onsdag 4 april 2018

"Parasitus" av Christian Johansson

Författare: Christian Johansson
Titel: Parasitus
Genre: Skräck
Antal sidor: 280
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Epok förlag
Utgivningsår: (original) 2014 (min) 2014
Format: E-bok
Källa: Bokhyllan
Utläst: 21 mars 2018
Första meningen: Rädslan var ännu inte så stark att den lamslog honom, men den växte för varje andetag.

Baksidetext
Den tar de svagaste först. Den höll honom fast med enkelhet, lekte med honom och han kunde se den nu trots att han blundade. Den var innanför hans ögonlock. Han skrek, men skriet fastnade när den trängde sig in i hans mun och ner i halsen. Nåjdens ord ekade i hans huvud medan den fyllde honom. "Nu ser du. Nu tillhör den dig." Familjen Billgren lämnade storstan övertygade om att barnen skulle få en tryggare uppväxt ute på landsbygden. De hade fel. Ryktena påstår att något som varit bundet till denna värld i över 150 år lever i mörkret...

Min kommentar
Den här boken blev jag omedelbart nyfiken på första gången jag såg den. En titel som Parasitus är så gott som oemotståndlig och jag är alltid på jakt efter svensk skräck. Tyvärr blev den lite svår att få tag i, men när författaren gav bort e-boken på Facebook så nappade jag direkt.

Miljön är perfekt för skräck. Det är mitt i smällkalla vintern, det är öde, ingen mobiltäckning och heller ingen fast telefon. Det blir, så klart, snöstorm och allt blir än mer isolerat. Det är bäddat för skräck.

Tyvärr så skaver hela den här miljöupplevelsen lite. Först och främst, vad får en familj att flytta någonstans där det vare sig finns mobiltäckning eller fast telefoni, med två små barn? Jag har otroligt svårt att föreställa mig det. Och kanske är det mina fördomar som spökar (jag har aldrig varit längre norrut än Sälen, vilket ju inte ens är halvvägs), men är det inte lite underligt att ingen av alla dessa "glesbygdsbor" någonstans utanför Kiruna äger en skoter?

Karaktärerna är inte speciellt många, men jag kan inte påstå att jag lär känna någon av dem. Jack är väl den som jag kommer närmast och kanske beror det på att han är den ende som agerar rationellt. Sarah, hans fru, beter sig inte riktigt som en "normal" människa skulle göra. Hoppas jag. Att som sjuksköterska ta hem en svårt skadad okänd man för att vårda honom där, i stället för på sjukhus, och inte ens ringa polisen... nja. Karaktärernas agerande verkar oftast styras av vad som blir en bra historia i stället för logik.

Historien i sig är både spännande och snabbläst, kanske blir det lite segt när alltför många sidor ägnas åt utdrag ur Klingas bok, men för det mesta är det lite nervigt. Jag är nog för härdad för att bli rädd, men några rysningar framkallar den allt. Känslan av att vara utlämnad åt vädrets makter (och andra) utan möjlighet att ta kontakt med någon är ju onekligen läskig. Det bästa är nog ändå att jag inte var helt säker på vem som var vän och vem som var fiende. Jag misstänkte alla. Slutet är bra på riktigt och det gläder mig att det verkar som att fler och fler vågar ta ut svängarna där.

Jag känner mig lite gnällig när jag klagar på trovärdigheten i en skräckhistoria och allt behöver ju inte vara trovärdigt eller sannolikt, men för mig är det viktigt att själva basen som den står på funkar. Där tycker jag att det brister lite här, men det ska bli spännande att läsa mer av Christian Johansson, hans Skönheten står redan i hyllan.

Boktipsets estimerade betyg var 4,3 och genomsnittet 4,0 (beräknat på 16 betyg).
Goodreads hade den 3,5 i genomsnitt (beräknat på 20 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Parasitus: Bokhyllan, Fridas bokhylla och Fantastisk fiktion.

Boken kan köpas på cdon.

2 kommentarer:

  1. Skönheten gillade jag rejält. Har funderat på att läsa Parasitus, men eftersom den verkar ha lite barnsjukdomar så kanske jag helt enkelt avvaktar till kommande verk av författaren istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kanske ska läsa denna också då, jag känner mig ju rent allmänt lite kinkig när det kommer till trovärdighet :)

      Radera