fredag 4 april 2014

Bokbloggsjerka 4 – 7 april

Härliga fredag! Jag hoppas verkligen att det vackra vädret fortsätter över helgen, men först kör vi Annikas bokbloggsjerka här på bloggen.

Igår läste Annika ett inlägg hos Bokblomma, som gjorde henne lite upprörd. Det handlade om hur deckare ofta är skriva efter mall, dåligt korrekturlästa och ganska intetsägande. Faktum är att jag också läste det där inlägget och reagerade precis som Annika. Men jag orkade inte ta den diskussionen igen.

Veckan uppgift är: Hur ser din syn på deckargenren ut och hur ställer du dig till dåligt korrekturlästa böcker?

Jag kunde egentligen ha kopierat in Annikas svar här, men så kan man väl inte göra...

För mig är alla böcker skrivna efter en mall, alldeles oavsett genre. Vare sig jag läser Nobelpristagare, deckare, chick-lit eller klassiker så känner jag igen både karaktärer och intrig. Det finns inte ett oändligt antal sätt att beskriva någonting. Och det fanns en tid när jag faktiskt inte läste en enda deckare, det började jag med först för tio år sedan kanske.

När det gäller korrekturläsning så tycker jag nog att samma gäller där, jag hittar fel i de flesta böcker. Väldigt tydliga stavfel, bland annat. När det gäller faktafel så kan jag väl säga att det enda ämne jag egentligen är bevandrad i är datorernas värld och även där kan det finnas fel i alla genrer.

Precis som Annika så kommer jag väl ihåg de böcker jag läst, även om de är deckare och vare sig jag gillade dem eller ej.

Deckare, enligt mig, är för de människor som gillar problemlösning. Om man inte gör det så passar nog inte deckare. Precis som romantik inte passar mig, vare sig det är en Austen-klassiker eller en Harlequin. Därmed inte sagt att romantik är dålig litteratur skriven efter en mall och att alla böcker är likadana.

45 kommentarer:

 1. Jo men visst olika genre är ju skrivna på ett visst sätt, tur det så inte alla böcker/författare ska ha olika genre :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man vill ju ha ett litet hum om vad man får :)

   Radera
 2. Läser man mycket så tror jag man känner igen modellerna som böcker är uppbyggda av. Det finns andra genrer som är värre än deckarna på att använda sig av schabloner... Nåja, jag håller med i ditt svar helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, deckare ska i alla fall inte bära hundhuvudet själva :)

   Radera
 3. Jag kan störa mig mer på dålig research än stavfel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det håller jag med om
   /inger

   Radera
  2. Jag läser ju oftast skönlitteratur, men visst vill jag att det som utger sig för att vara fakta ska vara riktig.

   Radera
 4. Genrerna har som du säger sina stilar och mallar, och det skapar en trygghet, då man vet vad man får på ungefär när man köper en deckare eller fantasybok. Så länge det är välskrivet tycker jag inte heller att det gör något :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland när vi hyrt film och valt en som kallas komedi, så har vi upptäckt att den inte alls är speciellt rolig, utan faktiskt deprimerande och sorglig. Det är inte så lyckat om man känner för att skratta. Samma gäller ju böcker :)

   Radera
 5. Håller med dig, de flesta böcker följer en mall. Oavsett genre. Behöver inte vara sämre för det :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, själva grunden måste ju följa en mall för att vara en specifik genre.

   Radera
 6. Jag tycker inte att deckare har någon speciell särställning när det gäller korrekturfel eller andra fel heller. Fel förekommer inom alla genréer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hittar då fel i de flesta böcker :)

   Radera
 7. Jag gillar deckare men läser mycket annat också, det finns väl dåliga chic-lite böcker och kärleksromaner
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns dåligt i alla genrer, tycker jag.

   Radera
 8. Jag har gått åt andra hållet, jag läste en hel del deckare som ung, för det var lättsmält, men nu har jag ledsnat helt, jag tycker det är få som ens funkar som enkel underhållning. Vissa guldkorn undantagna, som gamla kluriga pusseldeckare och vissa av Håkan Nessers böcker. Moderna polisdeckare är ofta så blodiga och äckliga tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte så ont av blodigt, däremot frossande i detaljer gör att jag tappar lusten lite.

