söndag 7 augusti 2011

Kommande böcker i augusti 2011

Det släpps en del nya böcker i augusti, som jag verkligen ser fram emot. Jag har hittat fyra stycken fortsättningar på serier, av vilka jag egentligen bara har börjat läsa en, men jag vill ju så gärna läsa de andra också. Så mycket böcker och så lite tid...

Getingsommar av Denise Mina

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 410
Serie: Alex Morrow 2
Utgivningsdatum: 2011-08-11
Förlag: Minotaur

Från Bokus:
Tät intrig, mästerlig karaktärsskildring och Glasgows speciella atmosfär

Sarah Erroll har jetlag. Det är sen eftermiddag och hon ligger och sover i sitt gamla flickrum när hon plötsligt hör ljud från undervåningen. Fast kanske inte? Huset är gammalt och stort, det knakar alltid någonstans i väggar och golv. Sarah har aldrig gillat att huset ger ljud ifrån sig, så hon brukar sätta på radion när hon är ensam hemma. Men nu är radion av någon anledning tyst och hon tycker sig höra en kvinnoröst. Ljudet kommer den här gången från trappan.

De är två stycken och de kommer in i hennes rum, hotfulla, aggressiva, och det är uppenbarligen inget misstag att de är här. Sarah undrar varför de är så arga och hon är fortfarande sömndrucken när de närmar sig

Kriminalinspektör Alex Morrow är på sin pappas begravning när samtalet kommer. En ung kvinna har hittats död och skändad i sitt föräldrahem i ett av Glasgows mer välbeställda villakvarter. Förutom Sarah Errolls illa tilltygade kropp hittar man sex miljoner euro i kontanter, fasttejpade under ett bord i köket.

När Alex, som är höggravid med tvillingar, börjar undersöka fallet inser hon att Sarah var en kvinna med många hemligheter. Ingen verkar egentligen ha känt henne och hon levde ett dubbelliv som skulle ha chockat omgivningen. Ett egendomligt sammanträffande är hennes koppling till den ökände finansmannen Lars Anderson, som bara fyra timmar före Sarahs död hittats hängd i ett träd utanför sitt hus i Kent ...

Tät intrig, trovärdig karaktärsskildring och Glasgows speciella atmosfär - Denis Minas andra bok om Alex Morrow bjuder på en skickligt iscensatt kriminalhistoria.


Boken kan beställas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Causa mortis av Elias Palm

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: ?
Serie: Ella Andersson 2
Utgivningsdatum: 2011-08-15
Förlag: Ordfront

Från Bokus:
Under ett jourpass blir rättsläkaren Ella Andersson utkallad av polisen till en brottsplats. En gammal kvinna har hittats knivmördad i sitt hem. Ur ett rättsmedicinskt perspektiv verkar utredningen vara enkel, men efter obduktionen inser Ella att hon måste omvärdera sina slutsatser. Kanske finns det en annan förklaring till dödsfallet.

Genom ett konsultuppdrag för en internationell organisation dras Ella även in i en större härva där trådarna löper ända tillbaka till andra världskrigets koncentrationsläger. Hennes bedömningar tycks tillmätas enorm betydelse av flera okända parter samtliga beredda att gå mycket långt för att nå sina mål. Ella tvingas därmed inse att hennes anonyma tillvaro vid obduktionsbordet är slut och att hon inte längre är den som observerar. Nu är det hon som är iakttagen.

Causa mortis* är den andra delen i serien om rättsläkare Ella Andersson. Det är inte bara en intelligent thriller utan den beskriver också i bland ruggigt närgånget hur det går till när en skicklig rättsläkare tar reda på vad som faktiskt hänt ett brottsoffer.

*Causa mortis, latin för dödsorsak, även juridisk term med betydelsen vid dödsfall.


Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Lärjungen av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 494
Serie: Sebastian Bergman 2
Utgivningsdatum: 2011-08-22
Förlag: Norstedts

Från Bokus:
Deckarduon Hjorth/Rosenfeldt fick en flygande start med Det fördolda, den första boken om kriminalpsykologen Sebastian Bergman, som låg länge på topplistorna i Sverige och dessutom såldes till runt femton länder. I Lärjungen får vi åter möta Sebastian, liksom teamet med Torkel, Ursula, Vanja och Billy.

Sebastian Bergman gör allt han kan för att få ordning på sin tillvaro och komma till rätta med sitt sexmissbruk. Efter att ha fått veta att han har en vuxen dotter har han hittat en mening med livet. Nu brottas han med om han ska avslöja att det är han som är hennes biologiska pappa. Han längtar efter att få berätta, men han förstår samtidigt att det kan förstöra hennes liv. Hon har redan någon hon kallar pappa, som hon älskar.

Samtidigt utreder hans gamla team på Riksmord en serie brutala kvinnomord som på ett obehagligt sätt leder tankarna till Edward Hinde - en dömd seriemördare som Sebastian satte bakom lås och bom för många år sedan. Men Hinde sitter fortfarande inne, under stark bevakning, vilket gör att polisen tror sig ha att göra med en copycat.

Till sist lyckas Sebastian övertala Torkel, hans gamla chef som leder teamet, att låta honom ta del av utredningen. Det han får reda på är mycket obehagligt. Sebastian inser att morden riktar sig mot honom - och vem skulle mördaren i så fall kunna vara om inte Edward Hinde? Inspärrad eller inte.

Sebastian Bergman blev en läsarfavorit från starten. Nu är han tillbaka i en uppföljare, minst lika stilsäker, spännande och intelligent som Det fördolda.


Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Svart himmel av Arlandur Indriðasson

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 326
Serie: Erlendur Sveinsson 8
Utgivningsdatum: 2011-08-29
Förlag: Norstedts

Från Bokus:
Arnaldur Indriðason har länge varit Islands populäraste författare och hans böcker har nu utkommit i över trettio länder, tagit sig in på bestsellerlistor i många av dem och sålt i miljontals exemplar.

En kvinna som anklagas för utpressning misshandlas till döds. Detta sker framför ögonen på polisen. Trots det lyckas förövaren komma undan. Allt pekar på att han är en indrivare som anlitats av en respekterad och aktad medborgare. Samtidigt försöker en ökänd kriminell få kontakt med polisen. Med mycket dunkla avsikter.

Liksom i Mörka strömmar befinner sig Erlendur på resa, sökande efter klarhet i sin brors försvinnande. Huvudpersonen är denna gång Sigurdur Óli, som vi känner från de tidigare böckerna.

Förutom den spännande och täta mordhistorien får vi också en kritisk inblick i det korrupta bankväsendet både på Island och i andra länder innan den stora bankkraschen ägde rum 2008.


Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Tänk att jag har inte läst en enda bok av Denise Mina! Det borde jag kanske göra, eller vad tycker du? Kan man hoppa in hur som helst eller bör man ta dem i ordning?

    SvaraRadera
  2. Boklusen: Den första boken om Alex Morrow har jag faktiskt inte läst än, har däremot börjat med serien om Paddy Meehan. Men jag tror att det egentligen alltid är bäst att börja från början när det handlar om specifika människor. De brukar ju utvecklas en del under resans gång och då är det nog enklare om man varit med från start.

    SvaraRadera