lördag 26 september 2015

"Lyckliga gatan" av Liza Marklund

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 412
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Annika Bengtzon 10
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2014
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 16 september 2015


Första meningen: En människa kan bara uppfatta ett visst mått av smärta.

Baksidetext
En kall och blöt majdag hittas riskkapitalisten och före detta riksdagsmannen Ingemar Lerberg torterad och medvetslös i sin fashionabla villa utanför Stockholm. Hans hustru Nora är spårlöst försvunnen.

På Kvällspressen får Annika Bengtzon i uppdrag att skriva om fallet samtidigt som hennes privatliv är i gungning. Hon lever tillsammans med sin nya kärlek och hans barn, och hon delar vårdnaden om sina egna barn med ex-maken. Det fungerar inte smärtfritt. Tidningens chefredaktör Anders Schyman hamnar i blåsväder när anklagelser riktas mot honom om det reportage som många år tidigare gav honom Stora Journalistpriset.

Och medan Ingemar Lerberg hamnar i allt djupare koma och kritiken mot Anders Schyman växer, framträder en allt tydligare bild av något väldigt mörkt och förljuget under den tjusiga ytan i villaförorten. Varför ville någon plåga ihjäl en före detta politiker? Och var är den försvunna hustrun?

Min kommentar
Det här är den tionde boken om Annika Bengtzon och jag har läst de andra nio med mycket nöje. Trots att jag ibland retat mig tokig på hennes egoistiska syn på livet och den ojämna kvaliteten på böckerna. Generellt kan man dock säga att jag tyckt mycket bättre om de senare än de tidigare.

Lyckliga gatan börjar fantastiskt bra och jag får rysningar av de första meningarna (se länkad smakebit här nedanför). Det är våldsamt och grymt, utan att bli alltför detaljerat. I alla fall om man är någorlunda van vid den här genren.

Annika själv har blivit mindre egoistisk, nästan som att världen inte längre snurrar runt henne, och därför också mer mänsklig, vilket gör henne lättare att tycka om. Det kan hänga ihop med att hon har fått en betydligt mindre roll i den här boken och därför är det också betydligt mindre av hennes personliga problem och livspusslande. I Lyckliga gatan dyker en gammal bekant upp, Nina Hoffman (som jag minns från Livstid, men som verkar ha varit med i ytterligare någon bok om man ska döma efter alla antydningar). Nina är nu anställd på Rikskrim och tack vare henne får vi på ett betydligt mer trovärdigt sätt ta del av polisutredningen. Det är smart. Kanske en ny huvudperson i en ny serie av Marklund? Det dyker även upp en praktikant på tidningen, Valter, som Annika får på halsen. Jag gillar honom. Kanske är det så att Valter och Nina blir ett nytt radarpar? Det skulle jag tycka om.

Själva historien är onödigt tillkrånglad med mängder av sidohistorier, mot slutet förstår jag varför alla olika trådar är där, men jag tycker ändå att det blev för mycket. Det får inte finnas för många olika sammanträffanden. Annars tycker jag det är väl sammanhållet och tajt, det blir en snygg väv till slut.

Som vanligt är det en del samhällskritik inblandat och media får sig en rejäl skopa. Tyvärr befogat, jag kan se många likheter med verkligheten. Tack och lov så bestämmer inte Liza Marklund vad vi ska tycka, hon bara berättar och så får vi själva dra vilka slutsatser vi vill. Precis som jag vill ha det.

Det är spännande och snabbläst. Tyvärr förlorar den lite i slutet för är det något jag inte gillar så är det öppna slut i deckare. Jag vill att hela säcken ska knytas ihop. Kanske kommer det i nästa bok, Järnblod, som ska vara den sista i serien.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,3 och genomsnittet 2,99 (beräknat på 225 betyg).
Goodreads hade den 3,09 i genomsnitt (beräknat på 376 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Lyckliga gatan: Fru E:s böcker, Books ABC och Tankar från en samlares hjärna.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Jag har läste några av de första delarna i serien men fastnade aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föll som en fura, direkt tror jag :)

   Radera
 2. Jag har läst även den sista boken nu och jag var faktiskt nöjd med avslutningen. Hoppas att du också kommer att tycka om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ganska säker på att Järnblod dyker upp på julafton och förhoppningsvis känner jag att jag vill läsa den ganska så snabbt.

   Radera
 3. Jeg likte denne boken ganske godt, men tror nok Marklund gjorde klokt i å avslutte bokserien med Jernblod. Er spent på om hun kommer med en ny serie etterhvert :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte bra att dra ut på en serie i det oändliga så jag tror också att det är bra att avsluta nu. Jag är ju lite sugen på att läsa mer om polisen och praktikanten :)

   Radera