onsdag 23 april 2014

"Onda flickor" av Alex Marwood

Genre: Thriller
Antal sidor: 396
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The wicked girls
Översättare: Carla Wiberg
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2013
Format: Inbunden
Källa: Rec ex
Utläst: 10 april 2014


Första meningen: Det finns en filt, men att döma av odören som stiger upp ur vecken har den aldrig tvättats.

Baksidetext
Sommaren 1986 dömdes två unga flickor till fängelse för mord.

Tjugofem år senare rapporterar journalisten Kirsty Lindsay om en rad mycket obehagliga attacker på unga kvinnor. Hennes efterforskningar leder henne till städaren Amber Gordon.

Så träffas Kirsty och Amber på nytt, för första gången sedan den där svarta dagen då de var barn.

De blir snabbt medvetna om den stora fara de befinner sig i. Och med nya identiteter och familjer att skydda är de beredda att göra vad som helst för att bevara sin hemlighet.

Min kommentar
Den här boken har stått oläst i hyllan i vad som känns som evigheter. Någon anledning till det finns egentligen inte. Speciellt inte som jag läst den ena positiva recensionen efter den andra (nåja, några negativa har det också blivit), men nu har den i alla fall äntligen blivit läst.

Det är en fasansfull historia som berättas i två olika tidstrådar. Den ena handlar om vad det egentligen var som hände den där hemska dagen när barn dödade ett annat barn. Tyvärr är inte den här tråden helt i kronologisk ordning och i vanlig ordning gör det mig förvirrad när saker och ting inte är strukturerade. Det funkade ändå ganska bra när jag väl förstod att jag hoppat tillbaka även i den tråden. Resten av berättelsen handlar om de två vuxna barnamördarna.

Jag blir ärligt riktigt rädd när jag läser hur människor tycker att de har rätt att straffa brottslingar, det är ohyggligt och tyvärr inte speciellt långt ifrån verkligheten. I min bok är de människorna värre än de "riktiga" brottslingarna och jag kan inte alls förstå hur de tänker(?). Media är inte heller utan skuld, i sin hänsynslöshet kan de förstöra många människors liv. Jag tycker allt detta beskrivs på ett väldigt trovärdigt sätt och det hela blir värre av att det berättas så helt utan att skriva någon på näsan vad man ska tänka. Eländet bara konstateras. Många funderingar väcks också. När har man egentligen sonat sin skuld? Går ett brott i arv till barnen? Jag tycker också det är bra att de två flickorna kommer från olika samhällsskikt, man är inte säker bara för att man kommer från en familj med pengar och det är inte helt kört bara för att man är fattig.

Det enda jag saknar i den här boken är mer information om hur rättegången gick till. Jag fick inte riktigt ihop straffet med det brott de hade begått. I de flesta länder är ju definitionen av mord att man uppsåtligen dödar någon. I det här fallet stämde det väl kanske inte med vad som hände och därför skulle jag gärna läst mer om hur de kom fram till det. För mig var det väldigt många olyckliga omständigheter som ledde fram till det tragiska slutet.

Slutet är känslosamt och sorgligt, men ändå med en smula hopp. Det kanske inte var det lyckligaste slutet, men jag gillar ju inte Hollywood-slut så detta var bästa tänkbara.

Jag såg att Alex Marwood släppt ännu en bok, The Killer Next Door, hoppas den snart kommer på svenska.

Boktipsets estimerade betyg var 4.2. På Goodreads hade den 3.55 i genomsnitt. Jag ger den 4.5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Onda flickor: Lingonhjärta, Lotten och Bokdamen.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

14 kommentarer:

 1. Jag tillhör dem som inte läst den än, men jag har den i min hylla. Den låter spännande :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del verkar inte gilla den alls, men jag tyckte den var bra :)

   Radera
 2. Jag var tvungen att fundera lite här varför jag inte gav den högre betyg än jag gjorde. Sen kom jag på det ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men... så kan du väl inte säga :) Nåja, du gav den en fyra i alla fall. Med ett minus. Mitt betyg är också en fyra. Med ett plus :)

   Radera
 3. Jag är lite nyfiken på den här boken, man kanske borde läsa den ändå? Har som sagt läst en hel del blandade omdömen om boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Generellt verkar det som att de som blivit besvikna på boken har förväntat sig en annan historia. Jag visste ju vad den handlade om så jag blev inte besviken på det i alla fall.

   Radera
 4. Kul att få veta att författaren släppt en till bok, hade missat det. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det verkar vara ett bra tag sedan den släpptes på engelska.

   Radera
 5. Den är på väg hem till mig just nu, men den lär nog bli liggande ett tag, jag har många böcker som väntar på sin tur...

  SvaraRadera
 6. Åh jag gillade den här så mycket. Väldigt obehaglig men också väldigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var faktiskt riktigt ruggig och riktigt bra :)

   Radera
 7. Jag fick inte heller ihop det vad gällde straffet och det flickorna hade gjort. Annars var det en bra bok, lite långsam i början kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju ha varit en av anledningarna till att man inte fick veta mer. Det gick helt enkelt inte ihop.

   Radera