lördag 15 september 2012

"En mörk välsignelse" av Dennis Lehane

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 366
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Moonlight mile
Översättare: Ulf Gyllenhak
Utmärkelser: -
Serie: Kenzie-Gennaro 6
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: (första) 2010 (min) 2010
Format: Inbunden
Källa: Bokhylla
Utläst: 3 september 2012

Första meningen: En solig och för årstiden varm eftermiddag i början av december gick Brandon Trescott ut från spat på Chatham Bars Inn på Cape Cod och klev in i en taxi.

Baksidetext
För tolv år sedan lyckades deckarparet Patrick Kenzie och Angela Gennaro söka reda på en försvunnen flicka, den fyraåriga Amanda McCready, och återbördade henne till modern trots att de båda visste att Amanda skulle få det bättre hos sina kidnappare. Det är ett beslut de ännu inte lyckats förlika sig med.

Nu är Amanda försvunnen på nytt och både Patrick och Angela ser en möjlighet att ställa saker till rätta. För att hitta henne tvingas de ta itu med en psykotisk rysk maffiaboss och hans obalanserade fru, deras lika obalanserade underhuggare och en vit makt-ledare med skjutglada anhängare. Med risk för sina liv tvingas de in i en härva av identitetsstölder, olagliga adoptioner och en jakt på ett ovärderligt ryskt krucifix. Jakten leder dem till en värld där gott är ont och ont är gott, en värld där det som gått förlorat aldrig bör komma upp till ytan igen.

Min kommentar
Sjätte delen om Kenzie och Gennaro kan man säga är en direkt fortsättning på Gone, baby, gone, som är fjärde delen i serien. Tyvärr levde den inte alls upp till mina förväntningar och jag får nog hålla den som den sämsta i serien. Därmed inte sagt att den är dålig, utan mer att Lehanes lägstanivå är ganska hög. Och så vill jag varna för att detta inlägg kan innehålla spoilers.

Boken är väldigt lagom, Kenzie, som alltid varit en hårdkokt person (Angie också för den delen) har nu blivit, kanske inte en mes, men han har ju familj nu och det gör att han plötsligt är mer försiktig. Vilket ju kan vara förståeligt, men inte fullt lika spännande för läsaren. Det är också mitt i finanskrisen och Kenzie får helt enkelt ta de jobb som dyker upp. Även om det är nästan samma fall som när Amanda försvann första gången och Patrick och Angie gick åt skilda håll för att de helt enkelt inte var överens om "lösningen". Och nu råkar de återigen ut för samma dilemma.

Trots finanskris och rysk maffia tycker jag att boken inte är i närheten av samma mörker som de andra, inte för att det är direkt lättsamt men jag tycker humorn har en mer framträdande roll här (se min smakbit). Och så kan det bero på att jag har väldigt svårt att relatera till en iskall och beräknande 16-åring. Hon måhända ha haft en riktigt tuff uppväxt, men det där kyliga, principfasta och uppoffrande har jag svårt att se hos en tonåring. Kanske har jag bara träffat "fel" sort, men den biten känns inte trovärdig och det förstör lite för mig.

Historien är ganska förutsägbar, i alla fall vad gäller vem, varför och hur (vad mer finns det?), men det blir ändå spännande. Vad som möjligtvis kan störa lite är sidospåren, som inte alls har med saken att göra. En annan liten sak som gör mig förvirrad när jag läser är när han som rövade bort Amanda första gången kallas hennes morbror, men kvinnan han är gift med kallas hennes faster. Jag har oerhört svårt för krångliga släktförhållanden och jag är inte alls bra på vad olika släktingar kallas, men detta låter som ett väldigt trist översättningsfel för så mycket vet jag att morbror och moster hör ihop, inte morbror och faster.

Boktipsets estimerade betyg var 4.1. Jag ger den 3.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om En mörk välsignelse: Annika, Olika sidor och Ordförrådet.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

8 kommentarer:

 1. Det jag läst av Lehane har ju varit bra men den här känner jag inte igen.
  Sådana där översättningsfel är verkligen trista, slarv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska tydligen vara den sista om Kenzie och Gennaro. Vi får väl se, men slutet tyder faktiskt på det.

   Eftersom jag har jätteproblem med i stort sett alla släktrelationer (förutom mamma, pappa, syster, bror ungefär) så blir det riktigt jobbigt för mig när det dessutom står fel :)

   Radera
 2. Jag har aldrig läst något av Lehane faktiskt, men jag är väldigt sugen efter att ha läst recensioner om andra böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle rekommendera serien om Kenzie och Gennaro i rätt ordning eller Patient 67, som är fristående och faktiskt Lehanes bästa. Om någon frågar mig :)

   Radera
 3. Jag har fortfarande inte läst något av denna författare, det börjar verkligen bli dags, men kanske inte sk ata och börja med den här boken då :)

  SvaraRadera
 4. Nej, det är ju dumt att börja med den sista :) Även hans Rött regn är fristående, det var den jag började med. Sedan var jag fast :)

  SvaraRadera
 5. Jag gillade boken men håller med om att den inte är Lehanes bästa. Annars tillhör böckerna om Kenzie och Gennaro mina favoriter. Patient 67 är också ruskigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Patient 67 är en av de bästa böcker jag läst. Lehane kan så mycket bättre än En mörk välsignelse, även om den inte är dålig så tyckte jag inte den var som hans andra böcker i serien.

   Radera