onsdag 8 maj 2013

"Skendöd" av Thomas Enger

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 344
Originalspråk: Norska
Originaltitel: Skinndød
Översättare: Margareta Järnebrand
Serie: Henning Juul 1
Förlag: Forum
Utgivningsår: (original) 2010 (min) 2011
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 21 april 2013


Första meningen: Han tror att han är omgiven av mörker.

Baksidetext
I ett tält i en avskild del av en park hittas liket av en ung kvinna. Hon är nedgrävd till midjan i jorden och stenad till döds. Hennes rygg bär spår efter piskrapp och en av hennes händer har huggits av.

Webbjournalisten Henning Juul har varit sjukskriven i två år efter att ha skadats i en brand där hans lille son omkom. Nu är han tillbaka på jobbet med ärr i både ansiktet och själen, och han sätts att bevaka mordet. På tidningen råder det vanliga kontrollerade kaoset, ändå känns allt främmande. Tryggheten är borta och det är som om han vore nybörjare igen. Att han dessutom tvingas samarbeta med sin exfrus nya kärlek gör inte saken lättare.

Men fallet engagerar honom, och även om Oslopolisen snart griper en misstänkt gärningsman tvivlar Henning på att allt är så enkelt. I stället inleder han en egen undersökning för att få en förklaring till varför någon har mördat den unga kvinnan på ett så utstuderat sätt. I sin jakt på svar finner han svartsjuka och hämndbegär, och han möter människor som inte tvekar att ta till våld. När ett nytt mord sker står det klart för honom att han snabbt måste hitta den skyldige. Både hans eget liv och andras är i fara.

Min kommentar
Det här är en bok som av någon underlig anledning blivit stående oläst i hyllan, trots massor av lovord från andra bokbloggare och trots att jag är väldigt svag för norska deckare. Jag blev inte besviken, men den kunde ha börjat bättre.

Redan på sidan 29 stöter jag på något som faktiskt nästan får mig att sluta läsa. Boken utspelar sig 2009 och här diskuterar journalister vad de ska skriva om i tidningen. Varvid en av dem säger att det snart är val i Sverige. Såvida de inte menar att över ett år är snart så är det bara fel, det var inte val i Sverige 2009. Det är exakt så dålig research som kan få mig att sluta läsa, om det blir för mycket. Dessbättre var det inte något mer som var så uppenbart galet. I alla fall inte för mig.

Här berättas det i presens och jag kanske är konstig, men jag gillar det. På något sätt blir det mer fart och jag beundrar verkligen författare som lyckas med denna berättarteknik. För mig framstår det som extremt svårt och jag tycker Enger gör det riktigt bra.

Jag gillar de små antydningarna om Hennings bakgrund som dyker upp här och där. Redan från början förstår man att han varit med om något traumatiskt, men hela vidden av vad som hänt kommer inte fram förrän alldeles mot slutet. Ibland var det lite väl mycket tillbakablickar, men detta är ju första boken och Henning är en intressant person. Faktiskt är det inte så mycket mordgåtan i boken som lockar mig (vem och varför är lite lagom förutsägbart) utan det är Hennings karaktär som är behållningen. Jag vill veta mer om honom.

De andra karaktärerna finns inte så mycket att säga, förutom om polisen Bjarne Brogeland, men jag tänker hålla det kort. Bjarne är en fruktansvärt osympatisk typ med en fullständigt vansinnig kvinnosyn. Det är nästan så jag önskar att han kommer att vara med i de efterföljande böckerna (tydligen är det en planerad serie om sex delar) för jag vill verkligen veta vart detta tar vägen.

Boken avslutas med en cliffhanger som, även om man anat att den var på väg, inte gör mig mindre sugen på att läsa nästa bok, Fantomsmärta, som tack och lov redan finns på svenska.

Det här blir mitt bidrag till Spänningsutmaningen för april månad.

Boktipsets estimerade betyg var 3.6. Jag ger den 4.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Skendöd: Lotten, hyllan och Annika.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

2 kommentarer:

 1. Det där med valet missade jag! Det är annars sånt som jag kan irritera mig på också. Men är det tydligt vilket år den utspelar sig?
  Det är definitivt Henning, och beskrivningen av Henning som är den stor behållningen för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bar jag som hänger upp mig på bagateller ;) Jo, det är ganska så klart när boken utspelar sig. Precis under rubriken Kapitel 1, så står det Juni 2009...

   Jag gillade verkligen Henning och egentligen vill jag köpa Fantomsmärta på en gång, men jag försöker verkligen låta bli att köpa böcker nu :)

   Radera