måndag 24 september 2012

Tematrio - Norden på Bokmässan

Nu är det riktigt snart dags för årets Bokmässa, en mässa som har Norden i fokus. Uppgiften i veckans Tematrio från Lyran är: Berätta om tre favoriter från Norden - författare eller böcker!

Svårt det här ju, jag läser för det mesta nordiskt så för mig vimlar det av bra författare som jag kan ta med här. Så jag gör det lätt för mig och återanvänder lite.

1. Olav Hergel (DK): Det verkar som att han inte har skrivit mer än en bok, Flyktingen, men den var riktigt otäckt bra. Hergel är journalist och skriver ofta om ämnen som har med flyktingar att göra. Ett inte så populärt ämne i Danmark. Från baksidan:

Journalisten Rikke Lyngdal kidnappas i Irak där hon befinner sig bland danska soldater i Danmarks fredsbevarande styrka på plats. Hon hålls fången medan kidnapparna tvingar henne att läsa upp deras krav inför en tv-kamera.

Så plötsligt en dag återvänder Rikke till Camp Danmark. Hon är fri. Men hur var det möjligt och exakt hur gick det till? Bara två personer vet. Hon mottas vid sin återkomst till Danmark av all världens medier och blir den stora hjältinnan, hedrad och beundrad för sitt mod.

En tid senare dyker en ung man från Irak upp. Snart börjar sanningen bakom fritagningen att avslöjas. Sanningen om vad som egentligen hände under Rikkes fångenskap. Rikke och den unge mannen från Irak tvingas hålla sig undan och söka hjälp från motvilliga danskar. Deras flykt blir enormt uppmärksammad, samtliga medier och politiska partier dras in och frågan om den enskilda människans eget ansvar ställs på sin spets.


2. Knut Faldbakken (NO): Det var längesedan jag läste Oår nu, men jag kommer ihåg att jag knappt släppte den ifrån mig förrän den var utläst. En av de första dystopier jag läste. Från baksidan:

Sweetwater är en storstad som håller på att bryta samman under sin egen tyngd. Allan Ung flyr med sin hustru Lisa och sin son Boy till stadens enorma soptipp Utfyllningen. De får sällskap av fixaren Smiley, hans prostituerade flickvän Mary Diamond, den filosofiske läkaren Doe Fisher och några andra. Men allteftersom Sweetwater går mot sin undergång blir det svårare att livnära sig på tippen. En död stad ger inget avfall. Nybyggarna tvingas söka sig tillbaka till staden.

Nu har jag upptäckt att Faldbakken skriver deckare också, en serie om en Vallman. Jag har inte läst någon av dem än, men den första delen, Gränsen, har jag skaffat mig i alla fall.

3. Arnaldur Indriðason (IS): Skriver deckare där fokus inte ligger på själva brottet, utan mer på allt runtomkring, som relationer, historia och miljö. I serien om Erlendur Sveinsson och hans kollegor finns elva böcker, varav nio är utgivna på svenska. Jag har bara läst de sex första av de som är översatta och helt klart kommer jag att läsa resten också.
Synir duftsins ej översatt
Dauðarósir ej översatt
Glasbruket
Kvinna i grönt
Änglarösten
Mannen i sjön
Vinterstaden
Frostnätter
Mörka strömmar
Svart himmel
Den kalla elden



Följ min blogg med Bloglovin

10 kommentarer:

  1. Dina två första författare har jag inte läst men av Arnaldur Indirdason har jag läst Kvinna i grönt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väl han som är mest känd :)

      Radera
  2. Jag tror jag får skippa Tematrio den här veckan, dels för att jag inte läser så mycket nordiskt och dels för att jag inte kommer längre än till Edith Södergran när jag spånar.

    Arnaldur Indridason har jag läst en och en halv bok av. Delar av Änglarösten och hela Mörka strömmar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Änglarösten var jag inte jätteförtjust i och Mörka strömmar är nästa bok i serien, så det blir väl att jag läser den snart.

      Om jag räknar på de böcker jag läst i år så är 75% från Norden. Det är ju egentligen inte klokt i sig :)

      Radera
  3. Älskar ju också den där isländska deckarserien, men eftersom jag typ alltid nämner den valde jag tre andra istället. :)

    SvaraRadera
  4. Är väl inget fel med återanvändning- man vet aldrig precis när vi råkar vara extra mottagliga för tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant, så sant. Det är därför jag tjatar om samma hela tiden :)

      Radera
  5. Trots att jag tycker jag läser en hel del nordiskt så är det bara den tredje som jag läst något av;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ju ganska många nordiska författare och du läser ju både på norska och danska så du har ännu fler att välja på :)

      Radera