söndag 2 februari 2014

En smakebit på søndag: Osynlig

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Igår läste jag ut Nyckeln och eftersom jag för första(?) gången i mitt liv läst två böcker samtidigt (eftersom Nyckeln var på tok för tung för att släpa med på bussen varje dag) så har jag redan kommit en bit in i nästa bok, Osynlig av Paul Auster. Jag vet inte alls vad det här är för slags bok eller vad författaren egentligen vill åstadkomma med den, men många verkar ju gilla Paul Auster.

Min smakebit kommer dock från sida 70, för där händer det mest dramatiska, i alla fall hittills i boken. Huvudpersonen, Adam Walker, är ute och går med sin mecenat Rudolf Born. De är på väg att fira sitt påbörjade samarbete där Rudolf betalar Adam för att starta en tidskrift. Då blir de attackerade av en kille med pistol, som vill ha deras pengar.
Jag tittade fortfarande på grabben, vilket innebar att jag bara hade en vag, perifer bild av Born, men i sista sekunden vände jag huvudet lätt åt vänster och såg honom sticka in handen i kavajens bröstficka. Jag antog att han grep efter sin plånbok, men när hans hand dök fram ur fickan var den samlad till en knytnäve, som om han dolde något, gömde något föremål där i sin knutna hand. Jag hade ingen som helst aning om vad det kunde vara. Ett ögonblick senare hörde jag ett klick och såg ett knivblad skjuta fram ur sitt hölje. Med en hårt uppåtriktad stöt stack han stiletten i grabben - rakt i magen, en direkt dödande träff. Pojken grymtade till när stålet skar genom hans kött, så tog han sig om magen med högerhanden och sjönk sakta till marken.

36 kommentarer:

 1. Ja, det var riktig så dramatisk i dagens smakebit Jeg kjenner forfatternavnet, han er vel gift med den amerikansk-norske forfatteren Siri Hustvedt tror jeg(som jeg heller ikke har lest noe av). Ønsker deg en fin søndag, Monika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så kan det vara, är inte så insatt i Austers liv, blev bara nyfiken på honom för något år sedan när flera skrev bra saker om hans böcker :)

   Radera
 2. Usch då, det var obehagligt. Jag känner igen författarnamnet, var han inte på bestsellerlistorna helt nyligen? Sunset park?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad alla kan massa saker om Auster... :) Jo, jag fick kolla på Wikipedia, Sunset Park, det är han :)

   Radera
 3. En otäck smakbit. Har nog hört talas om Paul Auster, men jag minns inte sammanhanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det var många som skrev om honom vid tiden när jag började bokblogga. Jag var väldigt påverkbar då... ;)

   Radera
 4. Første gang du leser to bøker samtidig, er jo bare imponerende. Skulle nesten ønske jeg greide å lese bare to bøker om gangen, som regel er det mange flere i sving. Nå leser jeg på fire bøker. Ikke bra egentlig! Veldig bra smakebit! Kos deg med boken!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog bara aldrig haft behovet att läsa fler samtidigt, utan vill ägna min odelade uppmärksamhet åt en bok i taget :)

   Radera
 5. Åh, det var länge sen jag läste den här boken men minns den väl. Han skriver riktigt bra. Intressanta karaktärer och några oväntade vändningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte riktigt funderat ut vad jag tycker än :)

   Radera
 6. Har inte läst något av Paul Auster ännu, men jag skulle vilja göra det någon gång...ruggig smakbit du bjuder på. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där var det mest dramatiska. Så långt ;)

   Radera
 7. Har ikke lest noe av forfatteren enda, men tusen takk for en dramatisk smakebit:-) Ha en fin søndag!

  SvaraRadera
 8. Jeg har hørt at Paul Austers bøker skal være bra, men har ikke lest noe av ham ennå. Takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir så nyfiken på författare som det finns många olika åsikter om. Och så hittade jag den på bokrean för två år sedan :)

   Radera
 9. Det var en veldig dramatisk smakebit! Paul Auster er en av de forfatterne som står på leselisten min, men jeg har ikke fått lest noe av ham enda. Denne smakebiten fristet meg imidlertid til å ville lese denne boken, så kanskje den blir den første? Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kommit ungefär halvvägs nu och jag vet egentligen fortfarande inte vart vi är på väg eller vad som är meningen. På det viset är den ju bra :)

   Radera
 10. Känner inte till författaren men tack för tipset!
  Önskar dig en trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många verkar tycka om hans böcker i alla fall.

   Radera
 11. Forfatteren har jeg hørt om før, men aldri lest noe av han. Smakebiten og det jeg leser om hans bøker på Wikipedia virker interessant. Takk for boktips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wikipedia är bra när man vill kolla upp saker :)

   Radera
 12. Har hørt om forfatteren, men ikke lest noe av ham. Takk for smakebit.:)

  SvaraRadera
 13. Det låter ju som en bok där det händer saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, men när det händer då händer det ordentligt :)

   Radera
 14. Låter som en ganska kylig beskrivning av ett mord. :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela boken känns lite känslokall, faktiskt.

   Radera
 15. Auster är jag så nyfiken på att jag har hans New York-trilogi väntande bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var också väldigt nyfiken, nu är den stillad :)

   Radera
 16. Jag läste ju tre böcker av Paul Auster förra året med lite blandat resultat. Ändå kan jag nog tänka mig att läsa mer av honom. Ska bli intressant att se vad du tycker om den här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte påstå att jag känner mig sugen på att läsa mer av Auster efter att ha (nästan) läst denna. Inte för att den är dålig, men den säger mig absolut ingenting.

   Radera
 17. Ingen jag har läst. Det verkar inte som att du är helsåld så han kommer inte upp på listan. Än i alla fall...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, definitivt inte helsåld. Den är inte dålig, men jag känner att jag mest av allt vill rycka på axlarna och säga "Jaha?".

   Radera