tisdag 11 september 2012

Topp Tio böcker som får mig att fundera


I veckans Topp Tio Tisdag (Top Ten Tuesday) ska man lista böcker som får en att fundera (över människor, livet, världen...). Lite svårt är det, eftersom i stort sett alla böcker jag läser får mig att fundera över något.

Dessa tio böcker är i alla fall de jag kom fram till och de får vara med för att de fortfarande finns kvar hos mig efter ganska lång tid. En del av dem har gemensamma drag och det är nog ingen tillfällighet, det är förmodligen sådant som berör mig. De har ingen som helst inbördes ordning.

1. Under kupolen av Stephen King. Om man tror att den här boken handlar om en helt osannolik kupol som plötsligt sänker sig över en liten stad så tror man fel. Den handlar om vad människor, som du och jag, kan förvandlas till om de blir isolerade. Fullständigt lysande och oerhört skrämmande bok.

2. Edward Finnigans upprättelse av Anders Roslund & Börge Hellström. Är dödsstraff upprättelse eller hämnd?

3. Bekännelsen av John Grisham. Även denna bok handlar om dödsstraffets vara eller icke vara. Och om hur fel det kan bli när politiken styr rättvisan.

4. Sophies val av William Styron. Om det värsta val en människa möjligtvis kan tvingas göra.

5. Förintelsen av Gerald Green. Såg den här TV-serien först när den gick på TV och sedan fick vi se hela i skolan också. Det är möjligt att boken blev bättre just för att jag sett serien, men lever kvar det gör den.

6. Barn 44 av Tom Rob Smith. En av de otäckaste böcker jag läst i år och jag tror jag gick igenom hela känslospektrat under läsningen. Handlar om Stalintiden i det gamla Sovjet och om hur man faktiskt inte kunde lita på någon.

7. Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. Ibland blir jag bara fullständigt överrumplad av en bok och detta är en av dem. Faktiskt är detta en som jag egentligen inte skulle ha, jag glömde att avbeställa den från bokklubben. Det är jag väldigt glad för. Handlar om kvinnors situation i Afghanistan.

8. Flyktingen av Olav Hergel. En ung dansk, kvinnlig, journalist blir kidnappad i Irak, men plötsligt är hon fri och tillbaka i Danmark. Hur lyckades hon fly? Man kan väl säga att den handlar om dansk flyktingpolitik.

9. Alla böcker om Ellen Elg av Karin Alfredsson. Jag har visserligen bara läst tre, men de är riktigt bra och handlar om kvinnors situation i olika delar av världen (än så länge Zambia, Vietnam och Polen). De kallas tyvärr för spänningsromaner så jag gissar att många ratar dem på grund av det, men det är deras förlust.

10. Rötter av Alex Haley. En fullständigt vidrig skildring av slaveriet i USA, men här finns ändå hopp.

I dag kommer datorn att kopplas ner och packas i en låda för vidare transport till Lund och där kommer den inte att bli uppackad förrän på fredag eller så. Jag kommer förmodligen att ha tillgång till Internet lite då och då genom olika akutlösningar, men det blir nog bara lite sporadiska besök. Här kommer att dyka upp tidsinställda inlägg, men det blir alldeles säkert lite sämre med kommentarer och sådant.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack! Nu är alla saker i rätt lägenhet och det underlättar ju :) Ska bara hitta rätt plats i lägenheten också.

      Radera