måndag 30 april 2018

Film: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017)

Titel: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
Originaltitel: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
Genre: Science fiction
Regissör: Rian Johnson
Manus: Rian Johnson
Skådespelare: Mark Hamill, Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Carrie Fisher
Utgivningsår: 2017
Produktionsland: USA
Längd: 151 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 13 april 2018
Handling
Efter att ha funnit Luke Skywalker försöker Rey övertala honom att ansluta sig till rebellstyrkorna, men Luke har tappat tron på jediriddarnas roll i kampen efter att ha misslyckats med Ben Solo. Samtidigt leder Leia rebellstyrkorna i kraftigt underläge, och deras chanser blir inte bättre när det visar sig att Första orden har utvecklat en teknologi som kan spåra deras skepp i ljushastighet.

Min kommentar
Som jag har väntat och längtat efter den här filmen. Förbokade den för fyra månader sedan och när den äntligen var på väg så kunde jag knappt bärga mig. När jag hittade den på hallmattan fredagen den trettonde så blev det min turdag. En liten brasklapp bara... om du har ont av citationstecken så förbered dig...

Som vanligt så har jag ju problem med att komma ihåg vad som har hänt i filmen innan och någon gång (när alla nio har kommit) så ska jag se alla i följd. Och i ordning. Det tog ett tag innan jag började känna igen folk och greppa vem som var vem. Det är nu inte filmens fel utan mitt. Däremot så är det filmens fel att den är på tok för lång. Alltför mycket tid läggs på rena oväsentligheter, men framför allt så tycker jag att det är för mycket fokus på ren action. Karaktärerna känns inte alls lika väl underbyggda som i originalfilmerna. För egen del så tycker jag att det skulle behövas mindre fokus på fräcka effekter och mer fokus på själva handlingen.

Humor finns det också och det hör faktiskt hemma i de här filmerna. Den kunde det definitivt ha varit mer av och kanske mer av "rätt" sort. Det är inte bara Han Solo jag saknar utan även hans humor. Rey och Finn är tyvärr inte lika bra som i förra filmen och jag tycker fortfarande att Kyle saknar trovärdighet som badass. Han är alldeles för vek. Min nya favorit är Rose, hoppas verkligen att hon dyker upp i nästa film också, och min lycka är gjord när BB-8, R2-D2 och 3-CPO är i rutan samtidigt.

Jag är dock lite orolig för att det hela är på väg att balla ur. Det blev lite väl mycket med de där "hologrammen". För att inte tala om Leias "rymdpromenad". Och helt ärligt, behärskar inte Rey Kraften lite väl enkelt? Men jag älskar de där varelserna som dyker upp, speciellt de där "lunnefåglarna" med de stora ögonen. En bonus var de irländska "bikuporna", när de dök upp så skrek jag högt. Hoppas verkligen inte att de förstörde dem på riktigt...

Det här är, som vanligt, otroligt snyggt och även om det kanske låter som att jag är kritisk så är det helt omöjligt för mig att inte gilla. Bara den där lilla musikslingan, några få toner, som för evigt är förknippad med Star Wars ger mig gåshud.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 1 675 betyg).
IMDb hade den 6,7 i genomsnitt (beräknat på 361 315 betyg).
Jag ger den 4,5.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

 1. Jag har också tänkt se allihop i en följd, kanske när tjejerna har sommarlov, och har klickat runt på olika sidor för att förstå i vilken ordning filmerna bör ses. Musiken sitter i ryggmärgen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tänkt att se dem i den ordning de är numrerade, eller vad man ska säga. De tre som kom först ska ju då vara i mitten :) Mitt problem är lite att jag måste se dem när inte sambon är i närheten, han gillar dem inte. I alla fall inte på rätt sätt ;)

   Radera
 2. Eftersom jag inte skrev en recension så har jag redan glömt detaljerna. Bra action, sammanhållen historia, bra kvinnoporträtt men inte "sann SW" var mina egna noteringar...
  Här är ju hela familjen frälst :-) Jag är nog minst.

  SvaraRadera
 3. Kan känna mig lite avundsjuk på din familj :) Jag har ju själv varit frälst sedan 1978 när jag såg första filmen så det är ju ett tag nu. Håller med om att den här inte var i sann Star Wars-anda, men den var bra ändå :)

  SvaraRadera