måndag 3 oktober 2011

21 är inte bara ett kortspel

En något märklig och oväntad upptäckt om mig själv: Jag älskar enkäter! Både att svara på dem och läsa andras svar. Den här hittade jag hos bokclara, som efter flera månader i dvala hittade till mig. 21 frågor och svar...

1. Om du för en dag fick hoppa in i en bok, och leva där- vilken bok skulle du välja?
Den här var svår... men jag får nog säga Det mörka tornet. Jag skulle verkligen gilla att träffa Roland, Eddie, Susannah och Jake. Jag vill också vara med i deras ka-tet och rädda världen.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Askungar av Kristina Ohlsson.

3. Är det övervägande med kvinnliga eller manliga karaktärer i din bokhylla?
Har ingen aning, det är inget jag funderar på.

4. Hur får du oftast boktips?
Numer är det ju bokbloggar och det har blivit jättedyrt :-)

5. Vad är det främst som lockar dig till att läsa en bok?
Det är nog framförallt handlingen. Om det är en författare jag känner till, så räcker det med det. Om det är en författare jag aldrig hört talas om så gäller nog handlingen och vad andra, likasinnade har tyckt om den. Eftersom jag köper det mesta online så spelar omslaget ingen som helst roll.

6. När blir en bok för lång?
En bra bok kan aldrig bli för lång, jag älskar tegelstenar. En dålig bok är ju för lång redan från början.

7. Sämsta boken du läst?
Det var ett bra tag sedan jag läste en riktigt dålig bok, men en bok som ligger väldigt bra till är Partisaner av Alistair MacLean. Det var en så traumatisk upplevelse (jag gillar verkligen den "gamla" MacLean) och jag minns den fortfarande med fasa.

8. Vilken bok borde ALLA läsa?
Svår fråga. Jag kan nog inte hitta någon sådan bok de senaste tio åren eller så, utan får gå längre tillbaka och då finns det massor. Till slut tror jag att jag väljer Röde Orm av Frans G Bengtsson.

9. Vilken genre finns det mest av i din bokhylla?
Deckare, utan tvekan. Med thriller som en solklar tvåa.

10. Minst av?
Det får nog bli biografi/memoar. Har bara en av dem.

11. Måste du läsa ut alla böcker du börjar med?
Ja.

12. Det är filmen ”Day after tomorrow” på riktigt och för att inte frysa ihjäl måste du hålla liv i elden. Vilka böcker offrar du till brasan?
Det måste ju finnas annat att elda upp i stället för böcker. Om jag är i biblioteket där de var i filmen så finns det ju massor av hyllor, skrivbord och annat brännbart. När det är slut vet jag faktiskt inte vilka böcker jag skulle välja först. Kanske trista fackböcker, som man inte behöver när jorden håller på att gå under. De om jordbruk och annat nyttigt skulle jag nog spara på. Utifall att.

13. Aliens/robotar/en sekt tar över världen och bannlyser alla böcker utom en. Vilken tycker du ska vara den bok som sparas och varför?
En upplaga av serien om Stiftelsen av Isaac Asimov, där alla delar finns med. Bara så alla kan läsa om att man inte alltid ska lita på överheten. Kanske kan man också få lite idéer om hur man gör för att bli av med det onda.

14. Jultomten hälsar på dig och säger att det aldrig mer blir någon jul om du inte skriver in dig själv i en bok. Vilken bok vill du vara med i och vad gör du därinne?
Se svar på fråga 1.

15. Din favoritförfattare åker limo/skateboard/pulka förbi dig. Givetvis springer du efter. Vem är författaren och vad frågar du?
Självklart Stephen King. Och vad skulle jag fråga honom? Jag vet inte, mest av allt skulle jag vilja veta hur man är funtad när man kan komma på så otäcka historier.

16. Vilken bokkaraktär hatar du mest?
Jag brukar inte gå runt och hata litterära figurer, men en som jag tycker hjärtligt illa om är syster Ratched i Gökboet. Till och med så jag kommer ihåg vad hon heter efter alla dessa år.

17. Om du skulle skriva en egen bok, vad skulle den handla om?
Någon som lyckas här i livet, trots dåliga förutsättningar.

18. Vilken typ av böcker behövs det fler av?
Bra böcker tycker jag det behövs fler av :-)

19. Bästa barndomsbok?
Om vi snackar riktig barndom, Pricken av Margret Rey. Om det menas lite äldre, så är det Bento, den svarta hingsten av Ditha Holesch. Jag läste den flera gånger och jösses vad jag grät. Varenda gång.

20. Finaste budskapet från en bok du har läst?
Det får nog bli att man klarar allt, bara man står på sig och har vänner som stöttar en. I alla fall var det så jag tolkade Stekta gröna tomater.

21. Bästa bokcitatet?
"Om livet ger dig citroner, gör lemonad" om nu det räknas som ett bokcitat. Det var ju en reklamfigur(?) eller liknande som hade det på en skylt. Men jag läste det i Cujo, någongång på 80-talet och det har etsat sig fast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar