lördag 26 april 2014

"Fjäril i koppel" av Zinat Pirzadeh

Genre: Drama
Antal sidor: 287
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: (original) 2011 (min) 2012
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 13 april 2014


Första meningen: Den magra flickkroppen sveptes i en vit handduk och lyftes bort från den vilt skrikande modern.

Baksidetext
I Teheran befinner sig en ung kvinna. Under en natt ska hon fatta sitt livs största beslut, det som kommer att förändra hela hennes tillvaro och påverka många människors liv. I väntan på gryningen blickar hon tillbaka och funderar över den flicka som hon en gång var.

För länge sedan kom Shirins farfar vandrande över gränsen från Sovjetunionen till den lilla staden Chalos vid Kaspiska havet. Han blev kär i stadens längsta flicka och bestämde sig för att stanna för gott. Runt farmor och farfars vackra hus samlas släkten, farbror Abbas med affärssinne, farbror Babak som får kvinnorna på fall och den vackra men ogifta faster Mahasti. Och förstås Shirin och hennes familj. Hon är den enda dottern bland fem syskon, men minst lika modig som sina bröder och fylld av äventyrslust. Det försätter henne i svårigheter och för med sig fantastiska upplevelser. Som liten flicka iakttar hon och lyssnar på tanterna som skvallrar om Farah Diba i farmors kök och kvinnorna som gör upp äktenskapsaffärer i badhuset.

Före revolutionen är livet förhållandevis enkelt, men med revolutionen kommer mörkret och Shirins hjärta härdas av allt som sker omkring henne.

Min kommentar
Jag vet inte när jag första gången fick ögonen på den här boken, men jag lockades nog av både titel och omslag. Och av det faktum att författaren är något så ovanligt som en kvinnlig svensk ståuppare. Den här boken är ingen självbiografi, men den ska ha likheter med Zinats uppväxt.

Det här är en bok som är så fasansfull och gripande att den nästan är omöjlig att lägga ifrån sig. Turligt nog var den, trots sitt tunga ämne, väldigt snabb- och lättläst. Jag blev trollbunden från första sidan och att läsa om lilla Shirins uppväxt är som en ljuv saga. Visst finns det lite smolk i bägaren, men i stort sett är det en perfekt barndom. Tills hon blir kvinna och shahen störtas. Det spelar ingen roll om bara hälften är sant, då är det ändå tillräckligt illa. Berättandet sker i en väldigt rapporterande stil, elände nämns som i förbigående och här finns ingen sentimentalitet eller "tycka synd om". I stället finns det värme och humor. Jag gillar det, det berör mig mer på det viset. Det är en väldigt otäck underton genom hela boken, det känns som att jag bara väntar på katastrofen.

Enda gången jag egentligen märker av någon personlig åsikt i boken är när Shirin, precis som jag, undrar varför det heter hedersmord. Heder har inget alls med det att göra. Det borde heta skammord. Tycker både Shirin och jag.

I början är jag lite lätt förvirrad över de för mig invecklade släktförhållandena, det är många farbröder, syskon och far- och morföräldrar och jag får inte riktigt rätt på dem. Det gör inget i det stora hela, man förstår ändå, men jag har väldigt svårt att hålla ordning på stora släkter. Alla dessa karaktärer tecknas personligt och kärleksfullt. Jag är speciellt förtjust i Shirins mormor, hon är en riktig supertant som inte räds något eller någon. Det är förmodligen hon som smittat Shirin med en egen vilja och känsla för rätt och fel.

Slutet är lite abrupt och man får inga svar, men jag läste på flera ställen att detta ska bli en trilogi. Om det är sant vet jag inte, men jag hoppas det. Jag vill läsa mer om Shirin. Och mormor. Vi är inte klara med varandra än, inte på långa vägar.

Boktipsets estimerade betyg var 3.6. På Goodreads hade den 3.85 i genomsnitt. Jag ger den 4.0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Fjäril i koppel: C.R.M. Nilsson, Lotten och enligt O.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

10 kommentarer:

 1. Jag har varit inne på hennes blogg då och då för att se om det står något om nästa del, men inget än så länge. Det vore intressant att läsa mer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, hon har en blogg?! Det är klart hon har. Måste genast bege mig ditåt.

   Radera
 2. Jag har den i min stora att läsa-hög... Ihop med typ 200 andra. Men eftersom den är så tunn kanske man skulle ge sig i kast med den snart. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tar egentligen max en dag att läsa, den är tunn och i alla fall i pocketen är det dubbelt radavstånd :)

   Radera
 3. Har den i bokhyllan och blev väldigt taggad på att läsa den. Men känns lite trist att slutet inte säger så mycket... Speciellt om det inte finns någon andra bok på väg. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste inte ens att det var tänkt att fortsätta förrän jag började googla lite när det var dags att skriva inlägget. Tycker ändå att det borde vara något på väg snart, denna är ju tre år gammal nu...

   Radera
 4. Den här gjorde väldigt starkt intryck på mig förra året, och jag skulle också vilja läsa mer om Shirin. Har ju hört på flera ställen att det skulle vara första delen i en trilogi, men det känns inte riktigt som om det verkar bli av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det känns lite som att det tåget har gått, men man vet ju aldrig. Jag skulle gärna vilja läsa mer om Shirin.

   Radera
 5. Jag tycks vara en av få som inte tyckte att den här boken levde upp till förväntningarna. Har läst böcker med samma fasanfulla tema som varit bättre och så tror jag att mina kunskaper i ämnet spökar lite. Jag kräver helt enkelt mer. Men, även om jag var imponerad av boken, så tycker jag att det är bra att så många andra gillat den och pratat om det för det är ett viktigt ämne att lyfta fram och prata om och ännu mer, kämpa för att förändra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ju väldigt lättillgänglig trots det tunga ämnet och det är nog bra att det finns mindre svårlästa böcker som alla kan läsa. På det viset når det ju ut till fler.

   Radera