söndag 6 april 2014

En smakebit på søndag: Onda flickor

En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

April måste väl ändå betyda att det är vår? Även om det kanske inte känns så på morgnarna... men snart måste det bli varmt även då.

I dag ska jag börja läsa Alex Marwoods Onda flickor (The wicked girls), en bok som har stått oläst länge i hyllan och som bokbloggare verkar ha väldigt delade åsikter om. Så här börjar den.
Det finns en filt, men att döma av odören som stiger upp ur vecken har den aldrig tvättats. Jade knölade ihop den och tryckte in den i ett hörn så fort de hade låst in henne, men det är varmt i cellerna och stanken av gammal urin och otvättat hud är svår att stänga ute. Nu tar assistent Magill upp byltet och räcker fram det mot henne. "Ta på dig den här", säger hon. "Över huvudet. De ska tydligen inte få se ditt ansikte."

Och då kan jag ju passa på att återknyta till helgens bokbloggsjerka, som bland annat handlar om vad man tycker om dåligt korrekturlästa böcker. När jag hittar ett slarvfel redan i andra meningen så kan jag inte annat än sucka och undra om det ska fortsätta på det viset.

40 kommentarer:

 1. Läste just din smakbit tre gånger i jakt efter felet innan jag hittade det... Tacksam för att jag inte är lika observant som du :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är ett typexempel på fel som stör min läsning :)

   Radera
 2. Tusen takk for smakebiten:-)

  SvaraRadera
 3. Eller översättningsmiss... Nåja boken verkar spännande och jag också hört både ris och ros. Ska bli spännande att se vad du tycker när du läst klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har kommit runt 100 sidor in nu och den verkar lovande. Och inga fler fel :)

   Radera
 4. Usch ja, dålig korrekturläsning eller dålig översättning är väldigt trist. Särskilt om det finns många fel i samma bok. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tack och lov inte upptäckt fler fel så det har gått bra nu :)

   Radera
 5. Läste denna för ett par veckor sedan och ja jag gillade den även fast den var helt annorlunda än vad jag trodde den skulle vara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog hört för mycket om den, så jag tror jag vet vad som väntar.

   Radera
 6. Jag tycker också att det ska bli kul att se vad du tycker om den sedan, tillhör inte en av mina favoriter men jag har en känsla av att den kan gå hem hos dig :)

  SvaraRadera
 7. Dette var en ukjent bok for meg. Takk for smakebiten

  SvaraRadera
 8. Virker som en spennende bok dette og takk for smakebit:)

  SvaraRadera
 9. Jag var också tvungen att läsa stycket två gånger, men det kan bli tydligare i en bok än på webben:-) Ska bli intressant att se vad du tycker sen:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. På webben är det nog faktiskt svårare att se fel, allt lyser ju så :) Tycker den verkar bra än så länge.

   Radera
 10. Trots väldigt blandade reaktioner är jag lite nyfiken på den här men vi får se..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir nog mer nyfiken på en bok som får olika reaktioner, allt från usel till lysande :)

   Radera
 11. Det er virkelig irriterende med dårlig korrektur! Det verste, synes jeg, er når de plutselig bytter om navn på karakterene eller gir dem egenskapene til en annen. Det er ikke så lenge siden jeg skrev akkurat det i et blogginnlegg og fikk svar fra forlaget med spørsmål om hvilken side det stod på slik at de kunne rette det opp neste gang boken gikk i trykken :-) (En varulv var plutselig en vampyr). Ønsker deg en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig tänkt på att man kan höra av sig till förlagen med sådana klagomål, men jag tror att jag kanske ska börja med det :) Namnbyte i böcker kan få mig att helt tappa lusten.

   Radera
 12. Jag är lite nyfiken på den här boken. Avvaktar din recension innan jag bestämmer mig! ;)

  SvaraRadera
 13. Jeg er ikke så god på svensk at jeg tør begi meg på å finne slike feil. Takk for smakebiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag hade inte hittat fel på norska heller :)

   Radera
 14. Takk for fin smakebit! Og dårlig korrekturleste bøker er ikke bra for nattesøvnen eller livvidden! Du, så mye sjokolade det trengs i slike tilfeller! Fortsatt god søndag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, är det därför som jag blev så sugen på choklad. Undrade just :)

   Radera
 15. Fyy för dålig korrläsning - men tack för smakebiten! Boken låter spännande trots slarv ;) Ha en superfin vecka Monika!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte hittat fler fel på 100 sidor nu så det känns ganska bra ändå. Tack, och detsamma!

   Radera
 16. Jag lyssnade på den här och tyckte att den var tankeväckande och intressant. Blir intressant att höra vad du tyckte sen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har redan börjat fundera på vad jag egentligen tycker om saker och ting.

   Radera
 17. Jag är glad att jag inte är lika observant som du:).

  SvaraRadera
 18. Den verkar spännande. Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är spännande på ett väldigt krypande sätt, jag läser med fasa...

   Radera