måndag 13 maj 2013

Fullbordad utmaning #6


Förra hösten hade jag egentligen tillräckligt med läsutmaningar att handskas med, men när Västmanländskan drog igång utmaningen Böcker om böcker så kunde jag bara inte stå emot.

En del av böckerna jag valde att läsa fanns redan i min hylla och en del av dem hade jag funderat på att köpa. Två av böckerna hade jag nästan bestämt mig för att inte läsa, men i brist på annat tog jag med dem ändå. Vilket visade sig vara ett av mina bättre beslut då just de böckerna visade sig vara de bästa av dem jag läste.

De här böckerna läste jag:
Dewey Decimal - Nathan Larson
Var är Jane Eyre? - Jasper Fforde
Bläckhjärta - Cornelia Funke
Kritikern - Dean Koontz
Grand final i skojarbranschen - Kerstin Ekman
Boktjuven - Markus Zusak
Himmel över London - Håkan Nesser

Den bästa av dessa var Boktjuven, en helt underbar bok som jag är fantastiskt glad över att jag läste, trots att jag i stort sett bestämt mig för att inte göra det. Man kan väl säga att baksidan inte lockade mig det minsta. Den som skrivit den texten borde få stå i skamvrån.

Den andra boken som jag egentligen inte ville läsa var Himmel över London. Jag blev lite avskräckt när det blev så mycket skriverier om Nesser, som recenserade recensenten. För mig som tyckt väldigt mycket om Nessers böcker blev det lite av en "Nämen, honom vill jag inte läsa mer av". Lyckligtvis så ändrade jag mig. Himmel över London är en briljant historia. Om man glömmer bort allt vad logik, tid och rum heter.

Både Dewey Decimal, Var är Jane Eyre? och Bläckhjärta är första delarna i serier och jag ska verkligen göra vad jag kan för att hitta resterande delar (i fallet med Jasper Fforde och Nathan Larson är det lite svårt) för jag blev väldigt förtjust i alla tre böckerna.

Att läsa Kritikern var lite som att hitta den gamla Koontz igen, den som jag var så glad i förr. Det var en fullständigt osannolik historia, men oj så spännande.

Den enda egentliga besvikelsen här var Grand final i skojarbranschen, men den var desto större. Tyvärr var detta första boken av Kerstin Ekman som jag läste och jag blev lite avskräckt, men hon ska få åtminstone en chans till.

Av de böcker som de andra läste blev jag mest sugen på Carlos Ruiz Zafóns böcker som utspelar sig i Barcelona och Kod 400 av Sophie Divry, båda lästa av Västmanländskan.

Som avslutning blir det lite statistik.

Genomsnittsbetyg: 4
Kvinnor: 2
Män: 5

Genre
Drama: 3
Noir: 1
Fantasy: 1
Thriller: 1
Science fiction: 1

Originalland
Sverige: 2
USA: 2
Australien: 1
Tyskland: 1
Storbritannien: 1

8 kommentarer:

 1. Blev också mycket positivt överraskad när jag var tvungen att läsa Boktjuven till en kurs i början av året. Varken baksidestext eller omslag lockade nåt särskilt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle så gärna vilja säga till den där människan "Gör om, gör rätt!".

   Radera
 2. Vindens skugga läste jag för ett par år sedan och älskade :) Jag var inte lika förtjust i Ängelns lek, men jag ska försöka läsa tredje boken i sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl ungefär det jag hört av många nu, första boken är underbar, andra boken inte så underbar och tredje boken vet jag faktiskt inte riktigt vad jag hört om :)

   Radera
 3. Svar
  1. Det var faktiskt en av de bättre utmaningar jag antagit. Definitivt bäst böcker :)

   Radera
 4. Kod 400 blev jag också lite sugen på att läsa under utmaningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ju ganska tunn så man skulle kanske försöka peta in den i läslistan :)

   Radera