torsdag 27 september 2012

Kommande böcker oktober 2012

Nu märks det att hösten är här, det är massor av nya böcker som släpps. Detta är bara ett litet urval av de jag verkligen är intresserad av.

Hemligheten på Mercy Close av Marian Keyes
Genre: Chick-lit
Serie: Walsh 5
Antal sidor: 494
Utgivningsdatum: 2012-10-01
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Marian Keyes efterlängtade nya roman med familjen Walsh är äntligen här! 34 år gammal har Helen Walsh liv inte blivit som hon tänkt sig. Sin lägenhet har hon blivit av med, arbetet som privatdetektiv går inget vidare och hennes underbara pojkvän insisterar på att vara väldigt godvän med sin exfru.

Så när Helens ex Jay Parker hör av sig med ett fall för henne, blir hon nyfiken. När det visar sig att det gäller försvinnandet av Wayne Diffney, en fjärdedel av Irlands största pojkband någonsin, då är hon minst sagt fast.

Bandet har en återföreningsturné på gång och Helen dras in i en värld av märkliga frisyrer, stora herrgårdar och ännu större egon, där alla har en baktanke. Men det finns fortfarande inga tecken av Wayne och tiden håller på att rinna ut.

Kommer hon att kunna knäcka fallet och ge sin karriär en ny start? Kommer Jay lyckas ta sig tillbaka in i hennes liv? Ska de mörka tankarna som alltid förföljer henne komma ikapp igen?


Äntligen boken om den sista systern Walsh!

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Nådastöt av Louis Penny
Genre: Kriminalroman
Serie: Armand Gamache 2
Antal sidor: 416
Utgivningsdatum: 2012-10-04
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Det är vinter i Three Pines och byn ligger under ett täcke av snö. Den årliga curlingturneringen är i full gång på den frusna sjön när en fasansfull upptäckt görs: mitt bland åskådarna på isen ligger en förkolnad kropp.

Det kunde vara det perfekta brottet. Ingen har sett mordet begås och inga ledtrådar eller motiv verkar finnas. Men när kommissarie Gamache börjar nysta i offrets förflutna framträder en livshistoria fylld av mörka hemligheter. Och medan de isande vindarna drar in över byn märker Gamache att han har egna fiender och han är tvungen att ta reda på vem han egentligen kan lita på.

Nådastöt är ett klipskt och klassiskt mordmysterium i samma anda som Agatha Christies och P.D. James bästa böcker. Det är den andra boken i Louise Pennys hyllade serie om den charmige kommissarie Gamache och den kanadensiska byn Three Pines och dess egensinniga invånare.


Jag vann ju Pennys första bok, Mörkt motiv, och allt bra jag läst om den gör att jag vill ha denna del två också, utan att ha läst den första.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Fjällgraven av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
Genre: Kriminalroman
Serie: Sebastian Bergman 3
Antal sidor: 460
Utgivningsdatum: 2012-10-08
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Höst. Två väninnor är uppe och fjällvandrar i Jämtlandstriangeln. Det regnar häftigt och när en av dem kommer för nära kanten mot det forsande vattendraget ger den vika och kvinnan faller. Hon klarar sig, men kvinnorna gör en makaber upptäckt.

Från flodbanken sticker en skeletthand upp. Lokal polis kommer till platsen. Det visar sig vara sex lik nedgrävda, två av dem barn. Ganska snart slås det fast att det inte handlar om ett fornfynd och Riksmordkommissionen kallas in. Sebastian Bergman är numera en del av teamet och beger sig tillsammans med de andra till Jämtland. Arbetet med att identifiera de döda tar sin början.

Det blir en mycket svår uppgift. Två av de döda är ett holländskt par som rapporterades försvunna hösten 2003. Men de andra fyra, en familj, kommer de ingenstans med, trots att allt pekar på att de hamnat i graven samtidigt. De enda familjer som skulle kunna stämma överens med de övriga kropparna i fjällgraven försvann tidigare eller senare och långt från Jämtland.

Och så var det den där singelolyckan några mil därifrån, samma vecka som holländarna måste ha försvunnit. En amerikansk kvinna i hyrbil, tydligen med falska id-handlingar.

Det finns mycket i historien som inte stämmer och utredningen riskerar att gå i stå.

Samtidigt undersöker en tv-journalist en så kallad asylavvikelse, två afghanska flyktingar som enligt myndigheterna gick under jorden sommaren 2003. Den enes fru har aldrig trott att hennes man skulle kunna lämna sin familj och har kontaktakt tv-journalisten. När han börjar gräva i ärendet visar det sig att Säpo varit inblandad i utredningen, som därför är hemligstämplad med hänsyn till rikets säkerhet.


