tisdag 6 januari 2015

Årsberättelse 2014

Äntligen är 2014 slut! Ett riktigt hemskt år, både privat och i det stora hela.

Det här inlägget är egentligen (nästan) samma som detta, men här får man bilder också och lite kommentarer. Om sanningen ska fram så är det väl egentligen mest intressant för mig... Nåja, här är läsningen 2014 i bilder i alla fall.

Antalet köpta böcker minskade något jämfört med 2013, blygsamma 143 stycken hittade hem till mig 2014 (jämfört med 158 året innan). Eftersom jag läste något fler 2014 (84 stycken) så måste ju de olästa ha minskat jämfört med 2013. Får se längre ner här om det faktiskt stämmer... Dessutom, hör och häpna, lyckades jag göra mig av med inte mindre än 106 böcker!

Inte en enda biblioteksbok har det blivit, kanske inte så konstigt med tanke på hur många olästa böcker jag har här hemma. E-böcker har fortfarande inte gjort sitt intåg här, men en mer än 2013 blev det i alla fall.

Alla utmaningar jag antog är slutförda, Boktolvan och Tre på tre är som vanligt roligast och Kaosutmaningen är mest kaotisk.

När 2014 började så hade jag 243 olästa böcker (enligt förra årets inlägg), men under året har jag lagt till alla e-böcker jag haft liggande så egentligen är nog den siffran lite missvisande. Åtminstone hoppas jag att det är därför som de olästa är 321 stycken nu. Antal olästa ökade alltså med 78 (2013 var det 71), men att de är fler i år beror faktiskt på e-böckerna som plötsligt räknas med.

Hyllvärmarna fortsätter att öka drastiskt, vilket ju är logiskt när jag hela tiden köper fler än jag läser. Under 2014 läste jag 47 stycken av de 113 som jag hade vid årets början. Mitt mål var att läsa runt 40 av dem så det gick ju också bra. Nu när 2015 börjar så har hyllvärmarna ökat till 196 stycken.

Och så den älskade statistiken med tillhörande diagram från mitt ovärderliga bokprogram. Bilderna är kanske i minsta laget för att man ska se något, men som vanligt blir de större om man klickar på dem. Vad som ställer till det lite med siffrorna är att jag läst två böcker som vardera innehållit en trilogi, det betyder att det saknas fyra böcker i diagrammen.

I Book Collector är betygen mellan 1 och 10, på bloggen har jag valt att ha 1-5 med halva steg, betyg 7 i diagrammet motsvarar alltså 3,5 på bloggen. 52% har fått betyget 4 eller högre. Det är en aning färre än 2013 då det var 55%.

En liten, liten brist i programmet är att cirkeldiagrammen inte blir så bra om man har många olika poster. Eftersom jag läste 79 olika författare så... Antalet är så högt tack vare en antologi. Vinnare i år är Kjell Eriksson med hela nio böcker. Vilket man inte alls ska dra några som helst slutsatser av.

En hel del olika förlag blev det, flest böcker från Ordfront vilket beror på alla böcker av Kjell Eriksson.

De inbundna böckerna är fortfarande ganska ohotade i topp. Hela fem e-böcker läste jag också.

Deckare läser jag fortfarande flest av, 41%, vilket är något fler än 2013 (30%).

Hyllvärmarna (2011-2012) utgjorde 57% av min läsning, nya böcker (2014) endast 22%.

Favoritstället verkar vara Adlibris. Hela 23 recensionsexemplar läste jag.

En väldig snedfördelning här, men författarens kön är inget jag funderar på när jag väljer bok.

56% av böckerna jag läste var svenska. Norge hade inget bra år och under Annan döljer sig bland annat Australien, Ryssland och Frankrike.

Svenskt och engelskt, det är det som gäller tydligen.

Som vanligt en hel del serier, 52% av alla lästa böcker ingick i någon serie.

Här blir det ju lite fel eftersom Tre på tre bara visar en bok, men den boken innehöll alla tre. Samma problem är det med Kaosutmaningen.

14 kommentarer:

 1. Oj, den statistiken har du visst lagt ner en stund på att få ihop. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, inte egentligen, i alla fall inte nu. Det tog däremot tid att få in all information i programmet :)

   Radera
 2. Vi använder ju Book Collector hela familjen, och vi har fortfarande inte löst hur jag skulle kunna plocka ut statistik på det här sättet. Dessutom, att lägga in alla lånade böcker som jag läser... Men det är ett fantastiskt program!
  PS Hoppas nu 2015 blir bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väl en statistikflik till höger i programmet? Om man trycker på den så ska statistiken visas i detaljfönstret. De böcker jag lånar lägger jag till som "vanliga" böcker, men jag markerar dem som Inte i samling.

   Radera
 3. Har inte heller gillat 2014 något vidare, hoppas på ett mycket bättre 2015, ta i trä!!

  SvaraRadera
 4. Wow vilka fina cirklar. Jag hade Book Collector på Ipaden men det var inget bra tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, appen är väl inte direkt fristående, än.

   Radera
 5. BookCollector har bråkat något med mig på sista tiden så vi är för tillfället osams

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkigt, jag tycker annars att det brukar vara väldigt lydigt :)

   Radera
 6. Vad tråkigt att 2014 inte blev något bra år. Jag hoppas verkligen att 2015 blir det istället! Jag räknade precis mina olästa böcker och de kom upp i drygt 70 och jag tyckte det var illa nog. I och för sig rensade jag bort några hyllvärmare som jag insåg att jag aldrig kommer att läsa. Fast illa är helt fel ord - tänkt vilken lyx det varit när jag var barn och var hänvisad till det minimala skolbiblioteket eller bokbussen som kom varannan torsdag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 70 tycker jag är ganska lagom, då har man att ta av om det kniper :) Det där minimala skolbiblioteket växte jag också upp med, men det vi hade tjänstgjorde även som vanligt bibliotek så en kväll i veckan dubblerades böckerna. Tyvärr var det ju vuxenböckerna då :)

   Radera
 7. Hoppas 2015 blir ett bättre år!

  SvaraRadera