onsdag 2 maj 2018

"Sargad" av Flynn Berry

Författare: Flynn Berry
Titel: Sargad
Genre: Thriller
Antal sidor: 236
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Under the harrow
Översättare: Rebecca Alsberg
Serie: -
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 8 april 2018
Första meningen: En kvinna har anmälts saknad i East Riding.

Baksidetext
Nora tar tåget från London till sin syster på den engelska landsbygden. Men den mysiga helgen som hon förväntat sig förvandlas till en mardröm när hon hittar Rachel brutalt knivmördad i sitt hus. Polisens frågor väcker minnen av den okände man som attackerade Rachel för femton år sedan. Är han tillbaka?

Nora tror att hon vet allt om sin syster, men när hon börjar göra egna efterforskningar visar det sig att Rachel har många hemligheter.

Min kommentar
Redan förra hösten la jag märke till den här boken när jag gick igenom intressanta boksläpp. Gissa om jag blev glad när den dök upp här hemma strax efteråt. Ändå fick den stå där oläst och övergiven i över ett halvår. Nu när jag äntligen har läst den så undrar jag hur många fler skatter jag har utan att veta om det.

Boken består av två olika trådar, en handlar om överfallet på Rachel femton år tidigare och den andra handlar om mordet på henne. Jag upplever det aldrig som rörigt. I stort sett så är det bara Nora som är viktig och närvarande, men jag tycker jag får en känsla av att även Rachel är med, tack vara ett Nora hela tiden "pratar" med henne i huvudet.

Stämningen genom hela boken är väldigt otäck, kanske mest för att allt är så osäkert. Berättaren, Nora, är inte direkt en pålitlig eller tillförlitlig sådan och hon är dessutom ganska labil. Det är dock inte alls svårt för mig att känna för henne. Hon är inte alltid rationell, men vem hade varit det om man hade hittat sin syster mördad. Det som jag tycker allra bäst om med Sargad är ändå språket och det sätt känslor beskrivs. Precis så här vill jag att det ska vara. En kort beskrivning av själva känslan, en eventuell reaktion och så är det bra med det. Jag förstår faktiskt resten själv.

Något jag däremot inte alls förstår är egentligen själva basen för historien. Den här "stora" hemligheten, vad var anledningen till den? Rachel försökte ju uppenbarligen antyda den för Nora, men varför inte tala klarspråk? Då hade det ju i och för sig inte blivit någon bok.

Trots de otroligt korta kapitlen så är tempot ganska långsamt, men det är hela tiden väldigt spännande. Boken är väldigt snabbläst och är nog fullt möjlig att läsa i en sittning, den är nämligen nästan omöjlig att lägga ifrån sig. Jag kan ju villigt erkänna att jag hela tiden var helt säker på vad som hade hänt. Jag hade fel. Flynn Berrys lösning är mycket snyggare.

Om man ska säga något negativt om den så är slutet lite abrupt och vad hände egentligen där [spoiler]sköt hon Martin?[/spoiler] Jag vill helt klart läsa mer av Flynn Berry och jag såg att hon släpper en ny i sommar. Hoppas den också översätts.

Avdelningen för olika funderingar:
Helt plötsligt på sida 168 nämns en Giles, precis som att man borde veta vem han är. Vem i hela friden är han? Sagan, De sex svanarna, som nämns på sida 117, var de inte elva bröder?

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,3 och genomsnittet 3,3 (beräknat på 12 betyg).
Goodreads hade den 3,42 i genomsnitt (beräknat på 7 602 betyg).
Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Sargad: Fru E:s böcker, Beas bokhylla och DAST Magazine.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

10 kommentarer:

 1. Jag undrar också vilka skatter som gömmer sig i hyllan... Nej, nu får den här åka upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inga förväntningar alls på den, hade läst ganska mycket negativt så jag blev väldigt glatt överraskad :)

   Radera
 2. Så pass!? Undrar vilken hög den ligger i för nu måste jag läsa den snart 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är själv lite förvånad, men den passade mig på riktigt :)

   Radera
 3. Den här boken vill jag gärna läsa.

  SvaraRadera
 4. Jamen det där lät ju spännande! Smart med en avdelning funderingar, ibland dyker det ju upp små grejer i böcker som man inte riktigt tycker stämmer, men som man ändå håller inne med. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den passade mig väldigt bra :) Jag visste inte var jag skulle göra av de där grejerna som jag funderade på så jag tyckte att de kunde få en egen avdelning :)

   Radera
 5. Den här är jag nyfiken på ;)

  SvaraRadera