måndag 10 september 2012

Tematrio - Titelblommor

Titelutmaningarna fortsätter och nu blev det lite svårare. Uppgiften i veckans Tematrio från Lyran är: Berätta om tre böcker med en (eller flera) blommor i titeln!

Jag var nästan beredd att ge upp och ta några väldigt långsökta titlar, som innehåller Rose och Daisy, för jag kunde bara komma på en enda bok i hyllan som hade en blomma i titeln. Men skam den som ger sig. Efter att ha gått igenom allihop så hade jag faktiskt tre riktiga.

1. Blod och orkidéer av Norman Katkov vet jag inte om någon annan än jag kommer ihåg. Den gick på TV för många herrans år sedan och jag gillade den så mycket att jag var tvungen att köpa boken. Den handlar om fyra unga hawaiianerna som hittar en svårt skadad och blödande vit kvinnan. De för henne till sjukhus och räddar hennes liv. Som belöning blir de anklagade för våldtäkt ooh misshandel. I 30-talets Honolulu är amerikaner första klassens medborgare och deras ord väger tyngre än de inföddas.

2. Samma författare som skrivit böckerna om Rambo, David Morrell, har även skrivt en serie om två pojkar föräldralösa pojkar som "adopteras" från ett barnhem och görs till elitsoldater. Första boken i serien heter Rosens broderskap.

3. Andra delen om Fredrika Bergman av Kristina Ohlsson heter Tusenskönor och den har jag inte läst än. Den lär handla om, ja, flera olika saker verkar det som. Ett prästpar som hittas döda, en flykting från Irak och en svensk kvinna i Thailand som håller på att få sitt liv stulet. Ska vi gissa att det hör ihop?

14 kommentarer:

 1. Den här kommer att bli en riktig utmaning för mig..! Du fick ihop tre bra iaf. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var lite svårare den här gången :)

   Radera
 2. Jag tyckte att Kristina Ohlssons första var rätt bra, men har inte fått lästid till Tusenskönor ännu. Kan vara nåt, den med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tänkt läsa den nu i höst, det känns onödigt att en bok som jag tror är riktigt bra ska ligga och vänta så här :)

   Radera
 3. Två okända och en känd:-) Jag tog med Tusenskönor jag också;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusenskönor är nog med på många ställen :) De andra två är riktigt gamla och nog inte speciellt kända.

   Radera
 4. Jag har hört talas om Tusenskönor, men jag är ju så dålig på att läsa deckare. De andra är okända för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla tre är ju spänningsromaner, eller vad man ska kalla det och två av dem är dessutom från sent 80-tal/tidigt 90-tal så de är ju inte nya direkt.

   Radera
 5. Inte någon som jag läst...har dock hört talas om Tusenskönor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De andra två är ju ganska gamla, så det är kanske inte så konstigt om man inte hört talas om dem.

   Radera
 6. Alla tre låter hyfsta intressanta. Men speciellt "Rosens broderskap" kunde vara läsvärd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De två första böckerna i serien om de två pojkarna som uppfostras till elitsoldater är riktigt bra, den tredje är fortfarande bra, men inte i riktigt samma klass. Rosens broderskap har dessutom blivit en hyfsad film (Brotherhood of the Rose).

   Radera
 7. Jag kom bara på en enda bok med blommor i titeln :p Det var inte riktigt rätt utmaning för mig.

  SvaraRadera