   Radera
 9. Faktafel är irriterande, men jag märker dem oftast i teve-serier och filmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att jag ska upptäcka faktafel så förutsätter det ju att jag vet något om ämnet och jag vet ju långtifrån allt. Sambon brukar reagera på faktafel om vapen och liknande, gammal militär som han är, men de felen märker jag inte alls :)

   Radera
 10. Jag läste mer deckare förr men gillar fortfarande och visst är det så att alla böcker oavsett genre är skriven efter någon form av mall. Det är väl det som gör att det är just deckare, chicklit och kärleksromaner bara för att nämna några..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag önskar att det fanns en genre som hette "bra och korrekturläst" ;)

   Radera
 11. Det här med faktafel är lite intressant. Själv läser jag skönlitteratur som rent nöje och förväntar mig inte sanning, men självklart tycker jag inte att karaktärerna ska äta pizza på 1100-talet :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, precis så. Eller att de på 50-talet går och sjunger på en låt från 80-talet :)

   Radera
 12. Jag läser inte lika mycket deckare nu som förr men måste dock säga att hyllorna i bokhandeln svämmar över av just deckare. Hur stor är chansen att alla är bra? Tror många av dessa böcker hade vunnit på redigering, omtanke eller till och med att inte publiceras överhuvudtaget. Men en riktigt bra deckare är väldigt underhållande läsning. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett stort problem, med min empiriska undersökning :), är att det är förhållandevis enkelt att ge ut böcker på eget förlag. De egenutgivna böcker jag läst är nästan alltid sämre redigerade och korrekturlästa än andra.

   Radera
 13. Ja jag tycker också alla genrer mer eller mindre följer mallar, men det betyder ju inte att det blir dåliga böcker för det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, hur skulle det se ut om man valde en bok för att den är en viss genre och så saknar den alla grundstenar som hör till.

   Radera
 14. Jag älskar oxå deckare och tycker att de ofta är perfekta på att beskriva sin samtid och samhällets baksidor utan att skriva läsaren på näsan! Stavfel och andra skrivfel/översättningsmissar stör mitt läsflyt, men jag tycker inte jag ser det så ofta i böcker. Desto mer i TV-serier, där finns det ganska ofta helt galna översättningsmissar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det där "utan att skriva läsaren på näsan" är något jag gillar, alla klarar inte riktigt av det dock :)

   Radera
 15. Det är så sant, samtliga genrer är mer eller mindre skriven efter mallar. Korrekturfel i böcker finns heller inte bara inom deckargenren utan även inom andra genres!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ha överseende med några fel, men blir det för många så stör det mig väldigt mycket.

   Radera
 16. Håller helt med om mallade genrer. Det är väl bland annat det som gör att man letar böcker i en viss genre, att man har förväntningar på vad man får...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gör det ju liksom lite enklare att hitta den bok man vill läsa :)

   Radera
 17. Jag älskar deckare men jag är ju också som du säger en som älskar att lösa problem. Säkert mycket därför jag fick det jobbet jag har nu för där innebär det att lösa problem varje dag. :)

  Har inte svarat på bokjerkan ännu. Brukar göra det på söndagar. Så du får kika in senare och se vad jag svarat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemlösning är nog det allra bästa jag vet :) Jag älskar att grotta ner mig i dem.

   Radera
 18. Det går ju verkligen inte dra en genre över en kam. Det finns lika många skrivsätt och utformningar som det finns åsikter typ. Jag har läst riktigt bra deckare som får mig glömma tid och rum med ständigt nya tvister och frågor att lösa och jag har läst deckare jag glömt handlingen på fem minuter senare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju lite som att säga att man bara behöver läsa en klassiker för att bedöma alla :)

   Radera
 19. Jag är väldigt glad i deckare kanske är jagen liten problemlösare innerst inne!

  SvaraRadera
 20. Korrekturfel finns nog i varenda genre. Ett stavfel här och där är inte så irriterande, men är det ett systematiskt fel som återkommer börjar det klia av irritation i mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det får inte vara för mycket och absolut inte samma.

   Radera
 21. Förstår inte varför det går igenom så många stavfel, men samtidigt är det kanske tur att vi som läsare "bara" ser stavfel och sällan något mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet ju inte hur korrekturläsning på förlagen går till, men jag hoppas verkligen att det är olika människor som läser.

   Radera
 22. Håller med om det där att det finns mallar till allt. Har för mig att jag läst någonstans att det egentligen bara finns sju grundberättelser eller något sådant och att allt egentligen bara är variationer.
  Definitivt är det så att korrfel dyker upp i alla typer av böcker och genrer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns ju egentligen inte så många olika saker att berätta :)

   Radera