onsdag 29 maj 2013

"Livrädd" av S J Bolton

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 410
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Dead scared
Översättare: Karl G Fredriksson
Serie: Lacey Flint 2
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2013
Format: Inbunden
Källa: Rec ex
Utläst: 13 maj 2013


Första meningen: När ett stort föremål faller från hög höjd accelererar hastigheten med vilket det färdas tills luftmotståndets uppåtriktade bromskraft blir densamma som gravitationskraftens nedåtriktade drivkraft.

Baksidetext
En våg av självmord sköljer över Cambridges universitet. Varje gång är det en kvinnlig student. Och varje självmord är begått under mer chockerande omständigheter än det föregående.

Polisen vet att det inte kan vara en rad sammanträffanden. Men de kan inte bevisa det.

Enda sättet att utreda fallen är att placera någon under täckmantel. En ung polis, en kvinna lika utsatt som de andra. Lika oförberedd på den mardröm hon möter.

Lacey Flint har all anledning att vara försiktig.

Min kommentar
Det var med en viss tvekan som jag började läsa den här boken, andra delen om Lacey Flint. Första boken, Nu ser du mig, drabbade mig inte alls lika mycket som den verkar ha gjort alla andra, även om jag nu inte tyckte den var dålig. Livrädd hade mer av det som jag gillar, men fortfarande mycket av det som jag ogillar.

En av anledningarna till att jag gillar denna lite bättre är att mer händer i huvudet, det är inte lika mycket frossande i blod och likdelar utan mer psykologiskt. Det som händer läkaren Evi Oliver är precis sådant som skrämmer mig; det mystiska, otäcka, osynliga, "är det jag eller händer det verkligen".

Det är fortfarande på tok för uppenbart vem/vilka som är skyldiga, åtminstone till en viss del. Om någon beter sig oprovocerat vänligt så är det ofta något skumt med den personen. Om denna karaktär dessutom känns lite krystat "placerad" så är det definitivt en mördare. Minst en sådan hittade jag första gången h*n presenterades. Det är lite tråkigt när det blir så tydligt. Mer vill jag egentligen inte avslöja. Här finns också luckor stora som Grand Canyon, men till viss del kan jag leva med det för det är ändå lite gastkramande och faktum är att det i själva verket inte behöver vara realistiskt i den här genren.

Relationen mellan Lacey och Mark är alltjämt bara underlig. Det här handlar ändå om vuxna människor och de beter sig bara löjligt och irrationellt. Kanske fungerar det så nu för tiden, men jag kan inte alls relatera till det. Jag tycker inte om någon av dem och jag bryr mig inte så mycket om vad som händer med dem heller. Det är ingen bra förutsättning när man känner så inför huvudkaraktärerna.

Slutet är en antiklimax av rang och jag känner mig på något sätt snuvad på konfekten. Det gick lite för enkelt lite för snabbt.

Kanske beror den här uteblivna kärleken till Bolton på att jag har för höga förväntningar, eller så beror det på att det hon skriver helt enkelt inte framkallar de känslorna hos mig. Oavsett så kommer jag att fortsätta läsa henne.

Det här blir mitt bidrag till Spänningsutmaningen för maj månad.

Tack Modernista för recensionsexemplaret!

Boktipsets estimerade betyg var 4.5. Jag ger den 4.0.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Livrädd: Lotten, Marias bokliv och Fru E.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

8 kommentarer:

 1. Den första boken om Lacey Flint kommer i pocket i september. Då ska jag köpa. Ska bli intressant att se vad jag tycker om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är alltid kul att prova själv :)

   Radera
 2. Har inte läst något av Bolton ännu, men det blir nog av så småningom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon är ju bra, det är bara jag som inte älskar henne lika mycket som alla andra.

   Radera
 3. Jag tror jag måste vara lite mer korkad än de flesta som läser deckare, för jag låter mig ofta luras;-) Jag var så upptagen med att hålla andan när jag läste den här boken så jag såg inte upplösningen i förväg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tror inte du är korkad, det är nog bara så att du kanske inte bryr dig lika mycket :) Vi brukar alltid roa oss med att gissa när vi tittar på film och det är förvånansvärt ofta som man ganska tydligt kan se vem/vilka som är skyldiga om man verkligen försöker. Det planteras ganska friskt i både böcker och film :)

   Radera
 4. De var ganska så olika de två böckerna faktiskt. Jag är spänd på hur de tredje som släpps nu är. Som tur är behöver man inte vänta så länge på hennes böcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nästan så det är konstigt att det är samma författare. Jag ska försöka läsa nästa med inte så höga förväntningar :)

   Radera