onsdag 12 oktober 2011

Tematrio - Tre nordiska favoriter

De två senaste Tematrion har jag inte kunnat vara med på då de handlade om årets bokmässa, där var jag inte och spekulationer om årets nobelpristagare i litteratur. Den här omgången kan jag äntligen vara med igen. Den handlar om Norden, eftersom nästa bokmässa ska ha det som tema. Dessutom är det eventuellt en Nordisk utmaning på gång. De här tre Nordiska författarna vill jag tipsa om:

Olav Hergel (DK): Det verkar som att han inte har skrivit mer än en bok, Flyktingen, men den var riktigt otäckt bra. Hergel är journalist och skriver ofta om ämnen som har med flyktingar att göra. Ett inte så populärt ämne i Danmark. Från baksidan:

Journalisten Rikke Lyngdal kidnappas i Irak där hon befinner sig bland danska soldater i Danmarks fredsbevarande styrka på plats. Hon hålls fången medan kidnapparna tvingar henne att läsa upp deras krav inför en tv-kamera.

Så plötsligt en dag återvänder Rikke till Camp Danmark. Hon är fri. Men hur var det möjligt och exakt hur gick det till? Bara två personer vet. Hon mottas vid sin återkomst till Danmark av all världens medier och blir den stora hjältinnan, hedrad och beundrad för sitt mod.

En tid senare dyker en ung man från Irak upp. Snart börjar sanningen bakom fritagningen att avslöjas. Sanningen om vad som egentligen hände under Rikkes fångenskap. Rikke och den unge mannen från Irak tvingas hålla sig undan och söka hjälp från motvilliga danskar. Deras flykt blir enormt uppmärksammad, samtliga medier och politiska partier dras in och frågan om den enskilda människans eget ansvar ställs på sin spets.


Knut Faldbakken (NO): Det var längesedan jag läste Oår nu, men jag kommer ihåg att jag knappt släppte den ifrån mig förrän den var utläst. En av de första dystopier jag läste. Från baksidan:

Sweetwater är en storstad som håller på att bryta samman under sin egen tyngd. Allan Ung flyr med sin hustru Lisa och sin son Boy till stadens enorma soptipp Utfyllningen. De får sällskap av fixaren Smiley, hans prostituerade flickvän Mary Diamond, den filosofiske läkaren Doe Fisher och några andra. Men allteftersom Sweetwater går mot sin undergång blir det svårare att livnära sig på tippen. En död stad ger inget avfall. Nybyggarna tvingas söka sig tillbaka till staden.

Arnaldur Indriðason (IS): Skriver deckare där fokus inte ligger på själva brottet, utan mer på allt runtomkring, som relationer, historia och miljö. I serien om Erlendur Sveinsson och hans kollegor finns elva böcker, varav åtta är utgivna på svenska. Jag har bara läst Glasbruket och Kvinna i grönt, men det har definitivt gett mersmak:
Synir duftsins (1997) ej översatt
Dauðarósir (1998) ej översatt
Glasbruket (2000)
Kvinna i grönt (2001)
Änglarösten (2003)
Mannen i sjön (2004)
Vinterstaden (2005)
Frostnätter (2007)
Mörka strömmar (2008)
Svart himmel (2009)
Furðustrandir (2010) ej utgiven på svenska än

1 kommentar: