onsdag 26 september 2012

"Levande begravd" av Peter James

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 363
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Dead simple
Översättare: Reine Mårtensson
Utmärkelser: -
Serie: Roy Grace 1
Förlag: Ponto Pocket
Utgivningsår: (första) 2005 (min) 2011
Format: Pocket
Källa: Bokhylla
Utläst: 19 september 2012

Första meningen: Med undantag av några smärre avbräck hade allting gått enligt planen så här långt.

Baksidetext
Vad skulle du säga om du på din svensexa blev begravd i en kista tillsammans med en flaska whisky och en walkie-talkie? Det var tänkt som ett dåligt skämt på svensexan. Michael Harrison skulle få igen för det han utsatt sina vänner för tidigare. Men allt går väldigt fel. Vännerna krashar med bilen på väg till puben och Michael är lämnad ensam, levande begravd i en kista som långsamt tar in vatten.

Bara tre dagar återstår till bröllopet och kommissarie Roy Grace kontaktas av den upprörda fästmön Ashley Harper. Och den som vet vart Michael Harrison tagit vägen säger inget alls. Den personen har mest att vinna på att Michael aldrig återfinns, mer än någon kunde ana...

Min kommentar
Egentligen skulle jag inte ha läst den här boken. För nästan två år sedan läste jag andra delen om Roy Grace, Ett snyggt lik, och även om jag inte tyckte den var rent dålig så fanns det alltför mycket som irriterade mig. Så jag bestämde mig för att inte läsa några fler böcker av Peter James. Sedan gav jag mig in i bokbloggsvärlden och där träffade jag på Annika, som faktiskt övertalade mig att läsa den första delen också. Nu har jag läst den och jag vidhåller att den här serien inte är för mig.

Boken börjar extremt spännande och jag tänker att det här ska nog funka ändå. Michael blir levande begravd av sina vänner, de åker därifrån för att ta några öl, men de krockar och alla dör eller blir allvarligt skadade. Visst låter det som ett underbart och spännande upplägg? Avsnitten som handlar om Michael där i kistan och hans kamp för att få kontakt med någon och komma ur detta levande är riktigt bra, men tyvärr är det som händer ovan jord inte tillnärmelsevis lika fängslande.

Kvinnorna, de som inte är poliser, beskrivs lite som dumma våp som bara finns till för att behaga sina män. Männen är stora, starka och de lever för att beskydda sina kvinnor, men utan dem är de helt hjälplösa. Klyschigt? Ja, litegrann. Roy Grace själv är så torr att man nästan hör hur det knastrar om honom. Ingen humor alls, inte ens ett leende. Dessutom tar författaren det säkra före det osäkra och slänger in massor av totalt ovidkommande och inte speciellt trovärdiga händelser. Precis som om han inte själv trodde på att storyn skulle hålla och jag är ganska säker på att den varit bättre utan all Hollywood-action.

Boken är särdeles förutsägbar, det krävs inte många sidor innan det är ganska tydligt vad som är på gång. Det enda jag egentligen reagerade på med förvåning var vändningen där Hollywood-stuket tog vid och den twisten hade jag gärna varit utan. Jag hade mycket hellre läst mer om Michaels klaustrofobiska upplevelser, det var det enda som tog tag i mig på riktigt. Och så klart det där med Roys försvunna fru, hon som försvann helt utan spår på Roys 30-årsdag.

Eftersom jag var helt övertygad om att de som gillade detta hade rätt och jag hade fel så står redan del tre i hyllan, så det blir i alla fall minst en bok till om Roy Grace. Hoppas den är bättre och att man får veta mer om Roys försvunna fru.

Boktipsets estimerade betyg var 4.6. Jag ger den 3.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Levande begravd: Malin, Det mörka tornet och enligt O.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

12 kommentarer:

 1. Jag tyckte inte alls om Levande begravd och tänkte att jag aldrig mer skulle läsa något av Peter James. Men så reade den lokala bokhandeln ut bok nummer två för en tia, så nu står den i bokhyllan och väntar på mig. Får se om jag någonsin läser den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär som jag då :) Om tredje boken inte är mycket bättre än de två jag läst nu så blir det definitivt inga fler av Peter James.

   Radera
 2. Det var ju synd. Den hade annars en lovande premiss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tyckte också det. Det är ju inte mycket som känns lika otäckt som att bli levande begravd. Men det går att förstöra en riktigt bra idé också :)

   Radera
 3. Den høres jo ganske spennende ut, men jeg får litt klaustrofobi ved tanken på plotet. Ved nærmere ettertanke tror jeg nok ikke jeg kommer til å lese denne :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju liksom det som är meningen, att bli klaustrofobisk :)

   Radera
 4. Det verkar som om vi är helt överens om den här boken. Han skulle ha haft någon som läste den och gav honom dessa kommentarer innan den gavs ut - den hade ju stor potential att faktiskt bli riktigt bra. Men allt detta Hollywood i slutet. Varför liksom?

  Jag tänkte faktiskt på dig innan i veckan och funderade på om du hade läst boken eller inte. Och nu fick jag ju svaret. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev riktigt arg mot slutet när det bara blev för mycket. Det finns ganska mycket att säga om den här boken, men det är svårt utan att avslöja hela slutet, så jag låter blir med hänsyn till de som inte lät den :) Men varför kunde han inte bara hållt sig till grundhistoriern? Den var ju alldeles tillräckligt otäck.

   Radera
 5. Har kikat lite på denna, men nu tappade jag intresset. Finns så många andra böcker som verkar mer lockande :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju jättemånga som fullkomligt älskat den här boken också, så man vet ju aldrig. Kanske skulle den passa dig bättre än vad den passade mig :)

   Radera
  2. Kanske. Men andra böcker lockar mer just nu :-). Och jag är inte säker på att jag skulle klara av det klaustrofobiska...

   Radera
  3. Jag förstår dig, jag gör precis likadant med böcker som inte känns helt rätt. Det finns ju så många andra :)

   Radera