerar sonen, Henry, att tycka som han och avsky sin mor. Hela novellen är skriven som ett brev, en bekännelse över vad som hänt, och det är väl där som den brister. Vem skriver ett 150 sidor långt brev där det detaljerat redogörs för vem som sa vad och vem som gjorde det eller det när? En ganska otäck historia är det ändå.

I Storchaffisen får vi träffa en författare som, efter en föreläsning, träffar på en riktigt läskig typ och råkar väldigt illa ut. Här använder King ett av sina väldigt lyckade knep för att öka spänningen. Man får veta i förväg att något ska hända, inte vad, men resultatet berättar han. Den här historien var vansinnigt spännande fram till ungefär hälften, då började det bli lite segt och långrandigt. Slutet blev inte alls vad jag trodde, i och för sig vet jag inte riktigt vad jag väntade mig, men det blev en liten extra twist.

En schysst avslutning är en ruggig historia om en man som får möjlighet att få ett riktigt bra liv. Men det har ett pris. Däremot är det inte han själv som behöver betala det. Men mycket vill ha mer.

Sista novellen, Ett gott äktenskap, är min favorit. Den handlar om frun som plötsligt upptäcker att hennes man inte alls är den hon trodde, han har en väldigt mörk hemlighet. Känner man verkligen någon utan och innan? Har alla människor ett mörkare alter ego? Jag gillar verkligen hur hon resonerar med sig själv och kommer fram till det enda möjliga resultatet. Även om jag i princip inte kan acceptera det hon gör så förstår jag det, det finns inga andra möjligheter.

Stephen King är en författare som jag alltid ser fram emot att läsa efterordet av, de brukar alltid ge svar på en del frågor. Det här efterordet är, som vanligt, helt lysande och egentligen skulle jag vilja citera hela, men det är ju tyvärr inte möjligt. Det som nästan hoppade ur boken och slog mig i huvudet kan jag dock berätta om. King berättar att han inte har något emot berättelser om ovanliga människor i vanliga situationer, men att han är mer intresserad av vanliga människor i ovanliga situationer. Och där har vi nog hans storhet.

Jag har skrivit om den här boken i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 4.4. På Goodreads hade den 3.97 i genomsnitt. Jag ger den 4.0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Nattsvart, stjärnlöst: Eli, Stewe och Bokstugan.

Tyvärr verkar inte någon svensk utgåva finnas längre, men den engelska kan köpas på Adlibris och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Nu blev jag bra sugen :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här novellsamlingen kan jag verkligen rekommendera, helt utan reservationer :)

   Radera
 2. Den här ligger och väntar på mig :)

  SvaraRadera
 3. Japp, dom här novellerna vill jag nog läsa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör det, de är riktigt bra.

   Radera