torsdag 30 maj 2013

Tag: Book sacrifice

Jag blev taggad av C.R.M. Nilsson att göra denna roliga, men jobbiga utmaningen. Det var inte helt lätt detta.

1. EN ÖVERSKATTAD BOK
Vi börjar med en Zombieapokalyps! Låt oss säga att du är i en bokhandel, kollar runt bland bokhyllorna, när BAM! Zombieattack. Ett meddelande i högtalarna berättar att militären har upptäckt att zombiernas enda svaghet är överskattade böcker. Vilken bok, med vetskap om att det är en väldigt hypad bok (för att vara säker på att det ska fungera), skulle du kasta på dem?

Jag hade länge varit nyfiken på Kerstin Ekmans alster och trodde alltid att den första bok jag läste av henne skulle vara Händelser vid vatten. I stället blev det Grand final i skojarbranschen och det är möjligt att den är intressant för förlagsmänniskor/författare, men för vanliga dödliga är jag rädd att den bara är hypad och totalt ointressant.

2. EN UPPFÖLJARE
Låt oss säga att du precis lämnat frisören med en fantastisk ny frisyr och BOOM: kraftigt skyfall, du har aldrig sett sånt regn i hela ditt liv. Vilken uppföljare är du villig att offra som paraply för att skydda dig själv?

Jag älskade Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams och den gav mig många goda skratt. Resten av böckerna han skrev i serien är helt OK, även om de kanske inte är några mästerverk. Men plötsligt, efter hans död, bestäms det att någon annan ska skriva ytterligare en fortsättning. Och en grej till... av Eoin Colfer är inget som överhuvudtaget liknar originalen.

3. EN KLASSIKER
Låt oss nu säga att du sitter på en föreläsning och din lärare pratar oavbrutet om hur en klassiker förändrade världen, hur den revolutionerade litteraturen och du blir så trött på det att du kastar klassikern rakt i ansiktet på h*n för att vet du vad? Den här klassikern är bara idiotisk och är värd all kvarsittning bara för att visa alla hur du känner. Vilken klassiker kastade du?

Det året som Gabriel García Márquez fick Nobelpriset (1982) blev jag väldigt nyfiken på att läsa något av honom (på den här tiden brukade jag läsa nobelpristagare med behållning). Jag valde att läsa Hundra år av ensamhet och den var helt sanslöst seg och rörig.

4. SÄMSTA BOKEN I DITT LIV
Du hänger i biblioteket när BAM! Global uppvärmning råder plötsligt och världen utanför har plötsligt blivit frusen ödemark. Du är fångad och din enda chans att överleva är att elda böcker. Vilken bok springer du först till, som du skulle bränna upp utan att känna någon ånger?

Jag vill egentligen inte peka ut någon bok som den sämsta i hela mitt liv. Det har ju blivit en del dåliga böcker genom åren, men en som borde vara nära det "priset" är Partisaner av Alistair MacLean. Herregud så dålig den var.

5. EN KARAKTÄR SOM SKULLE FÖRKLARAS SOM HÄXA
(Emelies egna fråga) Vi tar ett hopp bakåt i tiden, häxjakten är i full fart under 1500-talet i Sverige. Människor avrättas som varulvar eller häxor åt både höger och vänster. Med oss har vi ett antal bokkaraktärer när vi plötsligt blir anklagade för häxeri. De misstänker att det finns en häxa/varulv i vårt gäng, men de vet inte vem. Medvetandes om att domen för häxeri är antingen vattenprovet eller att brännas på bål, vem av dessa karaktärer hänger du ut som häxa?

En kvinnlig karaktär som jag är speciellt "oförtjust" i är Marian Dahle i serien om Cato Isaksen av Unni Lindell. Jag har inga som helst problem med att kasta henne för vargarna.

6. ETT VIDRIGT OMSLAG
(Ebbas egna fråga) Du går runt och vandrar lite i skogen då det plötsligt hoppar fram en blodtörstig vampyr och du är extremt nära på att bli dödad tills du lyckas finna en vass pinne och sticker den rakt i vampyrens hjärta. Det visar sig att din stad blivit invaderad av de blodtörstiga monstren och nu är det ditt jobb att stoppa dem! För att öva upp dina vampyrslayerskills måste du stappa sönder lite olika saker. Vilken bok har ett så fult omslag att du med glädje sticker pålen rakt i den?

Nu är det ju det här med omslag och min oförmåga att se dem, men Flugornas herre av William Golding har inte något speciellt tilltalande yttre.

7. MEST HATADE KÄRLEKSPAR
(Nellys egna fråga) Du sitter på tunnelbanan, det är Alla hjärtans dag och det står ett par och hånglar precis bredvid din plats. Du är nybliven singel och känner att alla kärlekspar bara kan fara och flyga. Du får lust att sända detta par till en planet långt, långt bort. Vilket par får du lust att skicka till planeten Jupiter?

Jag läser inte speciellt många böcker där det faktiskt ingår äkta kärlekspar, men ett jag tycker hjärtligt illa om är Maja Grå och hennes mulliga mansgris Jack Winter i böckerna om Maja Grå av Amanda Hellberg. Om det går så vill jag bara skicka iväg Jack Winter...

8. EN BOK SOM FÅTT DIG ATT KASSERA EN HEL GENRE
(Melanies egna fråga) Något försöker bryta sig in i ditt hus. Det visar sig vara ett monster som får energi från böcker som får dig att tappa tron på en hel genre. Den överlever alltså av att när en bok är så pass dålig att du aldrig vill läsa en sådan bok i en liknande genre igen. Du måste snabbt välja ut en bok som ger den sådan energi och förstöra den. Vilken bok har du läst, som var så pass dålig att du inte vill läsa en annan bok i samma genre, slänger du i elden?

Självhjälpsböcker har jag inte läst på många, många år och det är faktiskt tack vare Wayne D Wyer och hans Älska dig själv. Även om nu boken faktiskt hjälpte mig att komma på att jag inte ville läsa fler liknande böcker.

9. EN SUPERSEG BOK
(Miriams egna fråga) Tänk dig att du läser en bok som är så seg, så seeeeg att du sakta börjar somna. Somna så djupt att du hamnar i koma...Vilken seg bok skulle det kunna vara?

Vad jag brukar gilla i en bok är ett rakt och okrystat språk och en historia som drivs framåt. Min kamp 1 av Karl Ove Knausgård var den totala motsatsen till det jag gillar.
Då återstår bara att tagga vidare... jag pekar med hela handen på en enda blogg, nämligen Fantastiska berättelser, som jag missade att tagga förra gången.

8 kommentarer:

 1. Det var verkligen ett fult omslag på Flugornas herre D:

  Jag tror att Grand Final i skojarbranschen skulle kunna vara något för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en gammal upplaga av Flugornas herre (tidigt 80-tal) så omslaget kanske var snyggt då. Men jag är tveksam.

   Det finns ju massor av folk som gillat Grand final... så den kan ju inte vara dålig för alla :)

   Radera
 2. Nej, Kanusgård har jag minsann då aldrig varit sugen på att testa..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är nästan så att jag önskar att jag hade det ogjort.

   Radera
 3. Jadu, har funderat på att ge mig på "Min kamp" men nä, jag tror jag kommer dö av tristess alltså :/

  SvaraRadera
 4. Den här tagen har jag börjat skissa svaren på men inte kommit ända i mål...

  SvaraRadera