Det är ju det där med serier alltså. Jag har visserligen inte läst de två första än, men de står redan här hemma och frustar i hyllan.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Processen av John Grisham
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 459
Utgivningsdatum: 2012-10-09
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Oscar Finley och Wally Figg har på någon sätt lyckats få sin lilla advokatbyrå i Chicago att överleva. Småhugg håller dem flytande och de väntar på det stora lyftet. När en utbränd och berusad David Zinc står på deras tröskel är det överraskande nog inledningen på en ny era för byrån. Zinc blir snart byråns tredje advokat. Nu känner de sig redo att hantera ett rejält fall, som i bästa fall kan se till att de slipper fundera mer på pengar och rättssalar. De har hört talas om en kolesterolmedicin, Krayoxx, som används av överviktiga. Medicinen omsätter närmare hundra miljarder varje år för läkemedelsföretaget, och ryktet säger att ett flertal patienter har råkat ut för hjärtattacker efter att ha tagit medicinen. Wally känner doften av pengar.

Allt som de tre kompanjonerna behöver göra är att hänga på en planerad masstämning som en annan byrå i Florida jobbar med, hitta personer som drabbats av hjärtattacker och tar Krayoxx, övertala dem att bli klienter och ingå i stämningen.

Det verkar nästan vara för bra för att vara sant.


Efter att ha gjort en rejäl djupdykning i boken Utpressningen, som jag inte alls gillade, så har de två senaste böckerna jag läst av Grisham återställt mitt förtroende för honom. Därför vill jag gärna ha denna också.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Brodern från Moskva av Matti Rönkä
Genre: Kriminalroman
Serie: Viktor Kärppä 2
Antal sidor: 258
Utgivningsdatum: 2012-10-15
Förlag: Lindelöws bokförlag

Från Bokus
En broder från Moskva är Matti Rönkäs andra kriminalroman i hans serie om Viktor Kärppä, som i Finland hittills nått upp i sex böcker. Denna andra kriminalroman har kommit ut i tio länder, bland annat Tyskland, Norge, Italien, Holland, Polen och nu snart i Sverige.

Huvudpersonen Viktor Kärppäs äldre bror heter Aleksej. Han bodde i Moskva med sin familj men bröt av olika skäl upp för att flytta till sin yngre bror Viktor i Helsingfors. De två bröderna, uppväxta i forna Sovjetunionen i ryska Karelen, är olika varandra och Aleksej blir misstänkt för heroinsmuggling och för samröre med maffian i Sankt Petersburg. Viktor Kärppä försöker rentvå sin bror, både med hjälp av kriminella kontaker och med den finska polisen Korhonen. Han är piskad att hitta heroinets verkliga väg in i Finland.

Viktors flickvän Marja, från del 1, flyttar nu till USA för att fortsätta sina studier.


Finland är en blind fläck för mig när det gäller litteratur, kan man säga. Så när jag nu hittade den här boken så blev jag nyfiken. Men jag får nog börja med första delen.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Löftet av Tinka Ullbro
Genre: Kriminalroman
Serie: Paola 1
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2012-10-15
Förlag: Förlaget Orda

Från Bokus
Paola arbetar som barnpsykolog för rättsväsendet i Göteborg. Hon förhör och behandlar barn som har blivit offer för brott. Efter trettio år i yrket trodde hon att hon sett det mesta, ändå blir hon chockad när hon möter Adrian. Han är fem år gammal och har precis sett sin egen pappa försöka slå ihjäl hans mamma. Pojken är så illa tilltygad inombords att han slutat tala helt och hållet. I boken får vi följa Adrian, hans lillasyster Mathilda och deras mamma Annika, som tillsammans har varit nere i helvetet och vänt, och nu försöker kämpa sig tillbaka till verkligheten igen.

Detta är första boken i en serie om barnpsykologen Paola. Historien är helt fiktiv även om vissa av detaljerna tyvärr är sanna.

Tinka Ullbro, är 36 år och jobbar som marknadsföringschef för ett internationellt kosmetikabolag. För tillfället är hon tjänstledig för att satsa helhjärtat på skrivandet samtidigt som hon jobbar ideellt för en kvinnojour.


Och så var det ju det där med böcker som utspelar sig i Göteborg. Jag kan ju bara inte motstå dem.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

De odöda : Skräckberättelser av Johan Theorin, John Ajvide Lindqvist, Åke Edwardson, Amanda Hellberg, Anders Fager
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: 155
Utgivningsdatum: 2012-10-15
Förlag: Bokförlaget Semic

Från Bokus
Isande skräckberättelser av våra bästa författare!

Skräcktrenden har nått Sverige! Under de senaste åren har en mängd skickliga skräckberättare etablerat sig.

Vi har samlat skräckberättelser av de allra bästa: John Ajvide Lindqvist, Johan Theorin, Åke Edwardson, Amanda Hellberg, Anders Fager, Andreas Roman och Caroline L. Jensen. Dessutom de klassiska skräckförfattarna Edgar Allan Poe och H P Lovecraft samt en spöklik historia av Selma Lagerlöf. Läskig underhållning av högsta kvalitet!

