söndag 16 september 2012

En smakebit på søndag: Levande begravd


En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Ordningen är återställd, åtminstone när det gäller läsningen, då det står en brittisk deckare på dagordningen. Annars är nästan allt ett rejält kaos just nu, vi flyttade i torsdags och huvuddelen av våra ägodelar finns nerpackade i ett oändligt antal flyttkartonger. Datorer har i alla fall hittats, packats upp och kopplats in. Det viktigaste först :) (ja, det är ju böckerna också förstås, men jag plockade undan ett antal innan flytten och la på ett säkert ställe).

Boken jag läser är i alla fall del ett i serien om Roy Grace, Levande begravd, av Peter James. Den handlar om en svensexa som går fel. Minst sagt. Killen som ska gifta sig, Michael, blir nergrävd i en kista och meningen är att hans kompisar ska gräva upp honom efter några timmar. De ska bara ta en vända till en pub först. Problemet är att de på vägen från "graven" krockar och alla dör eller blir allvarligt skadade. Fästmön blir orolig när han inte kommer hem, men ingen vet var han är. Eller? Smakbiten är från sidan 86, precis där jag läser just nu, och vid det här laget har Michael legat i sin kista i två dygn eller så.

Michael vaknade med ett ryck ur sin förvirrade dröm, försökte sätta sig upp och slog genast huvudet i kistlocket. Med ett skri av smärta försökte han röra armarna, men både till höger och vänster stötte de omedelbart emot de orubbliga sammetsväggarna. Han kastade sig av och an i ett plötsligt anfall av klaustrofobisk panik.
     "Släpp ut mig härifrån!" skrek han medan han vände och vred sig och kippade efter luft samtidigt som han svettades och huttrade på samma gång.
     "Snälla, släpp ut mig härifrån!"
     Ljudet av hans röst lät isolerat. Platt. Det ledde ingenvart; det var instängt här på samma sätt som han.

12 kommentarer:

 1. Vilket läskigt utdrag! Ända sedan det där CSI-avsnittet där Nick blev levande begravd har jag haft väldigt svårt för det i böcker och film. Men ändå vill jag läsa den här boken. Märklig är man ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har sett en del filmer också på samma tema och det är verlkigen otäckt, men samtidigt är det ju det som lockar.

   Radera
 2. Har ikke fått lest noe av denne forfatteren før, men jeg tror jeg skal få gjort det snart. Takk for smakebit og ha en fin dag videre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste andra delen i samma serie för ett tag sedan, men jag vet egentligen inte vad jag tycker om honom :)

   Radera
 3. En fin smakebit. Det hørtes ut som en spennende bok, men av en forfattere jeg ikke tror jeg har lest noe av. Jeg noterer meg boken :-)
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir inte så mycket läst just nu, tyvärr, så jag har inte kommit speciellt mycket längre, men det blir bara värre och värre :)

   Radera
 4. Åh, jag minns när vi läste den, både jag och maken, det var då Peter James kom upp på favoritlistan. Just det där är en av mina mardrömmar så det var lite extra läskigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det vansinnigt klaustrofobiskt? Men det är spännande att läsa :)

   Radera
 5. Åh, for en grøssende herlig smakebit! Perfekt for mørke høstkvelder :) Hilsen Anette :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir riktigt frustrerad när jag läser, det händer en del som gör att man känner sig helt hjälplös.

   Radera
 6. Huff, for en skjebne... Å bli levende begravd må være litt av et mareritt! Skummel smakebit, den gjorde meg nysgjerrig på boka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett skräckscenario, verkligen, men det är spännande :)

   Radera