lördag 5 maj 2018

"Bortom portalen II" av Sveriges vassaste fantastikförfattare

Författare: Jenny Green / Anna Jakobsson Lund / Christian Gripenvik / Gabriella P Kjeilen / K.G. Johansson / Hans Olsson / Camilla Olsson / Eva Holmquist / Lupina Ojala / Didrik Ojala / Oskar Källner
Titel: Bortom portalen II
Genre: Fantasy | Science Fiction | Skräck
Antal sidor: 199
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Fafner Förlag
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2018
Format: Häftad
Källa: Bokhyllan
Utläst: 10 april 2018

Baksidetext
Mystisk örtmagi, interdimensionella brottsutredare, religiösa cyborger och isögda helveteshundar. Fantastikportalen presenterar stolt sin andra antologi med tio noveller från några av Sverige vassaste fantastikförfattare.

Min kommentar
Jag var ju väldigt förtjust i den första Bortom portalen när den kom och ändå lyckades jag tydligen missa att det skulle komma ytterligare en antologi på samma tema. Tack och lov så blev jag uppmärksammad på detta av Oskar Källner.

Bortom portalen II innehåller tio noveller av elva författare (en novell är skriven av två), varav tre stycken är vinnare i Fantastiskportalens novelltävling 2017. Till skillnad från den första antologin så har jag inte läst någon av novellerna i denna tidigare.

Inte färre än två av novellerna får full pott av mig, den ena av dem är en av vinnarna i novelltävlingen. Mina absoluta favoriter är följande:

Revan av Anna Jakobsson Lund är så spännande, vacker, sorglig att det borde vara omöjligt att få in allt det på 19 sidor. Den handlar så klart om revor, dessa har uppstått mellan vår värld och en annan verklighet. Varelser tar sig igenom och därför har ett nytt yrke uppstått; folk som hittar revorna och varelserna. Det händer också att människor väljer att gå igenom åt andra hållet. Revan handlar egentligen inte så mycket om vare sig varelserna eller revorna, utan mer vad de gör med människorna. Jag skulle så gärna vilja läsa boken om både före och efter.

Familjegrejen av Camilla Olsson är en av de tre vinnarna i tävlingen och faktum är att den ger mig kalla kårar. Den här läste jag när jag var på väg till första dagen på mitt nya jobb och min känsla efter den dagen var ungefär likadan som novellens början. Allt är liksom bara för perfekt. Den handlar om Penny som har allt hon någonsin har önskat sig, vilket verkar vara den perfekta familjen. Men plötsligt så återupplever hon frukosten hon precis har klarat av. Jag får lite Matrix-vibbar av denna.

En novell som inte nådde riktigt ända fram utan stannade på 4,5 i betyg var Den andres val av Christian Gripenvik, även den en av vinnarna i novelltävlingen. Den handlar om ett val som alla får göra när de fyller femton. Det ena alternativet är att, typ, bli en maskin och om man inte väljer det så kan man få det som personerna i den här novellen. Det tragiska är att jag kan se en hel del likheter med vår värld. Jag blir ledsen av den här novellen.

Även Oskar Källner har med en novell i antologin, Dödens ängel. Det är, som vanligt skulle jag nästan vilja säga, en utmaning för mig att läsa hans noveller. De handlar ofta om "monster" som inte hör till mina favoriter och så är det även här. Dödens ängel handlar om varulvar. Men, även det som vanligt, så lyckas han med konststycket att få mig att gilla novellen, trots allt. Den har så mycket mer än varulvar. Och plötsligt så hejar jag nästan på dem. Visst borde det väl finnas plats för alla i universum. Det är ju så oändligt stort.

Bortom portalen II är en riktigt bra antologi och den är faktiskt som en påse Gott & Blandat. Här finns något för alla smaker, även för de som gillar tentakelmonster. Och jag vill fortfarande ha mer.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 4,0 (beräknat på 1 betyg).
Goodreads hade den 4,0 i genomsnitt (beräknat på 5 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Bortom portalen II: Bokhuset, Bokhyllan och Tusen sidor.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

6 kommentarer:

 1. Jamen, här har ju jag min sommarläsning, ser jag! Kalla kårar på stranden är ju perfekt!

  SvaraRadera
 2. Egentligen tror jag inte det här är något för mig men ändå får jag lust att läsa den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så bra, då har jag ju lyckats ;)

   Radera
 3. Gillar ju oftast inte noveller, och ändå blir jag jättenyfiken. Inte omöjligt att den här blir läst (åtminstone Anna Jacobsson Lund måste jag ju nästan läsa i alla fall).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag blir att jag lyckas locka dig :) Just Revan är fantastiskt bra.

   Radera