fredag 7 oktober 2011

Serier eller fristående?

Dags för helgens bokbloggsjerka och veckans fråga är:

Läser du helst bokserier eller föredrar du fristående böcker eller kanske en mix av båda?

Oj, jag älskar serier. Lyckan var total när jag till exempel hittade Jo Nesbøs serie om Harry Hole, där fanns ju redan sju böcker när jag upptäckte honom, så det blev många timmars njutbar läsning. Andra serier jag följer, nästan slaviskt, är de om Anders Knutas (Mari Jungstedt), Ruth Galloway (Elly Griffiths), A-gruppen (Arne Dahl), Rebecka Martinsson (Åsa Larsson), Annika Bengtzon (Liza Marklund), Erlendur Sveinsson (Arnaldur Indriðason), Ewert Grens (Roslund & Hellström), Konrad Sejer (Karin Fossum), Malin Fors (Mons Kallentoft), Kenzie/Gennaro (Dennis Lehane) och givetvis Fjällbackaserien (Camilla Läckberg).

En serie jag läst nästan alla i är den om Cato Isaksen, jag råkade köpa allihop innan jag läst någon och det visade sig kanske inte vara ett av mina bättre beslut. Men nu är jag en gång sådan, att om jag påbörjat något så måste jag också avsluta det. Den näst senaste boken står oläst i bokhyllan och förmodligen kommer jag att skaffa den senaste också. Sedan vet jag faktiskt inte om jag ska fortsätta läsa de här böckerna. De är ju inte jättedåliga, men precis lagom för att jag ska irritera mig på det, för att inte tala om hur mycket jag stör mig på huvudpersonen, jättebebisen själv.

En riktig pärla i serieväg är Stephen Kings Det mörka tornet, jag blev oerhört ledsen när jag läst alla böcker och fick skiljas från Roland och hans ka-tet. Det blev liksom bara... tomt. Och om man nu ska nämna en annan bra serie så är det ju Harry Potter, denna fantasifulla, fantastiska saga.

Tyvärr är det nästan bara deckare numer, men några favoritserier från min ungdom är Kent-sagan (John Jakes), Stiftelsen (Isaac Asimov) och Familjen Lavette (Howard Fast).

Jag läser givetvis inte bara serier, men det blir så mycket lättare att hitta böcker (som om det skulle vara ett problem) om man hittar en ny favorit som redan skrivit några böcker. Enda nackdelen är ju att vill-läsa listan växer nästan lavinartat vid sådana tillfällen.

8 kommentarer:

 1. Ja, visst är det härligt när man hittar en serie som man bara älskar!

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också serier och gärna där det redan finns ett antal. Jag har inte läst någon av Jo Nesbø så där har jag ju några böcker att läsa :)

  SvaraRadera
 3. Ja- det är ju inte något problem att hitta läsbart precis... Det finns så många serier som är så bra!

  SvaraRadera
 4. Flera av de du nämner i början tillhör mina återkommande bekantskaper;-) Liksom Harry Potter. Glömde den helt i mitt svar. Nesbö har jag nu nästan tröttnat på, Pansarhjärta står i hyllan, där fanns det liksom för många att läsa när jag upptäckte den.

  SvaraRadera
 5. Fick plötsligt en oerhörd längtan att läsaom Det mörka tornet. Oy!

  SvaraRadera
 6. @arielleman: Jag tror jag sparar omläsningen av Det mörka tornet tills jag blir pensionär. Böckerna var på tok för tunga att bära med sig på tåget :-)

  SvaraRadera
 7. @lotten: Hur kan man glömma Harry Potter :-)

  SvaraRadera
 8. @BokMamma: Om du gillar deckare, klurig intrig och att inte ha en aning om vem som gjorde det, då är Nesbø ett bra val :-)

  SvaraRadera