fredag 3 maj 2013

Bokbloggsjerka 3 – 6 maj

Efter en underlig vecka med en söndag mitt i så är det fredag på riktigt och då är det ju Annikas bokbloggsjerka som gäller.

Veckan uppgift är: Kan du dela med dig av några boktitlar/författare som får en att vilja resa?

Om böcker får mig att vilja resa? Alltså. Har tomten skägg? Bajsar björnarna i skogen? Svaret på alla tre frågorna är ett rungande JA!

Det finns ju betydligt fler än det exempel som jag tänker ta upp, men detta är så färskt att det slår ut alla andra. Sommarens semestermål är nämligen en direkt följd av en bok...

I vintras hittade jag (efter rekommendationer av mina vänner bokbloggarna) en ny (den är egentligen gammal, men ny för mig) deckarserie. En brittisk, som handlar om Ben Cooper och Diane Fry och är skriven av Stephen Booth. Det räckte med att läsa den första boken (Svarta hunden) för att bli helt såld. Både på bok och miljö. Böckerna utspelar sig i Lake District och beskrivningarna därifrån fick mig så nyfiken och sugen att jag lurat med sambon på en resa till norra England i sommar. Resan bokades faktiskt igår och den går från Manchester vidare till Liverpool (Beatles, ni vet) och sedan upp till Lake District (även Beatrix Potter höll tydligen till här) för att fortsätta till York, med ett stopp i Whitby (där Bram Stoker skrev sin Dracula) och Stratford-upon-Avon (japp, Shakespeare-miljö) för att till sist avslutas i London.

Gissa vilken bok jag ska ha med mig... Naturligtvis andra delen i serien om Cooper och Fry, Jungfrudansen ;) Shakespeare, Potter och Stoker får inte följa med.

39 kommentarer:

 1. Det låter som om det kommer att bli en trevlig resa. Jag hade gärna besökt Stratford- upon- Avon och fått känna lite av Shakespeare-miljön :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just där hat varit jag faktiskt varit en gång tidigare, på ett kort besök med jobbet. Det jag minns allra tydligast är hotellet där korridorerna påminde om en labyrint och det lutande golvet :)

   Radera
 2. Nu blev jag helt enkelt djupt avundsjuk ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas bara resan blir av. De två senaste resorna vi bokat genom den här resebyrån har blivit inställda. Men jag håller tummarna hårt :)

   Radera
 3. England med bil, när man tar sig bort från motorvägarna, är ju bara för härligt. Själv är jag förtjust York och hade gärna velat besöka Stratford-upon-Avon. Trevlig resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda jag inte brukar vara så nöjd med i England är nog maten, den brukar inte vara någon höjdare. Ja, förutom frukosten då :)

   Radera
 4. Jag skulle också vilja åka till Lake District! (fast jag inte ens har läst Stephen Booth...) Jag såg nyligen ett resereportage därifrån om några som vandrade och det såg väldigt fint ut. Hoppas ni får en fin resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg också ett sådant resereportage, men det var efter vi hade bestämt oss. Väntade bara på att sambon skulle få semestern beviljad :)

   Radera
 5. Det finns så många böcker som får en att vilja se platserna på riktigt!!

  SvaraRadera
 6. Det låter som att det kommer bli en trevlig resa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det både hoppas och tror jag :)

   Radera
 7. Trevlig resa. Kul att ta sig fram i böckernas värld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev mycket sådant här :)

   Radera
 8. Engelska "landsbygden" (=allt utanför London) är helt underbart. Förväntar mig detaljerade beskrivningar av resan, och mycket bilder :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eventuellt bokrelaterat hamnar här, men annars skriver jag allt i min reseblogg :)

   Radera
 9. Två saker: 1 jag måste läsa Booth. 2 vilken härlig resa! Är lite avis på din sambo :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst en bok av Booth, än så länge. De är svåra att få tag i de rackarna. Andra delen har jag lyckats hitta i alla fall.

   Sambon har ingen aning om hur lycklig han egentligen är ;)

   Radera
 10. Nästan alla bloggar jag varit inne på, hamnar i England. Börjar tro att turistnäringen där har mycket att tacka författarna för :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, författarna. Och London :)

   Radera
 11. Min bok står fint i hyllan bland andra pocket. Jag vet inte varför jag inte läst den omslaget kanske. Har för mig det var svart och dystert.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nästan helt svart :)

   Radera
 12. Det låter som en helt fantastisk resa :) Men nu blev jag sugen på att läsa Beatrix Potter - det var så länge sedan. Får se om jag har någon bok hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och om du inte sett filmen om hennes liv så kan jag rekommendera den :)

   Radera
 13. Vilken fin resplan du har! Jag var i Liverpool över en påsk och tyckte det var ett avslappnat och mysigt ställe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som gammal Liverpool-fan (dessutom) så ser jag verkligen fram emot att få se staden på riktigt :)

   Radera
 14. Det verkar vara en bra bok, den måste jag läsa:). Jag hoppas på någon dag får göra samma resa som dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se upp bara, det kan bli en dyr semesterresa av det hela ;)

   Radera
 15. Haha, du är rolig du. Bajsar björnarna i skogen *s*.
  Vi fotvandrade i Lake District -88 och det är fortfarande ett starkt minne. Elizabeth Georges senaste utspelar sig där och den tog mig tillbaka.
  Glöm inte att kika lite efter minnen till Wordsworths ära också. Jag kände inte till honom innan men efter den resan så tillhör han mina favoriter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första gången jag hörde uttrycket med björnarna så skrattade jag nog i en kvart :)

   Tror minsann det ingick lite Wordsworth också :)

   Radera
 16. Inser att jag måste börja läsa Stephen Booth! Och jag är bara lite avundsjuk på att du ska till bl.a. York och Whitby. Mvh Jenny, som (1996) tillbringade 3 veckor i York, och som då hade turen att även komma till Whitby!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det låter ju lovande detta :)

   Radera
 17. Det verkar vara många anglofiler bland bokbloggare, för England och/eller London verkar vara det vanligaste svaret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast jag räknar mig nog egentligen inte till anglofilerna. Jag bara gillar engelskt ;)

   Radera
 18. Åh, serien låter ju underbar! Måste kollas upp! :D Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första boken var riktigt bra i alla fall :)

   Radera