lördag 24 januari 2015

"Väckelse" av Stephen King

Genre: Skräck
Antal sidor: 406
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Revival
Översättare: Boo Cassel
Serie: -
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2014
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 11 januari 2015


Första meningen: Livet är åtminstone på ett sätt verkligen som en film.

Baksidetext
New England, tidigt 60-tal. Sexårige Jamie Morton leker på gården när en skugga faller över honom och en man i svart kavaj tornar upp sig mot himlen. Det är första gången Jamie träffar pastor Charles Jacobs - ett möte som kommer att prägla hans liv. Med sin vänliga fru och livlige son blir den unge nyinflyttade pastorn genast omtyckt i staden. Jacobs är inte bara hängiven sitt prästerliga kall, han drivs också av en hemlig besatthet av elektriska experiment. Jamie delar hans fascination och mellan dem båda knyts ett särskilt band. Men när tragedin drabbar Jacobs familj slås idyllen i spillror. Övertygad om att Guds existens är en omöjlighet chockar pastorn samhället i grunden och tvingas lämna staden.

Charles Jacobs skugga kommer dock inte att lämna Jamie. Den bara mörknar med åren. När de båda möts igen är Jamie i trettioårsåldern, en heroinmissbrukande musiker som befinner sig i fritt fall. Återigen får Jacobs Jamies liv att ändra riktning, och återigen dras han in i den allt mer maniske före detta pastorns försök att väcka liv i universums dolda krafter. Krafter som kan hela, men också skada.

Min kommentar
Stephen King har ju varit min favoritförfattare i över 30 år nu och det är väldigt sällan som han gör mig besviken. Jag hoppas verkligen att han fortsätter att ge ut minst en ny bok varje år. En King om året är väl inte för mycket begärt? Till min stora glädje upptäckte jag att nästa, Mr Mercedes, planeras att släppas på svenska bara några dagar innan jag fyller år. Undrar vem som kommer att ha den överst på sin önskelista...

Det första jag reagerar på när jag börjar läsa har egentligen inte med boken att göra, utan mer en underlig slump(?). Förra boken jag läste var Främlingen av Diana Gabaldon och där heter ju huvudpersonerna Jamie och Claire. Vilka namn är de första jag stöter på i Väckelse? Jo, Jamie och Claire. Den här historien handlar dock inte så mycket om Claire, det är Jamie vi får följa från att han är sex år tills han är en vuxen man på drygt 50.

Egentligen händer det inte speciellt mycket förrän man kommer till slutet, men på något sätt är det ändå spännande. Jag vet inte hur karl'n gör det, men han lyckas hålla mig i ett säkert grepp hela vägen. Det finns ingen som kan beskriva den amerikanska landsbygden som King. Vardagen lunkar hela tiden på, medan det vilar en underton av fara och undergång över alltihop. Det känns hela tiden som att "nu, nu händer det".

Boken svämmar nästan över av referenser till musik, böcker och film, men till skillnad från i många andra böcker så förstår jag dem den här gången. King och jag verkar uppskatta samma saker. Även om jag i princip inte gillar när huvudpersonen alltid relaterar allt till musik så funkar det onekligen mycket bättre när man vet vad som åsyftas.

Återigen tar King något vardagligt, som elektricitet, och gör det livsfarligt. På ett helt annat sätt än att man kan dö av en stöt. Jag trodde att jag direkt förstod varthän det barkade, men jag hade allt lite fel. Det blev inte riktigt som jag trodde, bara nästan. Och, som vanligt skulle jag nästan vilja påstå, så vrider King till det en aning för mycket i slutet, men samtidigt är det väl litegrann det som är hans kännetecken. I alla fall så är det helt OK och, för mig, lite överraskande.

Det här är ingen typisk skräckbok, men det är ändå en ganska typisk King. Och jag gillar det.

Jag har skrivit om den här boken i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 4,3 (beräknat på 17 betyg).
Goodreads hade den 3,80 i genomsnitt (beräknat på 20 598 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Väckelse: Johannas deckarhörna, Hellre barfota än boklös och Booksessed.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

10 kommentarer:

 1. Det var just det där med att det egentligen inte hände så mycket som var problemet för mig. Men det typiskt amerikanska fångade han på ett utmärkt sätt. Tack för länken till min recension :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hände lite för lite för ett högre betyg i alla fall :)

   Radera
 2. Den här blev jag väldigt nyfiken på nu, men jag får ta itu med de olästa jag har i hyllan innan jag köper nytt av King ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. King är en av väldigt få författare som jag i stort sett är i fas med :)

   Radera
 3. Likte anmeldelsen din, og selv er jeg interessert i å lese mer av King :p Har skaffet meg The Green Mile, Misery, Pet Semetary og Shining. Ikke rukket å lese noen av dem enda dessverre, men jeg vil gjerne. Denne skal jeg nok finne på biblioteket tenker jeg :p Hva er dine favoritter av King forresten ?
  - Siri

  SvaraRadera
  Svar
  1. De fyra du räknar upp hör alla till mina favoriter och om man sedan lägger till serien Det mörka tornet så har du några av hans bästa :)

   Radera
 4. Hm, nej det lät inte som den King jag ska läsa nästa gång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det finns många bättre att ta tag i :)

   Radera
 5. Åh den här är så bra. Min recension kommer snart. Men den är också helt galet otäck! På ett så konstigt och smygit sätt tycker jag. HUA! Och tack för tipset om Mr Mercedes. Det hade jag ingen aning om :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är så smygande och förrädiskt otäckt, precis som en King ska vara :)

   Radera