lördag 7 april 2018

"Caradrius" av Henrik Johansson

Författare: Henrik Johansson
Titel: Caradrius
Genre: Skräck
Antal sidor: 16
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Fafner förlag
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: E-bok
Källa: Bokhyllan
Utläst: 21 mars 2018
Första meningen: Jag sitter i en port och väntar på Jack.

Baksidetext
Alice är allvarligt sjuk. Själv bryr hon sig inte. Men det gör Jack. De är unga och lever i samhällets ytterkant, ett skitigt och rått Göteborg, präglat av våld, Aids-noja och droger. En av Jacks torskar berättar att Caradrius har återuppväckts. Pestfågeln som helar de sjuka ska finnas i en rivningskåk. Jack bestämmer sig för att de ska finna fågeln. Han är villig att göra vad som helst, bara Alice blir frisk.

Min kommentar
Henrik Johansson är en gammal bokbloggarkollega vars böcker jag länge har varit nyfiken på. När han frågade om jag ville läsa Caradrius så tvekade jag aldrig. Den här novellen vann Fantastiknovelltävlingen 2017.

Min första reaktion när jag börjar läsa är att både ögon och hjärna vill värja sig mot det väldigt grova språket. Nu när jag lite snabbt ögnar igenom texten så är det inte riktigt så illa som jag minns, men grovt är det. Visserligen så passar det perfekt i berättelsen, men jag gillar det inte.

Det här är en otroligt mörk historia. Vi rör oss i ett skitigt Göteborg anno 1986, som jag tack och lov inte känner igen. Desperationen och hopplösheten fullkomligt osar ut från sidorna. Men det finns en pytteliten strimma av hopp, som samtidigt blir en stor sorg.

I en novell på sexton sidor kan man kanske inte räkna med att få speciellt mycket bakgrund, men jag undrar lite över relationen mellan Jack och Alice. Man får inte veta något om dem och relationen känns inte helt sund. Slutet är fantastiskt och något jag helt klart inte kommer att glömma.

Caradrius är både realistisk och övernaturlig (den mytologiska varelsen Caradrius "existerar" faktiskt, men är då bara fågel), vilket blir en bra blandning. Här är det också så ovanligt att det som skrämmer är realismen. Hoppet står den skrämmande(?) varelsen för.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 3,0 (beräknat på 1 betyg).
Goodreads hade den 3,25 i genomsnitt (beräknat på 4 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Caradrius: C.R.M. Nilsson, Nilmas bokhylla och Boklysten.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Jag lyssnade på den och tyckte om den :) Slutet är som du säger verkligen fantastiskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte riktigt hur jag väntade mig att det skulle sluta, men inte så i alla fall :)

      Radera