torsdag 13 februari 2014

"Nyckeln" av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

Genre: Fantasy
Antal sidor: 813
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Engelsfors 3
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2013
Format: Kartonnage
Källa: Bokhyllan
Utläst: 1 februari 2014


Första meningen: Den bländande vitheten bländas av.

Baksidetext
Det har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasiums gympasal. De utvalda får ingen tid att återhämta sig innan deras värld vänds upp och ner igen. Frågor besvaras. Hemligheter avslöjas. Lojaliteter prövas. Tiden håller på att rinna ut och till slut kan De utvalda bara vara säkra på en sak: Allt kommer att förändras.

Min kommentar
Tredje och sista delen i serien om Engelsfors och försöken att rädda världen från en apokalyptisk undergång. Har jag längtat? Ja, oerhört. Var den bra? Ja, mycket. Blev jag besviken? Ja, faktiskt.

Återseendet med De utvalda och alla omkring dem börjar trögt. Riktigt trögt. Jag vet inte vad det är som gör att jag har svårt att fångas in i den här boken, det kan bero på många olika saker. En av anledningarna är nog faktiskt att det blir lite väl mycket magi här. De andra delarna har haft en väl avvägd balans mellan magi och vardagsliv. I denna blev det lite för mycket flum, för mycket flygande häxor med Marvel-aktiga egenskaper. Trovärdigheten vad gäller magi har väl inte varit särskilt hög tidigare heller, men här passerades gränsen med råge. När det gäller vardagslivet och allt det "normala" som händer, med känslor och tankar så kan till och med jag känna igen mig. Och då har jag inte varit i tonåren på 30 år. En annan anledning till att det var lite segt de 500 första sidorna var att det kändes som mycket utfyllnad. Boken hade lätt kunnat vara 200-300 sidor kortare, ungefär som de andra två. Det är lite synd att det känns så.

Personteckningarna är, som vanligt, lysande. Jag gillar att karaktärerna utvecklas och tecknas lite skarpare, men ändå suddigare. De får många fler egenskaper och de flesta är lite goda och lite onda (själviska). Ibland väljer de fel och ibland väljer de rätt. Det fantastiska är att man kan ändra sig och rätta till det som blivit fel. Minoo är fortfarande min favorit, även om hon går igenom en del förändringar som känns lite jobbiga. Grejen är att hon är den rätta personligheten för de saker som händer, den duktiga tjejen som vill vara alla till lags. Anna-Karin kommer starkt i den här delen och blir en nästan-favorit. Och jösses vad jag önskar att det fanns en Anna-Karin med på vissa rättegångar där ute i verkligheten.

Slutet känns lite som en antiklimax. Vad hände egentligen med den maffiga slutstriden? Men när jag tänker efter så var det nog ett bra slut ändå, jag kan inte komma på något bättre. Sensmoralen flödar dock och man får veta vad som faktiskt är det viktiga här i livet.

Boktipsets estimerade betyg var 4.9. Jag ger den 4.0.

Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Nyckeln: Lotten, Annas bokhörna och Romeo and Juliet.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Jag tyckte också den var trög att komma in i och dominansen av magi var lite för stor. Men jag gillade verkligen slutet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev lite för mycket av allt, tyckte jag, men det var ett bra slut på en bra serie.

   Radera
 2. Jag håller med dig i din recension :)

  SvaraRadera
 3. Måste verkligen ta tag i denna serie. Den bara står där i hyllan och ena barnbarnet väntar på att få dem efter de är utlästa!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du kan inte ha den stående så där. Tänk på barnbarnet om inte annat :)

   Radera