tisdag 1 maj 2018

Veckans topplista: Arbetarlitteratur

Tisdag igen. Då är det som vanligt dags för Veckans topplista som sköts av Johannas deckarhörna.

Veckans tema: Arbetarlitteratur.

Jag har ingen aning om hur jag ska tolka det här temat. Exakt vad är egentligen arbetarlitteratur? Jag fick faktiskt googla lite och bestämde mig sedan för att tolka det lite mindre snävt än det det betydde från början. Tror jag. Det verkar vara lite oklart och inte ens förståsigpåarna verkar veta riktigt vad som ska räknas dit. Mina handlar om den så kallade arbetarklassen.

1. Underdog av Torbjörn Flygt utspelar sig på 70-talet och är berättelsen om familjen Kraft: Om Johan, hans begåvade och ensamma syster Monika och deras mamma Bodil, som sliter ut axlarna på Strumpfabriken till fabriken blir överflödig. Familjen Kraft i ett av miljonprogrammets första friska satsningar, med tre- och åttavåningshus och ett par på sjutton våningar.
2. Radhusdisco av Morgan Larsson är visserligen kanske mer en uppväxtskildring än arbetarlitteratur, men den beskriver ganska normala människor, de där ungarna som bara fanns utan att göra speciellt mycket väsen av sig. De som hade bra familjeförhållanden, ordinär skolgång och vanliga kompisar. Medelmåttorna som aldrig får göra sig hörda. Precis så som jag själv hade det.
3. Där framtidens fötter vandrar av Mattias Edvardsson är Charlies berättelse om uppväxten i Malmö på 80-talet.
4. Häxringarna av Kerstin Ekman är historien om Katrineholms födelse i slutet av 1800-talet och Toras slitsamma liv.

Och så något som inte brukar hända i den här bloggen. En dikt. En av mina stora favoriter, men det var som låt jag upptäckte den när jag var liten. På musiklektionerna i skolan retade jag gallfeber på mina klasskompisar eftersom jag ville vi skulle sjunga denna. Varje gång. Och minsann, jag reagerar fortfarande precis likadant.

5. Omkring tiggarn från Luossa av Dan Andersson


26 kommentarer:

 1. spännande lista, inte läst med hört talas om, några nya titlar, nyfiken på Radhusdisco.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Radhusdisco var nästan som att läsa om min egen uppväxt. Nostalgi på hög nivå :)

   Radera
 2. Tänk att du valde Dan Andersson och just den dikten! Jag växte upp med Dan Anderssons dikter, i synnerhet de som tonsatts, och det här var en av mina favoriter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju nästan kusligt detta 😲 Omkring tiggarn från Luossa är något av det vackraste jag vet.

   Radera
 3. Fin lista. Underdog och Häxringarna har jag läst. Radhusdisco och Där framtidens fötter vandrar verkar intressanta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan verkligen rekommendera dem.

   Radera
 4. Jag har inte läst en enda av dessa. Tack för tips.

  SvaraRadera
 5. Jag tror jag borde läsa Radhusdisco. Och vacker dikt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Radhusdisco var en lång nostaligtripp :)

   Radera
 6. Jag har Radhusdisco i pockethyllan, en släkting till mig rekommenderade den.

  SvaraRadera
 7. underbar dikt och tonsättning av den. fast jag lyssnade på Thorstein Bergmans tolkning. testade pojkvänner med hjälp av den här. gillade de den inte var det ajöss! vad det gäller arbetarlitteratur tänker jag på kroppsarbete

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett bra test, tycker jag :) Jag tänker nog mer på arbetarklass när jag tänker arbetarlitteratur, vilket i mångt och mycket är samma sak som kroppsarbete. Just i det här fallet tyckte jag att det passade bättre med berättelser om klassen än om själva arbetet :)

   Radera
 8. Läst Underdog och såklart med stor behållning, Ekmans svit. Den har kommit i skymundan av Fogelström och jag kan förstå varför, frånsett att hon är kvinna. Hennes böcker kräver mer av läsaren, beskriver ut kvinnoperspektiv och är helt enkelt otroligt mycket mer att bita i.
  Den som inte läst, läs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev inte fler böcker i Ekmans svit för mig, jag verkar inte vara kompatibel med henne :)

   Radera
 9. Fin dikt! Tror inte att jag har läst någon av böckerna på din lista, men annat av Kerstin Ekman och Mattias Edvardsson.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag att du ska ta dessa som ett tips :)

   Radera
 10. Kul att du tog med Dan Andersson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det slog mig plötsligt att han passade väldigt bra på min lista.

   Radera
 11. Ja, kul att du tog med Dan Andersson! 'Omkring tiggaren från Luossa' med Hootenanny singers låg på Svensktoppen en halv evighet i min barndom, vill jag minnas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gjorde den och det är nog därför som jag älskar den :)

   Radera
 12. Underdog har jag ju i varje fall läst en liten liten bit i, för länge sedan. Ska försöka ta upp den igen någon gång. Det som inte funkade förr kan funka idag. ;) Dan Andersson skrev så mycket fint, minns särskilt Thorstein Bergmans tolkning av visorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag har hört någon av Thorstein Bergmans tolkningar, för mig så är det den här versionen som gäller :)

   Radera
 13. Har inte läst en enda av dessa.

  SvaraRadera