torsdag 27 februari 2014

"Återvändaren" av Dan Buthler & Dag Öhrlund

Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 424
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Jacob Colt 6
Förlag: Massolit
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2012
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 13 februari 2014


Första meningen: Christopher Silfverbielke drog ett djupt bloss på cigaretten och betraktade det skimrande klot som långsamt försvann i Mexikanska golfen.

Baksidetext
Christopher Silfverbielke var Stureplans finansstjärna och oemotståndlig för kvinnor, men samtidigt uttråkad vid 30 års ålder och diagnostiserad som psykopat.

Kombinationen av lyxliv med sena nätter, champagne, kokain och ett sökande efter spänning, drev Silfverbielke till allt djärvare och farligare handlingar, som han involverade sina närmaste vänner i.

Priset blev högt. Vännerna försvann och jagad för mord av Sveriges skarpaste kriminalkommissarie, Jacob Colt, tvingades Silfverbielke att fly från Sverige.

Efter att ha levt under falsk identitet i Florida beslutar sig Christopher Silfverbielke för att återvända till Stockholm. Han älskar sin psykiater Mariana Granath, och är fast besluten att få henne att förstå sitt eget bästa och flytta med honom till Spanien. Samtidigt ska han ta hand om en av de få människor han någonsin haft känslor för - sin mamma.

Men inte långt efter återvändandet förstår Christopher att saker och ting aldrig kommer att bli som förr.

Min kommentar
Sjätte boken om Jacob Colt och tredje om Silfverbielke. Jag har tyckt att böckerna sakta dalat och blivit sämre och sämre. Så vad tyckte jag om denna?

Även denna var faktiskt sämre än föregående och nu ger jag officiellt upp detta författarpar. Jag är inte ett dugg intresserad av hur det ska gå för en enda karaktär, ingen av dem är trevlig, inte ens sympatisk. Alla män är svin och alla kvinnor svaga och i behov av hjälp av en stark man. Usch! Den ena karaktären efter den andra visar sig vara renodlad psykopat, den som vill läsa om vanliga människor göre sig icke besvär. Och minsann, det kunde bli värre än "bara" psykopaten Silfverbielke. Kanske har han fått en parhäst. Och inte vem som helst. Dubbel-usch!

Här, precis som i tidigare delar om Silfverbielke, kryllar det av sex- och våldsscener. Gärna samtidigt. Författarna försöker lägga in lite vardagliga relationer, kanske för att tona ner våldet, men det blir bara krystat. Och hur trött är jag på Colts personliga problem? Och hans frus? En fru som jag för övrigt hade väldigt stort hopp om i början av serien, men nu är hon lika svag, hjälplös och velig som alla andra kvinnor de skriver om. Problemet hon har med sina homofober till föräldrar kan jag egentligen inte ens se som ett problem, men det är jag det. Om hon agerade mer handlingskraftigt kanske de skulle förstå att det är allvar.

Boken kunde ha varit ganska mycket kortare också, om alla upprepningar (Jacobs våndor, Silfverbielkes glada humör, Lindas hämndbegär och så vidare) hade redigerats bort. Jag behöver inte få de där sakerna skrivna på näsan gång efter annan.

När boken slutar så har vi inte kommit ett enda steg framåt utan är fortfarande, i stort sett, kvar där boken började. Förutom den allra sista händelsen, som är en cliffhanger av rang. Cliffhanger eller ej, nu skiter jag i resten. Det är synd att hela historien har urartat på det här sättet, för det var så lovande i början och kunde ha blivit så bra.

Boktipsets estimerade betyg var 4.1. På Goodreads hade den 3.27 i genomsnitt. Jag ger den 3.0.

Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Återvändaren: Romeoandjuliet, Ljudboksbloggen och Annika.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

10 kommentarer:

 1. Jag gillar böckerna men visst stämmer det du skriver. Däremot brukar jag lyssna på böckerna och jag gillar Stefan Sauk, han gör det så bra.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sambon väljer ljudbok efter vilka Stefan Sauk läser :) Själv klarar jag inte ljudböcker.

   Radera
 2. Jag är väldigt förtjust i böckerna om Silfverbielke, och den här gillade jag särskilt. Men jag hoppas att författarna inte låter serien fortsätta i oändlighet, för då tappar den sin tjusning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här var i alla fall lite... "mildare" än den förra, men jag är oerhört less på alla karaktärer nu.

   Radera
 3. Kanske lite skönt att göra slut med en serie också?

  SvaraRadera
 4. Åhh, så befriande, äntligen någon mer än mig som inte bara hyllar författarna och serien! Jag har läst de tre första och förfasats över det stereotypa persongalleriet och den sexistiska och homofobiska tonen i böckerna. Jag har den fjärde liggande här hemma, så någon gång ska jag väl komma mig för att läsa den, men jag kommer definitivt inte att läsa nått mer av dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir alldeles skogstokig på de stackars, svaga kvinnorna och Jacob Colts tankar om dem. Herregud! Väx upp människa/or :)

   Radera
 5. Jag tycker väldigt mycket om dessa böcker, men samtidigt förstår jag dina känslor över den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den första (En nästan vanlig man) var vansinnigt spännande, men nu tycker jag det bara är samma, samma.

   Radera