måndag 3 februari 2014

Min litterära resa i januari 2014

Januari blev en bra läsmånad både vad gäller kvantitet och kvalitet, jag hade kanske önskat att jag kunnat läsa lite mer men vissa dagar blev det alldeles för störigt på bussen för att jag skulle kunna koncentrera mig. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om att så många böcker på senaste tiden varit från USA.

Månaden börjar i Maine i nutid, men under resans gång så reser vi tillbaka till 1958 och gör en avstickare till Dallas för att, bland annat, förhindra mordet på Kennedy 1963. De fem åren däremellan ägnar vi oss åt helt vardagliga saker (för det mesta), bara i en helt annan tid än vår egen. (22/11 1963)

Återvänder hem till Sverige och trakten runt Uppsala. Där får jag många och långa lektioner i hur facket fungerade förr och nu och också hur det borde fungera. Emellanåt försöker poliserna lösa tre mord. (Jorden må rämna)

Jag håller mig i Skandinavien och sticker till Köpenhamn, Danmark. Där träffar jag på en cynisk polis som är så besvärlig att han får en egen avdelning att styra över. Den ska ta hand om gamla, olösta fall. Till sin hjälp får han en mystisk invandrare, som jobbar som vaktmästare (allt-i-allo), men verkar vara lite mer än så. De jobbar med ett fall där en kvinnlig politiker försvann fem år tidigare. Här handlar det om ren och skär ondska. (Kvinnan i rummet)

Tillbaka till USA där en man kommer på sin fru mitt i akten. Inte med honom, utan med hans chef. Dessutom dör hans far så han måste sitta shiva i sju helveteslånga dagar med resten av familjen. Många olösta problem har de och trots att de verkar hata varandra så sitter kärleken djupt. (Sju jävligt långa dagar)

Jag håller mig kvar i USA, men någon gång i framtiden. Där har de den sympatiska traditionen att skicka två ungdomar från var och ett av de tolv distrikten till en så kallad tävling. Det är, enligt staten, en ära att få vara med i denna tävling. Som går ut på att överleva och döda alla de andra 23 ungdomarna. (Hungerspelen)

Sista resmålet för månaden är Yttre Hebriderna och det är exakt lika ödsligt och kargt som det låter. Där får jag följa den hemvändande sonen, han som lämnade ön så fort han bara kunde. Tyvärr blir han tillbakakallad från Skottland där han bor och jobbar, på grund av att ett mord på ön har vissa likheter med ett i Edinburgh. Vi får i små portioner veta en hel del om vad som egentligen hände där på ön innan han stack iväg därifrån. Och det är mycket. Och ibland ganska överraskande. (Svarthuset)


Visa Januari 2014 på en större karta

2 kommentarer: