torsdag 10 maj 2018

Hett i hyllan #143

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Och så ett raskt kliv till slutet av november 2014.
Förut sålde de ibland ut böcker på sambons jobb, men det tog honom lång tid innan han fattade att han kunde ta vilka som. Om jag hade den så kunde ju någon annan få den. Tredje gången han kom hem med böcker så var Jonny Liljas skuld av Olle Lönneus en av dem. Den enda jag ville behålla själv.

Det som lockar med den här boken är att den utspelar sig i Skåne, om jag har förstått det rätt så är det Malmö och Ystad i den här. Det är alltid spännande att läsa böcker som tilldrar sig i områden där man själv har rört sig lite. Jonny Lilja själv låter som den vanlige svenska polisen, med de obligatoriska problemen, men det kanske funkar.

Så här beskrivs boken på baksidan:
Jonny Lilja, knarkspanare i Malmö, har nått botten. Hans fru har lämnat honom och speldjävulen är hans enda kvarvarande följeslagare. Efter ett förlorat pokerparti med skyhöga insatser står han dessutom i skuld till den jugoslaviske maffiabossen Jokovic. En skuld Jonny betalar av på genom att svika sitt yrke och sig själv.

Efter att en kväll ha druckit ett par flaskor vin beger sig Jonny till Ravlunda skjutfält på Österlen för att göra slut på allt elände. Men när han förbereder sitt självmordsförsök får han syn på en likblek flicka som sitter lutad mot ett träd. Med död blick tycks hon titta ut över Hanöbukten. Hennes handleder är uppskurna. Den obligatoriska utredningen tar vid, men fallet avskrivs raskt som självmord och den namnlösa unga kvinnan riskerar att falla i glömska.

Ystadspolisen Eva Ström har liksom Jonny gått igenom en skärseld, men i motsats till honom har hon kommit ut helskinnad. På var sitt håll börjar Jonny och Eva ana att flickans död inte är självförvållad och att det kan finnas kopplingar till andra unga kvinnor som avlidit under oklara omständigheter.

Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

15 kommentarer:

 1. Snart kommer del 3 i denna serie ut som jag tänkt så många gånger att jag ska läsa. Tiggarens hand heter den. Men nu till min bok: https://eggetbok.blogspot.se/2018/05/hett-i-hyllan-50.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. När tredje delen kommer så är det nog dags att börja läsa :)

   Radera
 2. Den har jag oläst i min bokhylla också. Min hyllvärmare finns här https://boklysten.blogspot.se/2018/05/hett-i-hyllan-143.html

  SvaraRadera
 3. Har inte läst något av författaren men jag hoppas du får till det.

  http://frokenchristina.blogspot.se/2018/05/hett-i-hyllan-143.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så småningom kommer den att bli läst, precis som alla andra olästa i mina hyllor :)

   Radera
 4. I dag hade jag verkligen en het-i-hyllan-bok!
  https://klimakteriehaxan.blogspot.se/2018/05/nar-en-gammal-bok-plotsligt-dyker-upp.html

  SvaraRadera
 5. PS Jag tycker Lönnaeus är riktigt bra i sin genre! "Mike Larssons rymliga hjärta" har jag lyssnat till och gillade den skarpt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyssnade på honom på bokmässan ett år och jag tyckte han lät intressant, men det har ändå inte blivit mer :)

   Radera
 6. Tänk så många serier det finns som man inte läst!
  https://lottensbokblogg.wordpress.com/2018/05/10/hett-i-hyllan-91/

  SvaraRadera
 7. Mitt bidrag har jag också haft i min ägo sen 2014

  https://mittbokintresse.blogspot.se/2018/05/hett-i-hyllan-vecka-192018.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att jag inte är ensam om att ha så gamla olästa :)

   Radera
 8. Alltid lika kul att se vilken bok du presenterar i Hett i hyllan. Ofta har jag inte alls hört talas om dem, men den här veckan har jag iaf sett omslaget vid något tillfälle tidigare. En författare jag inte läst dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans böcker har ju synts en hel del och jag är egentligen gräsligt nyfiken på dem. Men det gäller ju så många böcker...

   Radera