onsdag 22 maj 2013

"Lämna världen" av Douglas Kennedy

Genre: Drama
Antal sidor: 471
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Leaving the world
Översättare: Eva Haskå
Serie: -
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: (original) 2009 (min) 2010
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 10 maj 2013

Första meningen: Samma dag som jag fyllde tretton år deklarerade jag: "Jag ska aldrig gifta mig och jag ska aldrig skaffa barn."

Baksidetext
När Jane fyllde tretton år svor hon inför sig själv och sina föräldrar att aldrig gifta sig, skaffa barn och leva det dystra liv de valt. Många år senare blir hon oväntat gravid. Långsamt börjar hon öppna sig för tanken på moderskapet, trots sitt tidigare motstånd och det faktum att hennes partner håller på att glida ifrån henne.

Men en rad förödande händelser förändrar hennes liv på ett sätt som hon inte kan kontrollera och aldrig kunde ha förutspått. Hela hennes värld rasar samman, och hon känner sig tvingad att lämna sitt gamla liv som framgångsrik Harvardprofessor bakom sig. Hon säger upp sig från sitt jobb, klipper alla band med vänner och familj och flyttar dit ingen kan hitta henne. I sin nyfunna isolering har hon äntligen lyckats lämna världen.

I samband med en ung flickas försvinnande blir Jane indragen i polisutredningen. Hon är övertygad om hon vet mer om fallet än vad polisen gör, och nu måste hon fatta ett beslut om att antingen fortsätta att hålla sig gömd, eller agera och därmed ge sig till känna.

Min kommentar
Det här är det första jag läser av Douglas Kennedy och jag blev inte besviken. Däremot lite tudelad.

Den här boken var jobbig att läsa av tre skäl. Först och främst rent bokstavligt, det var oerhört liten text och nästan ingen svärta alls. Desto mer svärta var det i berättelsen, vilket är ett annat skäl till att den var jobbig att läsa. Detta kan mycket väl vara det mest deprimerande jag läst och jag har läst mycket ledsamt i mitt liv. Det tredje skälet till att det gick lite tungt var de långa kapitlen och de var inte bara långa, de hade inga naturliga stopp inne i sig heller, som till exempel nya stycken. Bara oändligt långa textstycken. Det gör i alla fall så att jag inte börjar läsa på ett nytt kapitel när det snart är dags att sova.

Huvudpersonen Jane är en naiv och godtrogen flicka/kvinna och det gör att hon flera gånger råkar illa ut. Men lär hon sig något av det? Nej, det vill jag inte påstå. Den ena omvälvande händelsen efter den andra drabbar henne och efter att det värsta tänkbara hänt henne bestämmer hon sig för att dra sig undan, lämna världen. Det går kanske inte riktigt så bra som hon har tänkt sig. Medan tiden går upptäcker hon att hon faktiskt inte är den enda i hela världen som drabbats av elände. Det spelar ingen roll vilka hemskheter som hänt dig det finns alltid någon som haft det lika illa eller värre och många av dem kämpar vidare ändå. För visst är det väl så att man inte kan lämna världen med mindre än att man är död? Den tränger sig alltid på.

Det finns egentligen bara två saker som jag stör mig på/inte tycker så mycket om. Den ena är att det var kanske lite väl segt där i mitten, men det var överkomligt. Dock kunde boken med fördel ha kortats av lite. Den andra saken, som var mycket, mycket värre, var den underliga deckarhistorien som detta drama plötsligt blev. Bara så där "out of the blue" blev Jane en lysande utredare och hon drar sådana slutsatser av i stort sett ingenting att det bara blir konstigt. Varför denna deckaravstickare? Det blir bara krystat och bisarrt.

Jag kan nog tänka mig att läsa mer av Douglas Kennedy, det är inte lätt att få tag på hans böcker (översatta alltså), men jag ska definitivt hålla ögonen öppna.

Boktipsets estimerade betyg var 4.3. Jag ger den 3.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Lämna världen: Läst och bloggat, Sladdertackan och Bokhora.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

8 kommentarer:

 1. Jag läste boken för 2-3 år sedan och som jag minns så tyckte jag om boken väldigt mycket :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser nu att det kan verka som att jag inte alls gillade boken, men det är helt fel. Förutom den lilla segheten och deckarspåret så gillade jag den mycket :)

   Radera
 2. Jag gillar Kennedy väldigt mycket! Jag har ju hyllat ihjäl Den andra kvinnan (The Pursuit of Happiness) så den rekommenderar jag. Men också Den gåtfulle fotografen (The Big Picture) är väldigt bra. Lämna världen har jag läst och gillat, men tyckte inte det var hans bästa hittills. Och så fick jag precis hem Five days. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var Den andra kvinnan jag egentligen ville ha den gången jag letade efter hans böcker :) Det kommer alldeles säkert att bli mer av Douglas Kennedy för mig också, även om jag inte gillade allt så har den här boken bitit sig fast i huvudet.

   Radera
 3. så sa jag också, fast jag var dubbelt så gammal....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om din "signatur" har att göra med hur många barn du har så gissar jag att du inte höll det löftet :)

   Radera
 4. Låter som en splitrad bok, jag tror inte den är något för mig. Tack för en målande recension!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den där deckarhistorien blev ett konstigt inslag, jag kan kanske förstå meningen med den men tycker nog att det borde gjorts på ett annat sätt. Framför allt annat så är boken extremt sorglig.

   Radera