måndag 9 april 2018

TV-serie: Black Mirror - Säsong 1

Titel: Black Mirror
Originaltitel: Black Mirror
Genre: Science fiction
Skapad av: Charlie Brooker
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Toby Kebbell, Jodie Whittaker, Daniel Kaluuya, Jessica Brown-Findlay, Rory Kinnear
Premiär: 2011-12-04
Produktionsland: Storbritannien
Antal avsnitt: 3
Avsnittslängd: ca 60 min
Såg den på Netflix mars-april 2018

Handling
Antologiserie som kopplar in sig i vår kollektiva oro kring den moderna världen. Varje avsnitt är fristående med en skarp och spännande historia som utforskar teman av modern teknik-paranoia som leder till en oförglömlig - och ibland oroväckande - slutsats. Tekniken har förvandlat alla aspekter av våra liv och likt en spegel återspeglas 2000-talets existens tillbaka på oss.

Min kommentar
Jag tror att jag läste om den här serien någonstans för ganska längesedan. Då la jag till den på min vill-se-lista och där har den legat och myst. Jag kan ju erkänna att jag uppenbarligen inte hade en aning om vad den skulle handla om.

Serien handlar om modern teknik, skulle man nog kunna säga, och alla sätt som den kan slå tillbaka mot oss. Avsnitten är helt fristående, de har egentligen inget alls med varandra att göra, förutom att de visar den svartaste spegeln man kan tänka sig. Det är en värld som är lite annorlunda och tillskruvad. Det är becksvart. Människorna som lever i den här framtida världen är ofria och ständigt övervakade. Lite som det måste vara att ha sålt sin själ till djävulen. Det är hopplöst. Nej, värre än hopplöst. Det är uppgivet.

Det finns tydligen fyra säsonger av den här serien och det är väldigt få avsnitt i dem. De två första har bara tre, de två senaste har sex avsnitt. Själv orkar jag inte med mer än spridda avsnitt, tror jag, för de är deprimerande och då passar det ju utmärkt att de inte hör ihop.

Om du någon gång känner dig glad och lätt om hjärtat, men inte vill känna så, då ska du titta på ett avsnitt av Black Mirror. Eller om du bara vill se en riktigt bra serie. Jag kan inte låta bli att undra vilken typ av hjärna som har tänkt ihop detta.TV-serier.nu hade säsongen 4,1 i genomsnitt.
IMDb hade hela serien 8,9 i genomsnitt (beräknat på 216 247 betyg).
Jag ger säsongen 4,5.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Hm, nej det behovet brukar jag inte ha ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va? Har du inte? Men då kanske du bara vill se en riktigt bra TV-serie ;)

      Radera