"Jag frös."
Din röst var svag, ihålig, som om den kommit långt bortifrån. Min kropp blev iskall, jag frös fast på stolen. Dina läppar slöts igen. Du hade inte särat dem mer än vad som var nödvändigt för att orden alls skulle kunna slippa ut. Det dröjde en lång stund innan mina stämband tinat så pass att jag kunde säga:
"Du kan inte frysa. Du är död."

John Ajvide Lindqvist berättar i sin gastkramande novell "Equinox" om ett möte mellan en ohälsosamt nyfiken kvinna och en man som har varit död en tid, men som ändå lever ...


Skräcknoveller av den svenska skräckeliten. Behöver jag säga mer?

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Hus vid världens ände av Åke Edwardson
Genre: Kriminalroman
Serie: Erik Winter 11
Antal sidor: 416
Utgivningsdatum: 2012-10-19
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Efter tio romaner med kriminalkommissarie Erik Winter lämnade Åke Edwardson honom liggande på botten av en swimmingpool i en turistort i Spanien, Nueva Andalucía. Vi visste inte om han var död eller levande. Men nu vet vi. Erik Winter klarade sig, men alla år som kriminalkommissarie vid polisen i Göteborg hade tagit ut sin rätt. Han var mycket nära en irrebarabel hjärnblödning, och fick finna sig i att kliva av, att vila.

Efter två år är Erik Winter tillbaka i tjänst, någorlunda återställd men med en obotlig tinnitus som ständigt sällskap. Aneta Djanali är där, Fredrik Halders är där, Bertil Ringmar är där, allt är nästan som vanligt. Och knappt har han hunnit börja jobba igen förrän det där alltför bekanta obehaget kryper sig in i hans tankar.

För det första fall han får är ett synnerligen obehagligt mordfall nära Stora Amundön i södra Göteborg. En kvinna och hennes två små barn hittas brutalt knivmördade i ett hus på ön, i ett hus vid världens ände. Men mirakulöst nog hittar man också ett spädbarn vid liv i ett av rummen i husen, medtaget av uttorkning men oskadat.

Vem mördade familjen så besinningslöst? Och varför skonades babyn? Var det för att barnet skulle få leva eller för att det skulle dö en utdragen plågsam död?


Jag trodde faktiskt att serien om Winter var slut efter den tionde delen. Men så dök den här upp. Om man nu har läst de tio tidigare så måste man ju fortsätta.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Heder av Elif Shafak
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2012-10-25
Förlag: 2244

Från Bokus
"Han är min bror. Han är en mördare."

"Hon saktade in och stirrade på gatumusikern med ryggen mot mig. Jag iakttog henne från sidan. Hon log. Förbittringen steg upp som en våg inom mig. Hade jag inte sagt att hon inte fick gå ut, att hon inte fick ha klänning och visa benen? Och nu var hon ändå här och struntade i mina regler och gjorde mig till åtlöje.

Jag följde efter. Hon tittade i ett skyltfönster och hade tydligen inte bråttom hem. Jag tänkte att hon kanske väntade på sin älskare men inget sådant hände. När vi närmade oss vår gata snubblade hon till och tappade sin portmonnä. En gammal kakifärgad som jag aldrig sett förut. När hon plockade upp den såg hon mig bakom sig.

"Iskender...", viskade hon, som om mitt namn var en hemlighet."

Av författaren till Bastarden från Istanbul: en ny roman om en av vår tids mest brännande frågor - hedersvåldet. En berättelse om en turkisk-kurdisk invandrarfamilj i London. En berättelse där vi färdas från en avlägsen kurdisk by till Istanbul och vidare till England och Abu Dhabi. En berättelse om den fjortonåriga Esma - och hennes bror Iskender, som mördade deras mamma för att upprätthålla familjens heder. En berättelse om lojalitet, våld och försoning. En berättelse med den psykologiska skarpblick och djupa humanism som kännetecknar Elif Shafaks författarskap.

" ... en vidunderlig roman ... Exotisk, stämningsmättad och ytterst gripande." The Times


Jag tyckte väldigt mycket om Bastarden från Istanbul, så den här är ju ett måste.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Heder av Shafak låter onekligen väldigt spännande! Ser fram emot att få läsa den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror den är ett måste för mig.

   Radera
 2. Jag håller på med Marian Keyes just nu och den verkar lika bra som de tidigare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Det har ju tagit lite tid för den här boken att bli skriven så det låter ju bra att det har varit värt väntan.

   Radera
 3. For en fantastisk nyhet; ny bok fra Marian Keyes!! Gleder meg virkelig til å lese den, og tror jammen jeg skal kikke etter den når vi reiser til England neste uke :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi är nog ganska många som väntat länge på denna :) Ha det bra i England!

   Radera