torsdag 25 augusti 2011

"Dödsängeln" av Mats Ahlstedt

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 317
Serie: Sören Högström och Fatima Wallinder 1
Första utgivningsdatum: 2003
Förlag: Mälaröbörsen

Baksidetext
En dressyrdomare från Göteborg skjuts till döds under en ryttartävling i Skåne. Den unge nynazisten som misstänks ha utfört dådet skadas svårt i en älgolycka när han flyr från mordplatsen. När han avlider under mystiska omständigheter och ytterligare två män mördas i snabb följd i Göteborg ställs spaningsledaren Sören Högström inför något som aldrig tidigare inträffat i staden. Har man med en seriemördare att göra? Vem står i så fall näst på tur?

Spaningsledningen vid länskriminalen i Västra Götaland står inför något obegripligt. En seriemördare som tar livet av vanliga, medelålders män utan något kriminellt förflutet på det mest bestialiska sätt och utan att lämna några spår.

Under tiden som jakten på mördaren pågår får Sören Högström en ny kollega, den unga kriminalinspektören Fatima Wallinder, född i Somalia, som gör starkt intryck på honom.

Men det är inte bara den unga vackra Fatima som hotar hans själsliv. Kommer mördaren att slå till även mot hans egen familj? Katastrofen närmar sig utan att han anar det.

Min kommentar
Nja, den här boken var väl inte direkt någon jättehit.

Själva historien kan man nog kalla mordisk, efter bara ett femtiotal sidor så hade man tre lik. Tack och lov så fick man i alla fall inga ingående beskrivningar över hur allt såg ut och hur blodigt allt var. Det tycker jag var ett bra beslut av författaren.

Jag tycker nog också att det var för mycket instoppat i historien. Det kändes lite som om författaren hade en checklista över saker som måste vara med och sedan bockade av en efter en; polis med försummad familj, kvinnlig polis, färgad polis, rasister, våldtäktsmän, knarkhandlare, vapenhandlare, stroppiga rika... ja, allt fanns där och det blev kanske lite för bra.

Ingen av huvudpersonerna var direkt sympatisk och jag kände mig inte välvilligt inställd till någon av dem och noll i igenkänningsfaktor. Jag tyckte de ofta betedde sig konstigt och inte trovärdigt. För mig var inte heller den skyldige speciellt trovärdig, det kändes lite som att hon/han tillskrevs på tok för mycket kunskaper om än det ena, än det andra.

Vad jag gillade var att jag faktiskt inte hade någon aning om vem den skyldige var förrän fram emot slutet (även om misstankarna fanns, men förkastats) och ändå hade han/hon blivit presenterad ett bra tag innan.

Vad jag upplevde som väldigt jobbigt med läsningen, var att jag ofta inte visste vem som sa vad. Ibland var det bara massa repliker, utan att man fick veta vems och uppenbarligen var det så att samma person kunde ha två repliker i rad. Det gjorde det hela lite besvärligt. En annan sak som irriterade mig var den dåliga korrekturläsningen. Det var en del särskrivningar och felstavningar.

Jag hoppas verkligen de andra böckerna i serien är bättre (totalt fem just nu), för jag har redan de två nästföljande.

Boktipsets estimerade betyg var 4.1, jag ger den 3.


Andra som bloggat om Dödsängeln: Boktokig och Enligt O.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar