torsdag 10 april 2014

"Revolt" av Suzanne Collins

Genre: Science fiction
Antal sidor: 321
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Mockingjay
Översättare: Lena Jonsson
Serie: Hungerspelen 3
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: (original) 2010 (min) 2012
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 23 mars 2014


Första meningen: Jag stirrar ner på mina skor och ser ett tunt lager av aska landa på det slitna lädret.

Baksidetext
Rebellerna har gjort uppror. Katniss är räddad. Distrikt 12 ligger i ruiner. Peeta är kvar i huvudstadens våld. Finns verkligen distrikt 13? Kommer Katniss och Peeta att återförenas eller tar huvudstaden Peeta från henne. Var är hennes mamma och lillasyster? Och vilka andra från distrikt 12 har undkommit?

Min kommentar
Tredje och sista delen i Hungerspelentrilogin. Så här snabbt har jag nog aldrig läst klart en serie och även om jag kanske inte sällar mig till hyllningskören så gillade jag de här böckerna. Och denna tredje del var ännu lite bättre än de tidigare.

Katniss är lika egoistisk och velig som tidigare och hon tror fortfarande att hela världen roterar kring henne. Nu faller dock hennes naivitet lite och hon börjar åtminstone kisa på sanningen. Man kan tycka vad man vill om henne (och det gör jag), men hon är åtminstone ingen superhjälte utan en (ganska) vanlig tonåring. Jag blev återigen ganska less på att läsa om triangeldramat, det kunde lagts mindre fokus på det genom alla tre böckerna. Det känns lite futtigt att vela mellan pojkvänner när man kämpar för att överleva. Å andra sidan är det ju viktigt med val om man tror att man inte ska leva så länge till. Nåja, enligt mig valde hon rätt till slut i alla fall.

Jag gillade att den här boken fick ännu lite mer djup och att en del viktiga frågor åtminstone antyddes. Vad är frihet? Frihet för vem? Är det värt vilket pris som helst? Helgar ändamålet verkligen medlet? Är gräset grönare på andra sidan? Makt gör något konstigt med människan, vare sig man är god eller ond. För min del kunde det ha tagit ännu större plats, men det bästa är att vi faktiskt inte fick några svar. De får vi nämligen försöka reda ut själva.

Karaktärerna i de här böckerna är väldigt speciella, jag tycker om att de aldrig(?) är antingen eller, utan mer både och. De är inte antingen goda eller onda. De fattar ibland fel beslut och får ta konsekvenserna av det. Så som det ju faktiskt oftast är där ute i verkligheten. De flesta av oss har ju både bra och dåliga sidor.

Jag har också sett de båda filmer som släppts hittills och även om det av förklarliga skäl saknas en hel del i dem så är de riktigt bra, minst lika bra som böckerna. Om inte bättre.

Boktipsets estimerade betyg var 3.7. På Goodreads hade den 4.03 i genomsnitt. Jag ger den 4.5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Revolt: C.R.M. Nilsson, Schitzo-Cookie och Beroende av böcker.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.

6 kommentarer:

 1. Kikar bara på slutbetyget och det verkar ju lovande. Vill ta en paus från rec.ex och svenska författare och samtidigt läsa något spännande, så kanske jag ska ge mig på den här. Eller så är det för nära inpå Fatta eld - jag orkar ju bara så mycket Katniss på en viss tid ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här lyckades jag pricka in en helg så det blev ganska mycket sammanhängande läsning och det vinner nog egentligen alla böcker på. En bok med Katniss i månaden räckte för mig :)

   Radera
 2. Jag blir väldigt sugen på att läsa om trilogin nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att jag aldrig läst om en bok i vuxen ålder så tror jag knappt att jag kommer att göra det med dessa heller. Men jag är väldigt glad att jag läst dem en gång :)

   Radera
 3. Det här är min favorit i serien också. Tyckte den psykologiska nedbrytningen skildrades himla bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillade att man började fundera och tänka, i stället för att bara läsa om folk som dödade varandra :)

   Radera