måndag 24 oktober 2011

Tematrio - 3 x August

Jag har egentligen aldrig varit intresserad av vilka priser en bok eller författare möjligtvis har vunnit och speciellt Augustpriset har jag noll koll på. Därför var jag inte helt säker på om jag kunde vara med på den senaste Tema-trion från Lyrans noblesser. När jag så kollade listan på tidigare vinnare upptäckte jag att jag faktiskt får ihop tre, med ganska bred marginal, så här kommer en som jag har läst och två som jag vill läsa:

Underdog av Torbjörn Flygt: Fick priset 2001 och jag läste den 2003. Jag tyckte om den och kommer ihåg att det var mycket jag kände igen från min uppväxt, även om jag nu växte upp i Göteborgstrakten (också i miljonprogrammet till att börja med) och inte i Malmö. Utspelar sig på 70-talet och är berättelsen om familjen Kraft: Om Johan, hans begåvade och ensamma syster Monika och deras mamma Bodil, som sliter ut axlarna på Strumpfabriken till fabriken blir överflödig. Familjen Kraft bor på Borgmästargården i Malmö, ett av miljonprogrammets första friska satsningar, med tre- och åttavåningshus och ett par på sjutton våningar, så att vinden verkligen ska ha nåt att gripa tag i.

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman: Fick priset 1993 och jag kommer faktiskt ihåg den stora hajpen. Just då hade jag beredskapsarbete (ja, det hette så på den tiden) på de olika biblioteken i kommunen och ALLA läste den här boken. Utom jag. Det är lite smått pinsamt, men jag har faktiskt inte läst en enda bok av Kerstin Ekman. Nu har jag inte just denna hemma i bokhyllan, men Häxringarna står och väntar på att bli läst. Men det känns som att Händelser vid vatten är en måste-bok.

De fattiga i Lódz av Steve Sem-Sandberg: Fick priset 2009. Den här boken står redan i bokhylla och trampar otåligt, men förmodligen får den vänta tills nästa år, då den med all säkerhet kommer att ingå i 2012 års Boktolva. Innan jag halkade ner i deckarträsket så var det den här typen av böcker jag läste. Varför jag plötsligt slutade med det är en stor gåta, men nu vill jag hitta tillbaka igen, i alla fall emellanåt.

2 kommentarer:

  1. Händelser vid vatten är mycket bra, jag ger alltid den som tips. Varför är den bra? Jo den är så genreöverskridande, och nån deckare är det inte alls. Även om ett mord skymtar till ibland. Men den är mycket annat. Läs!

    SvaraRadera
  2. Jag kan egentligen inte alls förstå varför jag inte läste den på 90-talet. Jag tror jag uppfattade den som en "tantbok", vilket väl betyder att jag är tant nu då :-)

    SvaraRadera