onsdag 5 september 2012

Min litterära resa i augusti 2012

Augusti blev en riktigt bra läsmånad, med flera nästan-på-topp böcker. Dessvärre verkar jag nästan vara oförmögen att sprida läsningen geografiskt.

Månaden började helt lysande. Det var dags att börja andra året i gymnasiet i Engelsfors och kampen mot demoner och häxor fortsatte. En extra krydda var fanatikerna som försökte avskaffa allt elände i världen genom att bara ignorera det. Tyvärr dröjer det väl ungefär ett år nu innan vi får veta hur allt slutar. (Eld)

Resan gick vidare till Canada och det blev även en tidsresa tillbaka till 70-talet(?). Här var det mesta höljt i dunkel (eller egentligen var det nattsvart) när en kvinna letar efter sin försvunne far och hittar tillbaka till naturen. En mer passande titel har jag sällan sett på en bok. (Upp till ytan)

En liten mellanlandning i Reykjavik blev det sedan där det handlade mycket om vad som händer efter man har dött. Eller vad man möjligtvis gissar händer efter man har dött. Och givetvis, när Erlendur är inblandad, är det också några försvinnanden med i bilden. (Frostnätter)

Nästa uppehåll blir i Norge, men resan går vidare och slutar i Stockholm. Men sanningen är nog att den största resan sker i huvudet. Här får man en häpnadsväckande berättelse om en kvinna som har multipla personligheter och får följa henne genom livets alla kval genom en, milt sagt, icke fungerande psykvård. Här gäller det verkligen att man är frisk för att orka vara sjuk.(En dåre fri)

I Stockholm blir jag kvar och här släpps destruktiva krafter lösa. Yta spelar en väldigt stor roll här och också psyket hos mobbare/offer. Lite spionpussel blir det också i jakten på en försvunnen SÄPO-agent. (Himmelsöga)

Sedan är det dags för ännu en tisdresa och nu besöks Glasgow i sin 1984-version. Religion, traditioner och kvinnoförtryck är olika sätt att hålla människor på mattan och alla lika otäcka, men dessvärre fungerande. Men en del reser sig ur det hela och orkar kämpa, på olika sätt. (Vargtimmen)

Resan går vidare till Sundsvallstrakten där den stora byprofilen mördas. Här är det ett mystiskt "vårdhem" som behandlar sjuka, misstänkta pedofiler, gamla oförrätter avstängda poliser och inkompetenta poliser. (Mirakelmannen)


Visa Augusti 2012 på en större karta

4 kommentarer:

 1. Åh, så flott innlegg! Denne ideèn fikk jeg fryktelig lyst til å stjele ;) Hilsen Anette :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stjäl på bara :) Det är faktiskt lite kul att se böckerna på en karta.

   Radera
 2. Älskar dessa inlägg med kartor, hade också tänkt sno idén men det har inte blivit av:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är aldrig för sent att börja :)

   Radera