fredag 14 februari 2014

Bokbloggsjerka 14 – 17 februari

Härligt med fredag igen. Och helg. Så man kan titta lite på OS. Och vad passar bättre att avsluta arbetsveckan med än Annikas bokbloggsjerka.

Veckan uppgift är: Skriv om för- och nackdelar med att vara en slav under böckerna, och ge gärna tips på hur du brukar skapa mer tid för mer läsning.

Om man ska börja med nackdelar så kan jag faktiskt inte hitta några, möjligtvis, om man är som jag, om man vill äga alla böcker man läser. Då tar det en förfärlig plats. Och så kanske man blir lite osocial när man sitter med näsan i en bok.

Jag läser ju väldigt gärna böcker som handlar om gåtor att lösa, som deckare, och jag tror att det kan ha att göra med att jag älskar att lösa problem. Faktiskt är det så att deckare får mig att analysera, strukturera information, dra slutsatser och till slut lösa problemet. Om man ska hårddra det så tror jag att det hjälper mig i jobbet :)

Andra fördelar med att läsa är att man, förhoppningsvis, lär sig att relatera till andra och känna empati. För att inte tala om den stora fördelen att man kan resa jorden runt hemma i sin soffa, till en väldigt billig penning.

För mig handlar det inte så mycket om att ha tid att läsa, jag tar mig tid. Nu har jag börjat pendla med buss och då hinner jag läsa ungefär 15 minuter åt varje håll. Sedan när jag kommer hem så börjar jag alltid med att läsa 30-45 minuter. Det är ett fantastiskt sätt att koppla av och rensa hjärnan på jobbtankar. Innan jag somnar så läser jag också, hur länge beror lite på hur trött jag är och hur bra boken är, men runt 30 minuter där också. Många bäckar små... På helgerna läser jag när jag känner för det :)

När jag kommit hem från jobbet och hockeymatchen är slut så ska jag hoppa runt och se vad det mer finns för fördelar. Några nackdelar lär väl ingen ha hittat. Eller?

46 kommentarer:

 1. Hade du sett mitt stökiga hem hade du sett en nackdel till... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkiga saker prioriteras aldrig :)

   Radera
 2. Lite roligt att jag satt på seminarium igår och vi faktiskt pratade om studier som har uppvisat att människor som läser så kallad "tung" litteratur uppvisar bättre empatisk förmåga dagarna efteråt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror i och för sig att det gäller all litteratur, mest för att man liksom får gå i någon annans skor, som det ju heter :)

   Radera
 3. Det där med empati tror jag också på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt säker att man blir bättre på att relatera till andra.

   Radera
 4. Nackdel skulle väl vara det där med utrymmesbrist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men man måste ju egentligen inte äga alla böcker. Men man (jag) vill ju.

   Radera
 5. Ja, lite borta från omgivningen blir man ju med näsan i en bok men det är det värt ;)

  SvaraRadera
 6. När man åkte buss till skolan eller jobbet så fick man mycket läs tid när man väntade och åkte och ibland även när man gick till och från bussen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, även om den inte är speciellt lång tid så är den ovärderlig :)

   Radera
 7. Att rensa tankarna med hjälp av en bok är inte dumt alls.

  SvaraRadera
 8. Platsbrist var en av få negativa saker jag också hade :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan inte komma på fler, egentligen :)

   Radera
 9. Just det ja, att "resa" på ett billigt sätt - det är helt klart en fördel också. Sen var det det där med nackdelar???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men å andra sidan kan ju resandet bli väldigt dyrt också, kom jag på nu. Ibland blir man ju så förtjust i en plats man läst om att man vill åka dit :)

   Radera
 10. Många bäckar små- det ska jag absolut tänka på när jag blir sur över för korta lässtunder:).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju ett lyxproblem, men jag har så svårt att komma in i böcker när jag bara läser korta stunder :)

   Radera
 11. Jag gick till jobbet innan det blev så taskigt väder, då med ljudbok i öronen, det gjorde t.om så man gick lite mer.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljudböcker har jag svårt att se att jag skulle kunna lära mig att tycka om. Det beror i och för sig på vilken typ av bok det är. Biografier verkar funka för jag har lyssnat på både Zlatans och Patrik Sjöbergs :)

   Radera
 12. Det är verkligen perfekt att läsa när man pendlar, själv har jag svårt att hitta tid för läsandet så jag brukar passa på när jag åker tåget till jobb :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, pendling är verkligen ett gyllene tillfälle att läsa. Man sitter ju ändå bara där :)

   Radera
 13. Vilken kul jerka den här helgen! Och jag gillar din tolkning av nyttan med deckare, jag känner igen mig i det, det ska jag minnas när jag gör jerkan senare i helgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar på om jag kanske skulle säga till min arbetsgivare att jag vill ha en betald lästimme varje dag för att bli bättre på mitt jobb :)

   Radera
 14. Att läsa innan jag somnar brukar jag också göra, men boken får inte vara för bra, för jag har så ruskigt svårt att lägga bort den då ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar bli så trött att det inte är några problem att sluta läsa :)

   Radera
 15. Att ta del av andras berättelser, oavsett om de är fictiva eller inte, anses utvecklande i yrken där man arbetar med människor. Så ja, en betald timme läsning är nog inte en alldeles dum idé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske skulle begära det som en löneförmån, läsning en timme per dag :)

   Radera
 16. Skönt att se att det inte bara är för mig det försvinner lästid pga OS. Nästan så det är bra att det går på reklamkanal så man hinner läsa i pauserna ;)
  Jag har insett att jag inte kan äga alla böcker men jag har dem ju ändå nära på jobbet även om jag tyvärr måste dela med mig av mina dyrgripar i land...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reklampauserna använder jag mer för att hämta andan och gå på toaletten :) Det är jobbigt att titta på sport...

   Någon gång kanske jag också förstår att det faktiskt är omöjligt att äga alla böcker...

   Radera
 17. Läsa innan man ska somna är ju så avslappnande:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, på något sätt är det som att hela dagen bara rinner av en :)

   Radera
 18. Inte har tid utan tar tid, helt riktigt visst handlar det mycket om prioriteringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag läser ju inte för att jag inte har annat att göra, utan för att jag vill läsa :)

   Radera
 19. Jag håller med dig om att läsa ger skön avkoppling. Det finns bara fördelar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man läser om andra så får man lite perspektiv på sitt eget liv, det kan vara nyttigt ibland :)

   Radera
 20. Visst var det svårt att hitta nackdelar, men det är klart att böckerna tar en del plats ... Tur att jag numera kan gallra utan större samvetskval!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som vi kallar nackdelar är ju egentligen inte alls några problem. Som platsen böckerna tar. Det är ju bara om man tvunget måste äga dem, annars finns de ju på biblioteket :)

   Radera
 21. Läser också nästan alltid innan jag ska sova, ett bra sätt att rensa hjärnan.

  SvaraRadera