söndag 23 september 2012

En smakebit på søndag: Passageraren


En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Boken jag läser just nu är en dansk krim av en författare jag aldrig läst tidigare, Passageraren av Steffen Jacobsen. Själva upprinnelsen till historien är en seglats som går helt fel och båten går under, någonstans utanför Björnön. En av seglarna, en kvinna, dör och två män överlever. Ett år senare mördas en av de två männen. Polisen Robin Hansen sätter mordet i samband med seglatsen. Vad hände egentligen ombord på segelbåten?

Jag vet inte om det beror på översättningen, men ibland är det lite svårtytt. Däremot finns det en humor i boken som tilltalar mig mycket, cynism och ironi är aldrig fel. Boken är i stort sett utläst, men jag väljer att ta smakbiten alldeles från början.

Ojämna, svarta klippor tornade upp sig över den unga kvinnan. Hon öppnade ögonen och betraktade den grå himlen och havsfåglarna högt ovanför sig; små, vita sneda streck som skar ut över havet, återvände till ungar med föda eller vilade på vinden ovanför klippkanten. Fåglarnas skrin svepte längs klippväggen i ett oupphörligt, flerstämmigt oväsen.
     Hon låg på rygg i en räddningsflotte som tömts på luft, uppspolad på en vall längst in i en vik som vette mot Barents hav. Hon visste inte vad som hade väckt henne. Smärtan, kylan, fåglarna eller stenarna som oavbrutet gneds mot varandra i bränningarna.

23 kommentarer:

 1. Denne boken virket spennende,har aldri hørt om verken boken eller forfatteren. Tusen takk for smakebit og boktips!

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen ska detta vara en serie, men jag har inte sett att någon mer blivit översatt till svenska, men på norska verkar det ha kommit en del till.

   Radera
 2. Flott smakebit, det er nesten som om jeg hører måkeskrik og lukten av havet :) Boken er herved notert på leselisten, klem fra Anette :)

  SvaraRadera
 3. Litt groteskt dette, egentlig... Kjente jeg fikk gysninger langs ryggraden. Herlig! :-)

  SvaraRadera
 4. Takk for smakebiten! det var litt annerledes krim, krim på havet:) Det liker jeg, så boken er notert:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är inte på havet hela tiden, men ganska mycket och det är en hel del seglingstermer och annat :)

   Radera
 5. Okänd dansk krim! Får läsa din recension, men det lutar åt att jag borde skriva upp den;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite tudelad. Den här är ju min danska bok i nordiska utmaningen så du kommer att få veta mer om en vecka :)

   Radera
 6. Spännande. Blir riktigt nyfiken på vad det är som har hänt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, efter att ha läst ut den så är jag fortfarande nyfiken på vad som egentligen hände :)

   Radera
 7. Hm, låter intressant! Danska kriminalromansförfattare brukar ju gå hem hos mig så kanske ska ge den en chans :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, danska deckare brukar vara bra, denna var dock inte en av de bättre. Kanske berodde det på ofokuserad läsning, dålig översättning eller något annat, men hittar jag del två så tänker jag banne mig läsa den också. Älskade humorn i boken :)

   Radera
 8. Jo jag tycker oxå mari jungstedt kan avsluta serien, hon kan ju skriva en ny istället :)

  SvaraRadera
 9. Det høres ut som en spennende historie. Det er lenge siden jeg har lest krim nå, jeg har bare lest en krim-bok i år, om den kan kalles krim, det var klassikeren "Dracula" av Bram Stoker som jeg leste i januar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var ganska spännande, vi får se om jag hittar del två på svenska. Det skulle vara kul att se om det skett någon förbättring till nästa bok.

   Jag tror inte Dracula kvalificerar sig som krim, det är nog mer skräck :)

   Radera
 10. Denne høres spennende ut! Takk for smakebiten, og ha en fortsatt fin søndag. :)

  SvaraRadera
 11. Det låter väldigt spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte helt säker på att jag skulle rekommendera den, men humorn var underbar :)

   Radera
 12. Jeg er veldig glad i krim med humor, men siden du ikke er helt sikker på om du vil anbefale den så hopper jeg nok over denne danske krimen. Jeg så i ett av dine innlegg at du har kjøpt en av krimromanene til den danske forfatteren Jussi Adler-Olsen, den anbefaler jeg på det sterkeste. Det er god krim med en dose humor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt tudelad till den här boken. Kommissarie Robin Hansen känns lite som en Harry Hole-wannabe. Fast utan den buffliga charmen :) Humorn däremot var helt fantastisk och ibland skrattade jag högt. Ska se om andra delen kanske kommer på svenska så småningom, för jag vill ändå läsa den :)

   Jussi Adler-Olsen ska också försöka klämmas in i den digra läslistan :)

   Radera