lördag 12 april 2014

"Kyss mig först" av Lottie Moggach

Genre: Thriller
Antal sidor: 281
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Kiss me first
Översättare: Charlotte Hjukström
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2013
Format: Inbunden
Källa: Rec ex
Utläst: 27 mars 2014


Första meningen: Det var en fredagskväll när projektet hade pågått i ungefär nio veckor.

Baksidetext
När Leila upptäcker sajten Red Pill känner hon att hon äntligen har hittat människor som förstår henne. Hon är en ung kvinna som haft en skyddad uppväxt tillsammans med sin mamma, och hon har ofta haft svårt att få kontakt med flickorna i skolan. Men på Red Pill, ett chatforum för moraliska diskussioner, blommar Leila ut och imponerar på sajtens grundare, en lysande och undflyende man vid namn Adrian.

Leila blir upprymd när Adrian ber att få träffa henne och smickrad när han erbjuder henne att delta i »Projekt Tess«. Tess är en kvinna som Leila antagligen aldrig skulle ha träffat i verkliga livet. Hon är vacker, urban, smart och sargad.

Medan Leila och Tess mailar, chattar och pratar över Skype, blir Leila alltmer indragen i Tess värld och steg för steg lär hon sig allt, in i minsta detalj, om henne snart måste hon nämligen bli Tess.

Min kommentar
När jag fick den här boken så kände jag att detta kunde vara helt rätt för mig. Jag har alltid fascinerats av Internet och faran av att vistas där, med all information som man får och ger.

När jag börjar läsa blir jag först väldigt förvirrad, man fick inte alls veta vem historiens "jag" var. Det gjorde mig mycket nyfiken, men det kändes som att jag i alla fall ville veta hur gammal personen var, för jag fick inget grepp om Leila, som hon visade sig heta. Hon är extremt läskig, väldigt (i brist på bra svenskt ord) detached, hon visar nästan inga som helst känslor. Allt kan analyseras med logik och stoppas in i ett fack. Mot slutet av boken får jag veta att hon är 23 år.

Otäckt nog så kan jag i vissa delar känna igen mig i Leila, speciellt när hon angriper problem. Det stöts och blöts, struktureras och analyseras. Och precis som jag så tycker hon det är konstigt när andra inte har riktigt koll på allt. Men även jag tycker det är lite underligt att bli upprörd över att man kan ha lite fel på vad man såg på TV när man var 13 och i stället uppgivit något man såg när man var 15.

Berättelsen är i dagboksform, men endast lite av anteckningarna är från den dagen som står i rubriken. Det mesta handlar om det som hände när Leila fick sitt uppdrag, medan dagboken är skriven när allt är över. Just det greppet gillar jag inte alls, då hade det varit bättre att inte ange något datum. Det gör mig bara förvirrad och irriterad.

Jag läser med andan i halsen och hela tiden med känslan att detta inte kan sluta väl. Under historiens gång får man veta väldigt mycket mer om Leila och ärligt, hon skrämmer vettet ur mig. Samtidigt som jag tycker synd om henne och undrar vad i hela friden som gått snett, vad som gjorde henne till den hon är.

En liten detalj som stör mig också. Leila hade knappt några pengar, fick vi veta många gånger. Hon hade bara precis så att hon klarade sig. Ändå så hade hon plötsligt pengar så hon kunde flyga till Spanien. Var kom de ifrån?

Boktipsets estimerade betyg var 3.9. På Goodreads hade den 3.37 i genomsnitt. Jag ger den 4.0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Kyss mig först: Annika, Zelly och Lena C.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.

8 kommentarer:

 1. Bäst att bara kolla slutbetyget här, då boken står i hyllan. Ser ju lovande ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade den, men så är jag ju också en datornörd :)

   Radera
 2. Jag gillade det att boken var så annorlunda. Men som du skriver så var det ganska förvirrande tidvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var verkligen annorlunda, jag tror inte jag läst något liknande.

   Radera
 3. Tyckte precis som du att den var lite förvirrande och emellanåt lite småseg också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag stör mig alltid vansinnigt mycket på dagboksform där det egentligen handlar om något som inte alls hänt den dag som det ska handla om. Tycker det är jättekonstigt :)

   Radera
 4. Den blir jag nyfiken på!

  SvaraRadera