fredag 21 oktober 2011

Fantastiska titlar, i mina öron

Dags för helgens bokbloggsjerka och veckans fråga är:

Vilken bok har den mest fantastiska titeln enligt dig?

Uj, den här var svår och det var jobbigt att tänka till. Många titlar har det ju blivit genom åren...

Om vi börjar med titlar på böcker jag faktiskt har läst, så är det ju väldigt svårt att se helt objektivt på dem. Vare sig jag vill eller ej, så lägger jag in lite om vad jag egentligen tyckte om boken också.

Eftersom mitt läsfokus nästan alltid varit i spänningsavdelningen så faller jag ofta för helt andra titlar än andra kanske. Som Nelson DeMilles 3 kan bevara en hemlighet om 2 av dem är döda (inte så kul originaltitel kanske, Plum Island hette den då), den lockade mig för att den var så kall. Eller Midnatt i ondskans och godhetens trädgård av John Berendt, som jag föll för att den helt enkelt lät lite poetisk i mina thrilleröron. Eller varför inte en så prosaisk titel som Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café, som Fannie Flagg skrev i slutet av 80-talet. Den var så konstig att jag bara var tvungen.

Eller kan det vara en bok jag läste för, kanske inte hundra år sedan, men längesedan var det, som hette Gå sakta kom tillbaka fort. Underbar titel och det var David Niven som hade skrivit den.

Ska jag ge mig på att välja titlar på böcker som jag inte läst, då ligger Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld bra till, liksom Jag är död och kan tyvärr inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson. Bara för att de låter så cyniska och ironiska.

1 kommentar:

  1. Det var verkligen en svår fråga, det finns så många titlar att välja bland :)

    Tycker också att "Jag är död och kan tyvärr inte komma till skolan idag" är en bra titel, men har inte heller läst boken. Blev dock nyfiken på den :) Har i för sig inte läst någon av de andra böckerna du nämnde heller. Blev så sugen...

    SvaraRadera