lördag 1 september 2012

Bokbloggsjerka 31 augusti – 3 september

Nu är det visserligen lördag, men då är det ju verkligen dags för veckans bokbloggsjerka.

Veckan uppgift är: Vad är det som gör en svensk kriminalroman typiskt svensk för dig?

Veckans fråga är verkligen en svår nöt att knäcka och mitt svar kan nog få det att låta som att jag inte skulle gilla svenska deckare speciellt mycket. Men det gör jag. Trots mitt svar.

I svenska deckare är allt väldigt politiskt korrekt och om det bara är möjligt så finns alla sorters människor med. Det finns homosexuella, suputer, socialfall, mobbare, rika (och de är oftast ganska så otrevliga) och helst ska det finnas en kvinna i något slags chefsposition. Men det som stör mig allra mest, nu när Annika fått mig att fundera på detta, det är att huvudrollsinnehavarna av manligt kön är sådana oerhörda mesar. Ofta har de problem med kvinnor (om han är gift så är han otrogen för hans fru är så gnällig och oförstående) och de är i stort sett alltid väldigt undfallande riktiga velpottor. Generellt kan man nog också säga att det är väldigt mycket om relationer i en svensk deckare, helst vardagliga problem och allra helst de som kan uppkomma om barn finns i familjen.

När det gäller kvinnliga huvudroller så stämmer väl det mesta också, men kvinnorna är inte otrogna i samma omfattning, däremot har de oftast problem med en man som inte alls förstår deras jobb.

Det korta svaret blir alltså: Allt är så politiskt korrekt och det handlar väldigt mycket om relationer.

Nu ska jag jerka runt och se vad jag kan ha glömt :)

20 kommentarer:

 1. Det tyckte jag var lite befriande med Stuart MacBride - hans hjälte funderar inte så mycket på annat än sitt fall. Men jag har bara läst hans första bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stuart MacBride återstår att läsa, men hans böcker verkar vara slut överallt.

   Radera
 2. Det är mycket mycket sant. Svenska kriminalare är väldigt pk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland tycker jag det blir så uppenbart att jag blir illa till mods och faktum är att jag tycker det är väldigt obehagligt.

   Radera
 3. Relationer och politiskt korrekt - en bra sammanfattning av genren tycker jag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt sällan det blir kontroversiellt i en svensk deckare. Det kan jag sakna litegrann :)

   Radera
 4. En mycket träffande beskrivning!

  Anar jag en viss upprördhet när du beskriver den manlige mesen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du anar helt rätt :) Jag brukar tycka så synd om de där snälla, mesiga männen med de otroligt elaka och bitchiga fruarna/flickvännerna.

   Jag skulle tycka det var oerhört befriande om snälle Patrik satte ner foten och sa till sin nosiga fru Erica att nu får det verkligen vara nog :) (Om du inte vet vilka dessa är så är det Camilla Läckbergs "duo" jag syftar på.)

   Radera
 5. Håller verkligen med dig angående fokus på relationer i svenska deckare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del har svårt att dra gränsen på rätt ställe också. Visst kan jag uppskatta att få lära känna personerna, men fokus måste ändå ligga på brottet.

   Radera
 6. Svar
  1. Jag tycker det är lite jobbigt att aldrig någon tycker något som betecknas som "onormalt". De enda som nog egentligen lyckats med att vara lite kontroversiella är nog Roslund & Hellström. I alla fall brukar man sitta där med en hög frågor och funderingar när boken är slut.

   Radera
 7. Håller med dig i mångt och mycket (fast jag kanske inte irriterar mig fullt så mycket;-)). Dessutom tycker jag man använder de som inte är PK till att göra dem till "the bad guys" bara genom detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl egentligen mest Erica i Läckbergs böcker som gör sin man till en riktig mes, det var i alla fall där jag började irritera mig på det :)

   Och visst är det så att alla som inte är PK är legitima mobboffer.

   Radera
 8. Ligger mycket i vad du säger!

  SvaraRadera
 9. Den här politiska korrektheten är väl ett nordiskt drag (inte enbart svenskt då), men dom mesiga männen är, när jag tänker på det, mycket svenska!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan nog vara sant, men ibland känns det som att svenskar är de mest politiskt korrekta människorna i hela världen :)

   De mesiga männen har jag nog faktiskt inte hitta någon annanstans än i svenska böcker, men jag har ju inte direkt gjort någon vetenskaplig undersökning :)

   Bara för att förtydliga... jag hade tyckt det var lika upprörande om en kvinna blev lika överkörd som männen blir. Och så var jag också politiskt korrekt :)

   Radera
 10. Intressant och spännande fråga:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk att det finns så mycket att fundera över i böckernas värld :)

   Radera