lördag 29 september 2012

"Passageraren" av Steffen Jacobsen

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 327
Originalspråk: Danska
Originaltitel: Passageren
Översättare: Per Olaisen
Utmärkelser: -
Serie: Robin Hansen 1
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: (första) 2008 (min) 2009
Format: Inbunden
Källa: Bokhylla
Utläst: 23 september 2012
Första meningen: Ojämna, svarta klippor tornade upp sig över den unga kvinnan.

Baksidetext
Under rytande storm kämpar besättningen på kappseglingsbåten Nadir förtvivlat för sina liv medan våg efter våg sköljer över dem. De befinner sig strax söder om Svalbard, ett område vida känt för sitt oberäkneliga väder.

När havet blivit lugnt igen har båten försvunnit i djupet och kvinnan ombord mist livet. De två männen - Jacob Nellemann och Axel Nobel - har mirakulöst nog överlevt och lyckats ta sig i land på den närliggande Björnön.

Drygt ett år senare ger sig Jacob Nellemann en tidig morgon ut på jakt vid vännens slott på Själland. Han får snart korn på några rådjur på en äng. Samtidigt gör sig en mördare beredd. Det enda Nellemann hinner uppfatta är en rörelse mellan trädstammarna. Hans kropp hittas några timmar senare i det höga gräset.

Fallet hamnar på kommissarie Robin Hansens bord. Denne rutinerade men djupt ärrade polis är den bäste inom kåren och han arbetar med egensinniga metoder. Han får snart sina teorier bekräftade. Det rör sig inte om någon jaktolycka som man först misstänkt, snarare har händelsen en koppling till den ödesdigra seglatsen i Norra ishavet. För det finns en person som fortfarande inte har glömt - och inte heller förlåtit.

Min kommentar
Detta var den sista boken i den nordiska läsutmaningen inför årets Bokmässa och den representerar Danmark. Danska spänningsromaner brukar vara riktigt bra och här var det spänning och action från sida ett, man kan säga att det började snabbt för att sedan öka. Detta är en klassisk äventyrsroman, förklädd till deckare, fast på 2000-talet.

Kommissarie Robin Hansen är en riktig supersnut, smartast i Danmark, han kan segla, klättra i berg och slåss som en Gud. Trots att han är dödligt skadad. Han har obegränsade resurser, tack vare en otroligt förstående chef, och kan kalla in marinen, helikoptrar och what not. Till och med i främmande land. Och allt detta gör han på halvtid. För han är en modern man också och vill också ägna sig åt sin familj. Förutom det där sista så känns det här väldigt bekant, Robin Hansen är en Harry Hole-wannabe.

Humorn i boken är enastående och passar mig perfekt, vid vissa tillfällen skrattar jag, om inte högt, så ändå ett riktigt skratt. Och böcker som har referenser till andra böcker, det måste man ju gilla. Här sitter Robins fru och läser Jerome K. Jeromes bok Tre män i en båt och skrattar så tårarna rinner och det är en bok som jag varit riktigt nyfiken på ett bra tag nu. Vad som däremot drar ner betyget är alla facktermer, både när det gäller läkar- och seglartermer. Det är liksom lite trist att inte förstå allt och uttryck som incisura jugularis, basocellulärt carcinom och Thrane & Thrane kupoler är mig helt främmande. När jag sedan kollar upp den här Jacobsen, så får jag veta att hans yrke är läkare och hans största intresse är segling...

Alla frågor får inte heller svar, vilket egentligen inte är så vanligt i deckargenren och jag vet inte riktigt hur jag känner inför det. Samtidigt som det är oerhört befriande att inte få allt svart på vitt så känns det ändå en aning konstigt. Jag vill ju veta.

Jag har sett att det kommit ut fler böcker om Robin Hansen, på danska. Jag hoppas verkligen att de översätts till svenska för jag vill läsa mer, om inte annat så för humorn.

Boktipsets estimerade betyg var 3.8. Jag ger den 3.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Passageraren: Fru E, DAST Magazine och hyllan.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

8 kommentarer:

 1. Den sätter jag upp på läsalistan:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att det var ungefär så här jag kände efter jag läst den första Nesbø-boken, så är det ju lovande för fortsättningen. Hade det inte varit för alla facktermer så skulle den allt fått ett extra påslag på betyget, för den var riktigt rolig :)

   Radera
 2. Spännande! Jag har aldrig läst en dansk deckare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var spännande, men som sagt så var det en del som drog ner betyget. Nu är ju detta hans debutbok så jag hoppas att de andra översätts också. För humorn drog upp betyget :)

   Radera
 3. Rolig kriminalroman - låter verkligen lockande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en väldigt speciell sorts humor, torr och ganska dålig... precis som jag älskar :)

   Radera
 4. BTW - du som gillar utmaningar. Du ska inte vara med i den jag startar i okrober? http://vastmanbok.blogspot.se/2012/09/vastmanlandskans-lasutmaning-bocker-om.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderade/funderar på det, men jag kan inte komma på så många böcker om böcker :) Helst vill jag ju läsa böckerna som redan finns här och bland dem kan jag nog bara hitta en enda. En jag förresten genast ska gå och tipsa om på din sida :)

   Radera