måndag 17 september 2012

Tematrio - Titelsiffror

Titelutmaningarna fortsätter och man undrar lite hur många saker man kan hitta på med titlar. Det verkar vara en outtömlig källa och kul är det. Uppgiften i veckans Tematrio från Lyran är: Berätta om tre romaner eller noveller som innehåller siffror (eller antal).

Det finns nästan hur många böcker som helst med siffror i titeln i min bokhylla, upptäckte jag. Ganska snart såg jag också att möjligheterna till ett tema inom temat var väldigt många. Till och med när jag bestämt mitt eget tema fanns det flera att välja på. Det är faktiskt ganska kul det här, att tänka lite mer på vad böckerna egentligen heter. Dessa blev det nu i alla fall.

1. De tre blir dragna av Stephen King är andra delen i mastodontserien Det mörka tornet. Revolvermannen Roland fortsätter sin resa och får nu sällskap, genom att helt enkelt hämta dem från olika tider och platser i "vår" värld. Detta sker genom tre väldigt speciella dörrar.

2. Det tredje tecknet av Yrsa Sigurðardóttir har jag inte läst än men den ska tydligen handla om en tysk student som hittas mördad på en kyrkogård i Reykjavik. Det verkar som att tunga droger är inblandade. Men är det verkligen så enkelt? Kanske inte, eftersom häxor och häxbål också nämns i baksidetexten.

3. Den tredje hemligheten av Steve Berry handlar om Vatikanen och profetian de hållt hemlig. Kanske inte en jättebra bok, men det är alltid intressant att läsa om konspirationsteorier.

18 kommentarer:

 1. Vad roligt att du har tre böcker med samma siffra också :D Det lyckades inte jag med. Hade egentligen bara nio böcker med siffror och de var helt random

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade väldigt många med siffror och faktiskt ännu fler med en trea. Tyckte det var kul eftersom det ju är en trio :)

   Radera
 2. Jag har inte läst någon av dessa :) Kul att du fick ihop tre på samma siffra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev jag igen påmind om att jag läst del ett och del fyra i "Det mörka tornet", men inga andra delar av någon outgrundlig orsak.

   Radera
  2. Jag lyckas ju nästan alltid hitta äldre böcker som ingen har läst :)

   Radera
  3. Det är lite märkligt att läsa ettan och fyran :) Du får helt enkelt börja om från början och läsa dem i ordning.

   Radera
 3. Ingen jag har läst faktiskt! Får se om jag hittar några böcker på veckans tema :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite lättare än förra veckan :)

   Radera
 4. Moro med disse tematrioene! De gir meg litt inspirasjon til mitt eget Boktema på torsdager :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är verkligen kul och det är intressant att fundera lite på titlar, som det ju handlat om ett tag.

   Radera
 5. Tema i temat är alltid kul! Jag hade till skillnad från dig förvånansvärt få böcker med siffror/antal i titeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev själv ganska förvånad när jag upptäckte hur många av mina böcker som faktiskt hade en siffra i titeln.

   Radera
 6. Tre böcker som jag inte vet så mycket om måste jag erkänna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ju inte direkt några stora, kända klassiker :)

   Radera
 7. Svar: Nej, jag tycker inte att "Kaffe med rån" var lika överdriven som "Hundraåringen", men lite överdriven är den tycker jag. :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska jag nog ge den en chans ändå :)

   Radera
 8. En av dem har jag läst, den andra, och tyckte den var helt OK. Hittade Tre män i en båt och Tre blinda möss i hyllan så jag funderade också på siffran tre;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag gick igenom böckerna började jag fundera på om det verkligen kunde vara en slump att så många hade siffran tre i titeln. Jag har nämligen många fler än tre av dem. Kanske är det så att den typ av böcker jag läser gärna vill ha just den siffran, eller så är det jag som fastnar för treor :)

   Radera