onsdag 30 maj 2018

"Midnattsljus" av Charlotte Cederlund

Författare: Charlotte Cederlund
Titel: Midnattsljus
Genre: Fantasy
Antal sidor: 285
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Idijärvi 3
Förlag: Opal
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 5 maj 2018
Första meningen: Ett muller stiger ur natten, väcker mig med lätta vibrationer.

Baksidetext
Áili betalade ett högt pris när hon skyddade Urseiten från Borri noaidi. Nu plågas hon av inre demoner och i ett försök att fly undan dem lämnar hon Idijärvi sameby för gymnasieskolan i Kiruna. Men allt är inte som det ska i den lappländska staden. Skrämmande saker händer, saker som verkar centrera sig runt Áili vare sig hon vill det eller inte.

Sakta återvänder ljuset till Sápmi, men med ljuset kommer också ett löfte om en sista strid. Är det en strid Áili kan vinna utan att bli någon hon inte vill vara?

Min kommentar
Väntan på den tredje och avslutande delen i den här trilogin har varit väldigt lång, åtminstone är det så det har känts. Slutet i förra delen, Gryningsstjärna, gjorde ju nästan så att i alla fall jag höll andan i väntan på Midnattsljus.

Som vanligt så ställer mitt dåliga minne till det. Även om jag minns själva resultatet av finalen i Gryningsstjärna så kommer jag inte ihåg några detaljer om vägen dit. Några detaljer kommer inte heller tillbaka, men helhetsbilden blir ganska tydlig genom små tillbakablickar.

Tempot är ganska lugnt och skönt, det händer inte så mycket, men det blir ändå aldrig tråkigt. Inte heller är det lika många karaktärer som i de tidigare böckerna. Fokus ligger på Àili och hur hon försöker vara en helt vanlig tonårstjej. Det går så där. Jag gillar verkligen Àili och jag känner med henne, jag vill att det ska gå bra för henne. Det känns som att jag har kommit henne riktigt nära. Hon är som en vän. Hennes integritet och moral är två egenskaper som jag är speciellt förtjust i och förmodligen de som gör att hon faktiskt skulle ha kunnat vara min vän i den verkliga världen.

Det är betydligt mindre magi i den här sista delen, vilket ju så klart är logiskt. Om jag bara hade tänkt efter. Mina förväntningar var nog felställda när jag började läsa, men dem rättade jag till under vägen.

Mot slutet händer så plötsligt allt på en gång och jag tycker det här är ett värdigt och bra avslut på en riktigt bra trilogi. Det är ett vackert slut, en vacker tanke. Kanske skulle man kunna tycka att det är lite för simpelt, men jag tror att det är så enkelt. Allt behöver faktiskt inte vara svårt.

Och så bara en gång till... de här omslagen alltså. De är så osannolikt vackra och är gjorda av Anna Henriksson på Pixelpiraya.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 4,2 (beräknat på 5 betyg).
Goodreads hade den 3,74 i genomsnitt (beräknat på 23 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Midnattsljus: Marias bokhylla.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Aldrig hört talas om faktiskt men kul med tips. Bra betyg gav du ju den också så ska hålla utkik!

  SvaraRadera
 2. Jag har fortfarande inte läst något av henne, det måste jag göra. Håller med omslagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag upprepar mig, men ja, det måste du :)

   Radera